Preocupări de toamnă în columbofilia românească

Ne aflăm la jumătatea lunii octombrie, concursurile cu puii au ajuns și ele la final, iar majoritatea columbofililor își îndreaptă toată atenția asupra centralizărilor etapelor desfășurate. În curând vor apărea inclusiv centralizările rezultatelor la nivel național, centralizări așteptate cu nerăbdare, și poate din partea unora cu puțină emoție. În această perioadă, porumbeii trec prin marea năpârlire, schimbând penajul uzat deja cu unul nou, pregătindu-și „haina de iarnă”, dar în același timp și „costumul de lucru” pentru sezonul viitor. O năpârlire perfectă și completă demonstrează faptul că porumbeii sunt 100% sănătoși, chiar dacă au încheiat un sezon competițional extrem de greu. Un porumbelul 100% sănătos înseamnă că o să treacă cu brio peste perioada geroasă, iar în primavara va fi într-o condiție sclipitoare. Columbofilii sunt cu mare băgare de seamă în acest timp, oferind păsărilor pe care le dețin aportul de hrană ideal, pentru ca noul penaj să fie unul de calitate. Tot de acum înainte, fiecare își calculează efectivul necesar pentru anul ce va urma, ajustând numericul aflat la această oră în volieră, încercând să egaleze loturile de reproducție cât și de zbor, după rezultatele lor, după aspectul fizic, dar și în funcție de sexele lor. Viitorul unei porumbării este de a avea an de an o echipă de joc puternică, dar în același timp și o echipă valoroasă de reproducători.

Reforma columbofiliei româneşti

Tot în această perioadă, mai precis weekendul trecut, a luat sfârşit o etapă importantă a columbofiliei româneşti, lasând loc unei noi ere caracterizată, foarte plastic, de preşedintele Marius Tunduc drept: „Întoarcerea acasă!“. Printr-o Adunare Generală extraordinară, columbofilii au decis dizolvarea Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România şi preluarea întregului patrimoniu de către UFCR. Totodată, continuitatea sportivă va fi preluată sub noua formă de organziare, astfel încât niciunul dintre columbofilii care au performat în vechea formă de organizare să nu îi fie şterse cu buretele performanţele. Odată cu trecerea pe UFCR, organizaţie care va intra într-un amplu proces de rebranding în perioada imediat următoare, este de aşteptat să se realizeze o reunire a întregii columbofilii româneşti sub „umbrela“ noii organizaţii. În acest sens, în perioada imediat următoare, vor fi demarate negocieri cu colegii din UCP pentru a le asigura şi acestora posibilitatea de a participa la cele mai importante competiţii internaţionale: Olimpiada Columbofilă şi Cupa Europei. Acest proces a început în urmă cu câteva luni, când preşedinţii celor două entităţi columbofile, Marius Tunduc (Columba) şi Emil Bondilă (UCP), au încheiat un protocol în acest sens, săptămânile următoare urmând a se definitiva condiţiile regulamentare care vor sta la baza unui campionat naţional mai puternic din punct de vedere numeric şi calitativ.
Demn de menţionat, în acest context, este şi respectul pe care conducerea noii organizaţii naţionale, Columba, o arată seniorilor columbofili, crescători care şi-au adus o contribuţie majoră la dezvoltarea acestei minunate pasiuni de-a lungul deceniilor trecute. Sâmbătă, cu ocazia întrunirii delegaţilor Uniunii, preşedintele Marius Tunduc a propus ca reputatul columbofil bucureştean Ilie Puf să fie recompensat, pentru zecile de ani puse în slujba columbofiliei româneşti, cu funcţia de vicepreşedinte de onoare al Uniunii Columba. În unanimitate, delegaţii şi-au dat acordul, însoţind anunţul cu un ropot de aplauze asurzitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO