Pandemia a amânat cu mult desfășurarea Olimpiadei Columbofile, programată inițial pentru anul 2020. Așa cum se cunoaște, organizarea evenimentului este responsabilitatea țării noastre și, chiar dacă programul este mult decalat, Olimpiada Columbofilă se va ține în România, la Oradea, în cursul lunii august. Deși în mod normal la fiecare ediție a Olimpiadei participă un singur lot de porumbei, de data aceasta vom avea expuse două loturi, aferente sezoanelor 2019-2020 și 2020-2021. Pentru detalii despre desfășurarea Olimpiadei puteți accesa site-ul https://www.olympiad.ro/
Faptul că discutăm despre două loturi de porumbei olimpici, am considerat noi, reprezintă un bun prilej de a face dacă nu o statistică, cel puțin o expunere comparativă, pentru a vedea cum s-a „împărțit” pe zone performanța în cele două sezoane amintite. Prin urmare, pentru o reală prezentare în comparație, vom analiza în paralel fiecare dintre categoriile olimpice.
Viteză și Demifond: Vâlcea „la putere”
Începem cu prima dintre categoriile olimpiadei, categoria A, pe înțelesul tuturor Viteză Palmares. După sezoanele 2019-2020, cei trei columbofili români care vor reprezenta țara noastră în olimpiadă sunt Iulian Anghel, Constantin F.+Ivănescu I., ambii din Argeș, și Familia Strava, din Brașov. În schimb, cei trei premiați ai categoriei după ultimul sezon competițional sunt George Vochin (Dolj), Marian Matei (Giurgiu) și George Tîlvâc (Vâlcea). Așadar, putem observa că, în majoritate, sunt columbofili din provincia columbofilă Oltenia, cu doar o singură prezență din Transilvania. Lipsesc, însă, reprezentanți din asociațiile cu tradiție pentru astfel de etape, așa cum sunt Prahova sau București, asta ca să nu mai vorbim despre zona de Vest sau Moldova, unde știm că nu există atracție către acest fel de categorii. La categoria B-Demifond Palmares, cei șase columbofili care vor participa la Olimpiadă sunt: Constantin Stoica (Vâlcea), Familia Strava (Brașov) și Șerban Tomiță (Ialomița), lotul 2019-2020, și Team Police (Vâlcea), Manole Victoraș+Răzvan (Dâmbovița) și Olteanu Cosmin (Prahova), columbofili care fac parte din al doilea lot de olimpici. Primul aspect care iese în evidență este prezența constantă a columbofililor din județul Vâlcea. Atât la Viteză Palmares, cât și la Demifond Palmares, Vâlcea are cel puțin un crescător olimpic, ceea ce reprezintă o adevărată demonstrație de forță. De asemenea, este de apreciat constanța familiei Strava, care deține doi porumbei olimpici, câte unul pentru fiecare lot. (În dreapta, Ionuț Strava, din Brașov)
Olimpicii categoriei Fond
Fondul este prima dintre categoriile de distanță, iar olimpicii României la această categorie, conform rezultatelor din 2019-2020, sunt Vicențiu Scripcaru, din Galați, Vali Tudor, din Vâlcea, și Lucian Bercea, din Constanța. În schimb, în ultimul sezon s-au schimbat destul de mult zonele de proveniență a campionilor. Astfel, în 2020-2021, olimpici sunt Team Tănase+Rusu, din Timiș, Alexandru Sorescu, din Buzău, și Cristi Lemnaru, din Olt. O nouă categorie, dar două prezențe pentru columbofilii din provincia Oltenia, care, până acum, reprezintă o adevărată constantă a categoriilor olimpice.
Maraton Palmares
Trecând la categoria cu cele mai lungi distanțe, Maraton Palmares, regăsim columbofili cu adevărat specializați pe acest tip de etape. Din lotul de olimpici după sezoanele 2019-2020 fac parte Frații Ivanciu (foto stânga), din Vrancea, Iulian Mălinche, din Brăila, și George Vochin, din Dolj. Aceștia au predat ștafeta două sezoane mai târziu columbofililor Emil Nedea, din Argeș, Dan Vasile, din Cluj, și Frații Aparaschivei, din Suceava. În total, sunt șase prezențe din tot atâtea asociații, iar dacă vorbim despre zonele geografice, columbofilii olimpici la această categorie provin din Moldova, Oltenia, Muntenia și chiar Transilvania, grație lui Dan Vasile, ajuns deja la a treia prezență în olimpiadele columbofile la aceeași categorie.
