Ne apropiem cu pași repezi de finele lunii iulie, iar gândurile și atenția noastră, a columbofililor, sunt îndreptate către ultima etapă de maraton din acest sezon, care, de departe, este și cea mai importantă pentru toți iubitorii acestei categorii. Etapa Berlin Național, organizată de Asociaţia Columbofilă Bihor, a ajuns la ediția a XII-a şi este cea mai frumoasă poveste columbofilă a Provinciei de Vest. În anul 2021, la această etapă au fost prezenți iubitori de curse de maraton extrem din 18 județe ale țării. Acest număr foarte mare de județe participante demonstrează căt de populară și îndrăgită a devenit această etapă în rândul columbofililor din aproape toată țara. Cupa oferită câștigătorului concursului Berlin Național este una cu totul specială, fiind printre cele mai râvnite trofee la nivel național.
Anul acesta, columbofilii care doresc să participe la marea cursă Berlin Național trebuie să își anunțe participarea în programul de clasamente până în data de vineri, 29 iulie, ora 20:00. Distribuirea columbofililor pe centre se va face automat de către programul de clasamente. Centrele de îmbarcare în acest an sunt opt la număr și au fost stabilite în mai multe zone, astfel încât îmbarcarea să fie posibilă pentru toți columbofilii din țară care îşi doresc să participe. Ele se vor găsi în localitațile: Satu Mare, Oradea, Arad, Timișoara, Reșița, Cerneți (Mh), Plopeni (Ph) și Botoșani. Columbofilii sunt rugați să verifice pe site centrul unde vor îmbarca. Îmbarcarea porumbeilor se va organiza în ziua de marți, 2 august, pentru toate centrele, iar orele de îmbarcare vor fi anunțate ulterior. Porumbeii vor porni spre locul de lansare miercuri dimineața, de la Oradea. Pe toată durata transportului, porumbeii vor fi hrăniți și adăpați corespunzător. În funcție de temperaturi, adăparea lor se va face de 3-4 ori pe zi. Lansarea porumbeilor nu se face înainte de ora 7:15, ora României (ora 6:15 locală), în dimineaţa zilei de 6 august și, în niciun caz, dacă vremea nu este stabilă. Condițiile meteo la lansare trebuie să fie bune: fără ploaie, fără plafon de nori jos, fără ceață, iar vizibilitate să fie de minim 8-10 kilometri. Decizia lansării aparține comisiei de organizare a asociației organizatoare şi, înainte de lansare, această comisie intră într-o sedință live cu delegații pentru analizarea condițiilor meteo pe întregul traseu și stabilirea ultimelor detalii, ca etapa să se desfășoare în cele mai bune condiții. Costul participării este de 75 de lei pentru fiecare crescător, fără limită de porumbei. Acestă regulă nu se aplică pentru crescătorii Provinciei de Vest, a căror participare este reglementată prin protocolul zonal. Premierea acestei curse se va face prin acordarea de plachete porumbeilor de Top 3, atât la categoria Porumbei, cât și la categoria Crescători, pe fiecare centru de îmbarcare în parte, care îndeplinește condițiile regulamentare. Tot cu plachete vor fi premiați și porumbeii „Veterani” ai acestui zbor reprezentativ, Palmares Berlin Național 2, 3,4 sau 5 ani.
Berlin National 2022 va fi, din nou, o nouă cursă ce va reprezenta o frumoasă filă de istorie a sportului columbofil românesc, oferind trăiri și emoții unice tuturor. Visul oricărui crescător participant este câștigarea marelui premiu, lucru care îl pot confirma Ionuț Burcă (2011), Ioan Sărac (2012), Cornel și David Ursu (2013), Flavius Vancea (2014), Ioan Szilagyi (2015), Constantin și Dinu Curea (2016), Constantin Lupu-Asavei (2017), Team Nicola + Dehelean (2018), Sergiu Vanani (2019), Petru Gorcea (2020) și Ardelean Ionuț + Nikolas. Acesta este lista completă a câștigătorilor edițiilor precedente, listă pe care, în curand, se va grava și numele câștigătorului ediției 2022 Berlin Național. În decursul anilor, câștigătorii locului 1 pe lansare au fost din mai multe zone ale țării, făcând din acestă etapă un concurs la care toți crescătorii au șanse reale de câștig. Mult succes tuturor!!!
Lasă un răspuns