Trofeele Naționale 2022, apanajul columbofililor din Moldova şi Oltenia

Cu puțin timp în urmă s-au încheiat centralizările pentru Campionatul Național Columbofil, iar Catalogul Național 2022 a fost definitivat și publicat. Astfel, emoțiile multor columbofili au fost transformate în bucurie. Aşadar, azi vom deschidem o serie de articole în care vă vom prezenta toți columbofilii care au reușit, prin munca depusă, dar și prin valoarea păsărilor deţinute, să obțină un loc pe podiumul național la fiecare categorie în parte.

Paul Sorescu

În primul articol, cum este și firesc, îi veţi cunoaşte pe câștigătorii celor patru Trofee Naționale, trofee care deschid Catalogul Național al acestui sezon. Trofeul „Carol I“, care este acordat porumbelului matur sau yarling care ocupă locul 1 național al categoriei As Național, ajunge în acest sezon la Buzău și este decernat masculului matur cu seria 0740019-2020, ce a reușit în cele 10 etape desemnate să claseze 5.385 kilometri aerieni, acumulând un punctaj de 587,67 pct. Fantasticul porumbel, care primeşte şi distincţia de „Porumbelul Anului“, aparține tânărului columbofil Alexandru Sorescu, din Râmnicu Sărat, care alături de tatăl său, Paul Sorescu, formează o echipă de succes. „Împreună cu fiul meu Alexandru, în funcție de timpul liber pe care îl avem, discutăm și ne ocupăm de marea noastră pasiune, porumbeii voiajori și de zborurile cu aceștia. În fiecare an abordăm etapele cu un lot de 60-70 de porumbei. În acest sezon, la prima etapă, am angajat 72 de păsări. Iubim toate categoriile şi abordăm cu mare interes și cu maximă seriozitate fiecare etapă în parte. Categoria As Național noi o considerăm cea mai frumoasă, dar și cea mai grea categorie. Cum bine se vede și în acest sezon, foarte puține păsări au reușit să o realizeze, iar acest lucru ne motivează în mod special. Masculul nostru 0740019-2020 a arătat mereu constanță în sosiri. În acest an, la primele etape, inclusiv cele de Fond, a jucat ca văduv, iar la etapele de Maraton a fost trecut pe natural. În perioada când era pe pui de 7-8 zile, el a  arătat o motivație și o formă sportivă deosebită. Din familia lui mai fac parte și alți porumbei cu rezultate foarte bune. El este frate de mamă cu campioana națională din 2019, seria 21242-2018, la categoria Fond Tineret. Tatăl său este un porumbel Stichelbaut, iar mama, femela 26266-2016, este o reproducătoare deosebită la noi în volieră și are la origini porumbei din liniile Robert Venus( linie Fantast) + Simons + Desmet Mathijs“, a declarat Paul Sorescu.

Florin Petrache

În ceea ce priveşte Trofeul „Ferdinand I“, care este acordat columbofilului care ocupă locul 1 național al categoriei As Național Crescător, va fi atribuit, în acest sezon, columbofilului Florin Petrache, din localitatea Piatra Neamț, județul Neamț, care, cu un total de 5.407 kilometri aerieni clasați, a acumulat 710,13 puncte, suficient încât să depăşească toată concurenţa. Florin Petrache este un crescător bine cunoscut în columbofilia românească graţie rezultatelor de top național pe care le obține an de an. „Dat fiind faptul că în acest sezon, pentru echipa nominalizată, au contribuit punctajele a trei porumbei, la zborurile din categoriile de Viteză, Demifond, Fond, precum și la cele trei etape de Maraton Extrem (în cazul nostru), lupta pentru acest titlu nu a fost deloc uşoară. În acest sezon, la prima etapă, am angajat un lot de 56 de porumbei. Obișnuiesc să abordez toate etapele din planul de zbor, categoriile mele preferate fiind Fond, As Fond și Maraton, dar sunt foarte atent și la clasamentul categoriei Crescători. Ca metodă de joc practic văduvia, iar cu un lot restrâns merg în paralel la natural. Sunt foarte bucuros că am putut obține un trofeu atât de important. Ocuparea locului 1 național As Național Crescător este un lucru foarte greu de realizat, mai ales în acest sezon, dovadă fiind numărul mic de crescători care au putut să îndeplinescă condițiile necesare. Mai mult decât atat, Trofeul Ferdinand I îmi aduce o împlinire a carierei columbofile, fiindu-mi necesar și pentru obținerea titlului de «Maestru Columbofil»“, a precizat Florin Petrache, care va fi desemnat și Crescătorul Anului.