Categoria D-General Palmares
Poate cea mai complexă dintre categoriile olimpice este categoria D sau General Palmares. Aici, după sezoanele 2019 și 2020, regăsim o situație cu totul inedită. Locurile 1 și 3 din lotul olimpic sunt ocupate de columbofili din Dolj, respectiv Adrian Cîrciumaru și tandemul Poenaru+Călin. Ei îl „încadrează” pe vâlceanul Vali Tudor și, în acest fel, aduc provinciei Oltenia şi implicit judeţului Dolj o referință foarte bună. Tot din Oltenia sunt și olimpicii categoriei din lotul 2020-2021. Tandemul Poenaru+Călin ocupă de data aceasta primul loc, urmat de tandemul gorjean Țîrvuloiu și Popescu 2, iar locul al treilea este ocupat de George Vochin. Așadar, patru din cei șase olimpici ai categoriei D-General Palmares sunt din județul Dolj, cel puțin deocamdată județul cu cei mai mulți olimpici. În același timp, este de apreciat și prezența tandemului Țîrvuloiu și Popescu 2, care aduce Gorjului prima includere pe lista scurtă a participanților la olimpiadă.
Categoriile F, G, H, I
Dincolo de categoriile amintite până acum, în clasamentul național sunt incluse și patru categorii organizate special pentru participarea la olimpiadă. Prima dintre acestea este categoria F și este dedicată în mod special puilor, care trebuie să claseze minim trei etape. Pe acest criteriu, olimpicii categoriei din sezonul 2019-2020 sunt tandemul Călin+Buzura, din Dolj, și prahovenii Matei Enescu și Cosmin Cojanu. Din lotul 2020-2021 fac parte Nicolae-Valentin Staicu, din Prahova, Damian Drăgoiu, din Brașov, și tandemul Romulus Nedelcu+Cosmin Cojanu, tot din Prahova. Așadar, Prahova este asociația care domină această categorie, cu patru columbofili olimpici din șase posibili. Nu în ultimul rând, vedem că Brașovul are un nou olimpic la etapele scurte, iar județul Dolj nu lipsește nici de această dată.
Categoria G este dedicată porumbeilor tinerilor și presupune clasarea a minim cinci etape, altele în afară de maraton. Lotul de olimpici după sezoanele 2019-2020 la această categorie arată astfel: Pop Alin+Nadia+Tot Nicu (Maramureș), Team F.P.G. (Constanța) și Cosmin Olteanu (Prahova). Același Cosmin Olteanu (foto dreapta) deschide lista olimpicilor și după sezoanele 2020-2021, el fiind urmat de doi columbofili din Arad, Călin-Andrei Nițui și Viorel Slăniceanu. Așadar, Vestul revine rapid în top, cu trei olimpici la această categorie, iar Cosmin Olteanu, prin cele două prezențe contorizate, devine columbofilul cu cei mai mulți porumbei olimpici la nivel național. El este egalat doar de doljeanul Răzvan Călin, care are tot trei porumbei olimpici, dar concurați pe două titulaturi.
La categoria H sunt incluși doar porumbeii maturi, care, spre deosebire de tineri, trebuie să claseze șase concursuri din primele trei categorii de distanță. Marius Floștoiu, din Prahova, Cosmin Carciuc și Lucian Bercea, ambii din Constanța, compun echipa de olimpici ai categoriei, după sezoanele 2019-2020. Liviu Vieru, din Olt, (foto stânga) are doi porumbei olimpici în cadrul lotului 2020-2021, iar ultimul loc este ocupat de prahoveanul Florin-Alin Stroe. Foarte ușor se poate observa că asociațiile Prahova, Contanța și Olt au produs olimpicii categoriei pentru ambele loturi, cu specificația că asocația Olt este reprezentată doar de Liviu Vieru. Ultima dintre aceste categorii este categoria I, unde se clasifică împreună și porumbeii tineri și porumbei maturii care clasează trei etape de peste 500 km. Tandemul Nica Gabriel+Haiducu Robert, din Olt, Florin Petrache, din Neamț, și Mihai Ungureanu, din Prahova, sunt olimpicii din sezoanele 2019-2020, urmați, după sezoanele 2020-2021, de Marius Otea, din Gorj, Cătălin Nițu, din Olt, și tandemul Radu Gabriel+Leu Daniel, din Constanța.
Prima și principala concluzie pe care o putem trage din această expunere este aceea că există anumite județe din care provin majoritatea olimpicilor, indiferent de categorie. De exemplu, din Prahova avem șase porumbei olimpici, iar din Asociațiile Olt, Contanța, și Vâlcea provin câte cinci porumbei olimpici. Județul Dolj este, însă, asociația cu cei mai mulți olimpici, nu mai puțin de șapte, cu apariții la aproape toate categoriile (Viteză, General, Maraton, F). Restul provinciilor columbofile au livrat câte unul sau maxim doi olimpici, în ambele loturi ale țării noastre. În ceea ce privește distanțele de concurs, este evident că Prahova, Vâlcea și Doljul domină categoriile cu etape scurte și cele dedicate puilor, în timp ce Oltul și Constanța au porumbei olimpici la categoria Fond. În schimb, la Maraton sunt olimpici din toate zonele geografice, de la Moldova la provincia de Vest, însă niciun județ nu are mai mult de un porumbel olimpic.
Lasă un răspuns