Columbofilii români au încheiat cu succes un nou sezon competițional dedicat porumbeilor maturi, finalizându-se și centralizarea rezultatelor la nivel național. Cu alte cuvinte, ne putem felicita noii campioni naționali, unii dintre ei aflați în premieră pe podiumul național. Tot în semn de prețuire pentru performanțele realizate în acest an, în perioada următoare, publicația noastră va realiza o serie de articole despre fiecare categorie competițională, în care vom detalia cine sunt crescătorii din top 3 național, cu ce porumbei au reușit aceste performanțe, dar, mai ales, în ce a constat pentru ei sezonul 2021. În mod firesc, vom începe cu categoria Viteză Maturi.
Înainte de toate, trebuie să facem precizarea că în 2021 avem parte de un coeficient foarte mic realizat de campionii naționali ai categoriei Viteză Maturi, cel mai mic din ultimii trei ani, „autorii” acestui rezultat fiind Roland Szabo și tatăl său, columbofili care concurează sub denumirea „Familia Szabo” în cadrul Asociației Columbofile Sălaj. Locul al doilea este ocupat de Liviu Vieru, din Olt, columbofil care a avut parte de un sezon fantastic, dar și de un porumbel unic până acum în România. Nu în ultimul rând, locul al treilea revine tandemului Poenaru+Călin, din Dolj, columbofilii cu cel mai mare număr de trofee naționale din acest an.
Familia Szabo (SJ) câștigă locul 1 Național Viteză Maturi 2021 cu trei puncte penalizare
Campioana națională din 2021 la categoria Viteză Maturi este femela cu seria RO-19-0642469, de departe cel mai bun porumbel din întreaga carieră a lui Roland Szabo. Acesta este un tânăr columbofil din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, debutând în competițiile columbofile în anul 2016. Etapele sale preferate sunt cele de o zi, la aceste categorii având rezultate excelente la nivel județean și, odată cu sezonul 2021, și național. Pe tot parcursul sezonului, femela Familiei Szabo a concurat fără greșeală. Toate cele cinci concursuri de viteză centralizate pentru norma sa au fost etape la care a câștigat locul întâi. Astfel, ea a câștigat locul 1 din 2.451 porumbei (382 km), locul 1 din 3.324 porumbei (269 km), locul 1 din 1.102 porumbei (382 km), locul 1 din 1.717 porumbei (208 km) și locul 1 din 1.246 porumbei (359 porumbei). În cazul primelor trei etape, discutăm de clasamente generale, iar celelalte două clasări au fost centralizate din clasamente zonale. „Mama femelei este de la Pinter Szolt, din Ungaria, iar tatăl său este fiu din masculul 708 al lui Daniel Pîslă, unul dintre cei mai buni zburători din crescătoria acestuia. A concurat la văduvie totală, fără să fie pregătită sau motivată special. A evoluat foarte bine și anul trecut, ca tânără, câștigând locul 1 județean Viteză Tineret și la categoria G. Totuși, nu ne așteptam să obțină un astfel de rezultat”, a declarat Roland Szabo.
Liviu Vieru (OT), vicecampion național Viteză Maturi 2021
Pentru Liviu Vieru, din Asociația Columbofilă Olt, sezonul 2021 înseamnă noi trofee naționale, dar, de departe, cea mai mare performanță a acestuia este evoluția super-porumbelului RO-19- 1007132, deținătorul unui record național care cu greu va putea fi doborât. Masculul columbofilului din Caracal a câștigat în 2021 nu mai puțin de patru concursuri, pe lansare, între care trei etape de viteză-demifond și una de fond: locul 1 din 17.224 porumbei (240 km), locul 1 din 15.809 porumbei (337 km), locul 1 din 13.117 porumbei (394 km) și locul 1 din 4.731 porumbei (672 km). Acestora li se adaugă alte clasări foarte bune, 10 în total, grație cărora despre masculul lui Liviu Vieru vom mai aminti în articolele noastre, pentru că este multiplu premiant național. Între premiile câștigate se numără și locul 2 Național Viteză Maturi. „Masculul este un porumbel original Frederick Philippe și nu este singurul exponent de super clasă al familiei sale. O semisoră a sa de tată este campioană județeană la categoria General Palmares și locul 11 Național. Un semifrate al lui, tot de tată, a reprodus locul 1 provincial Clubul Gold 2017, iar o soră de mamă a masculului a reprodus locul 6 Național As Național 2020. Tot în acest sezon, 003, tot o semisoră a acestui mascul, este locul 1 Național categoria H, dar și locul 4 Național General. Ca metodă de zbor am folosit văduvia, masculul motivându-se foarte bine”, a explicat Liviu Vieru. Pentru cei care doresc mult mai multe detalii despre porumbelul lui Liviu Vieru, accesând link-ul următor https://racingpigeons.ro/2021/05/26/liviu-vieru-si-al-sau-fenomenal-1007132-2019/, aveți la dispoziție un video-material realizat în compania lui Liviu Vieru, în care este prezentat și „Fantastic 32”.
Tandemul Poenaru+Călin (DJ) completează podiumul național
De câteva sezoane bune, tandemul Poenaru+Călin, format din columbofilii Constantin Poenaru și Răzvan Călin, din Băilești, județul Dolj, a câștigat constant trofee naționale. Anul acesta însă, tandemul și-a depășit cu mult chiar și propriile așteptări. Cei doi au câștigat nu mai puțin de 12 trofee naționale la diferite categorii, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de trofee naționale câștigate de un singur columbofil sau de o singură echipă în sezonul 2021. Nu mai puțin de patru trofee naționale au fost aduse de un singur porumbel, femela RO-19- 0686538, campioană națională a categoriei As Speed Maturi, vicecampioană națională la Demifond și General Maturi și ocupanta locului 3 Național Viteză Maturi. Pentru norma la categoria Viteză Maturi, femelei i s-au centralizat următoarele clasări: 1/13.487 porumbei (366 km), 7/14.663 porumbei (296 km), 6/11.526 porumbei (413 km), 2/1.518 porumbei (379 porumbei) și 9/2.465 porumbei (190 km). „Ca origini, este reprodusă dintr-un mascul de Mees Doornekamp, iar mama este o femelă Vandenabeele, de la Wolfgang Rupprecht. Am concurat-o la văduvie, cu masculul acasă, fiind cel mai bun porumbel al crescătoriei noastre din acest sezon. Pentru hrănire am folosit mâncare Versele Laga și, în funcție de etapă, porumbeii au fost duși la mijlocul săptămânii la un antrenament de 40-60 km. Înainte de sezon a crescut un pui, după care a trecut direct la văduvie”, a precizat Răzvan Călin.
Lasă un răspuns