Viorel Tudoran

Trofeul „Maior Traian Niţescu“ se acordă pentru porumbelul care a clasat cel mai mare număr de kilometri în carieră (minim o etapă în fiecare an), trofeul fiind acordat o singură dată pentru același porumbel. În acest an, el va ajunge în vitrina columbofilului Viorel Tudoran, din localitatea Ostroveni, județul Dolj. Acesta este proprietarul unuia dintre cei mai longevivi porumbei voiajor din campionatul nostru, respectiv masculul cu seria 217030-2014, care, de-a lungul întregii sale cariere sportive ce se întine pe parcursul a opt ani, a reuşit să claseze 29.086 kilometri aerieni și să acumuleze 6.033,49 puncte. „Mă simt onorat și totodată foarte mândru să obțin acest minunat trofeu. Pentru mine reprezintă foarte mult. În cariera mea columbofilă reușisem doar un titlu la nivel național, în anul 2019, când am obținut locul 3 național la categoria As Fond Palmares cu masculul 3007713-2016, mama acestuia obținând în anul 2016 titlul de Porumbelul Anului al județului Dolj. Masculul 217030-2014 a fost o pasăre minunată, care m-a slujit cu credință timp de 8 ani de zile și m-a încântat an de an prin rezultatele obținute în competiție. În anul 2014, an în care a eclozat, nu a fost concurat, fiind tardiv, dar din anul 2015 până în prezent a fost zburat an de an la categoriile Viteză, Demifond și Fond, categoria lui preferată fiind Fondul. Acest mascul a participat la două expoziții naționale la care a ocupat locul 6 național în anul 2018 și locul 15 național în anul 2019 la categoria As Fond Palmares. În anul 2021 el a ocupat locul 1 județean și locul 1 provincial la categoria Record. Tatăl lui provine de la Cosmin Olteanu și a fost câștigat la o tombolă organizată la premierea județului Dolj a sezonului 2013, ce a avut loc în luna martie a anului 2014, iar mama sa este femela „62” de 2010. Categoriile care mi-au adus cele mai mari satisfacții au fost Fond și As Fond. În fiecare sezon, lotul meu de zbor este de circa 60 de păsări“, a povestit Viorel Tudoran.

Lungoci Mihai și Matei

Ajungem, aşadar, şi la trofeul „Colonel Xenofon Roman“, care se acordă crescătorului care a obținut cel mai bun punctaj la categoria Crescător, calculat prin cumularea punctajelor obținute la categoriile Viteză Crescător, Demifond Crescător, Fond Crescător, Maraton Crescător și Extrem Crescător. În acest an, el ajunge în județul Suceava, la tandemul columbofil Lungoci Mihai și Matei, din localitatea Horodnic de Sus, care activează ca membri columbofili la clubul „Voiajorul Rădăuți“. Tandemul, format din tatăl, Mihai, și fiul, Matei, ai căror porumbei sunt angajați de la etapele de Viteză din planul de zbor până la ultima etapă de Extrem, a reuşit să obțină acest titlu cu un punctaj de 3.859,66 pct. „Câștigarea acestui extraordinar trofeu ne bucură enorm, dat fiind faptul că este și primul nostru rezultat la nivel național și ne oferă convingerea că, tot ceea ce facem, facem destul de bine, iar pentru viitor ne dă încrederea necesară pentru a continua tot cu aceleași metode. Jucăm văduvia la toate categoriile de distanță, de la Viteză la Extrem, iar anul acesta am reușit să facem echipa la toate cele 26 de etape la care am participat, ocupând de mai multe ori locul 1 pe etapă la categoria Crescători. Punem accent deosebit pe sănătatea, alimentația și antrenamentele porumbeilor, considerându-le cele mai importante aspecte. Nu ținem cont de pedigree, ne bazăm doar pe valoarea porumbeilor. În opinia noastră, cu toate că nu avem mare experiență, noi activând ca membri columbofili doar din anul 2020, credem că există foarte puțini porumbei cu adevărat valoroși și foarte multe păsări de o valoare scăzută. Noi mergem pe ideea că pasărea, dacă nu dă randament la etapele de Viteză, va da randament la etapele de Demifond, Fond, Maraton sau Extrem. Dar dacă nu obține rezultatele așteptate la nicio categorie va pleca din volieră. Anual, lotul nostru de zbor este format din circa 100-120 porumbei. Păsările care rezistă la noi în volieră după un sezon au, de obicei, 12-13 clasări. Ca origini, deținem porumbei din mai multe crescătorii, unii dintre ei sunt achiziționați chiar și din piață. Dacă un porumbel ni se pare interesant, îl achiziționăm, scoatem doi pui din el și îi concurăm. Așa dăm șansa oricărui porumbel care se încadrează în standardul nostru să reproducă, dar dacă nu se ridică la nivelul așteptat va fi scos de la compartimentul de matcă“, a declarat Mihai Lungoci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO