Alba a pus stăpânire pe clasamentele naţionale ale categoriei As Viteză

Începând cu sezonul 2022, în Regulamentul Național Sportiv al UFCR, aprobat de Conferința Națională din data de 20-03-2022, au apărut noi norme la anumite categorii de distanță. Una dintre ele este categoria As Viteză, a cărei normă se realizează dintr-un număr de opt etape de tip Viteză, cu condiția ca minim cinci etape sa fie centralizate din clasamentul general sau județean, cu menţiunea că într-un sezon competițional pot fi organizate maximum opt etape de tip Viteză. Mai exact, pentru îndeplinirea acestei norme, porumbelul este nevoit să participe și să claseze la toate etapele de Viteză care se pot organiza într-un sezon, iar această condiţie face ca norma să fie mult mai greu de îndeplinit. Dar cum nimic nu este imposibil, anumiți porumbei au reușit să își păstreze forma sportivă și constanța clasărilor la acest tip de etape, reușind, la final, să încheie norma şi la această categorie.

Daniel Ioniță

Un exemplu este Daniel Ioniță, din localitatea Cugir, județul Alba, care deține două păsări extrem de valoroase, care, la finalul acestui sezon, i-au adus titlurile de campion și vicecampion național la categoria As Viteză Tineret. Cei doi campioni sunt masculii cu seriile 0772761-2021 și 0772778-2021. Acești super voiajori au clasat în cele opt etape de Viteză un număr de 1.443 kilometri și au obținut 63,47 puncte de penalizare, respectiv 82,57 puncte. Tot acești masculi sunt principalii „vinovaţi“ și pentru câștigarea locul 3 național Viteză Crescători de către Daniel Ioniță. „Masculul campion la categoria As Viteză Tineret este un porumbel de excepție. Tatăl lui este un mascul cu sânge Herbots, de la Florin Doștențian, iar mama o femelă de Leo Heremans. Spun de excepție deoarece în familia lui se regăsesc foarte mulți zburători de calitate. Fratele tatălui său a clasat chiar și etapa de Fond Pui, Viena, iar la vârsta de un an a ocupat locul 1 provincial la categoria As Fond. De asemenea, campionul 0772761-2021 mai are încă două verișoare, bune zburătoare, din partea tatălui, în crescătoria Marius Doroc, una reușind să obțină trei locuri întâi pe etapă, iar cealaltă trei locuri de 1 și un loc 2 pe etapă. Sora de mamă a campionului, concurată în Germania, a câștigat două locuri de întâi la distanțele de 550 și 620 kilometri pentru columbofilul român Ciprian Barbur. Vicecampionul național al categoriei As Viteză Tineret este reprodus dintr-un mascul de la Dorin Savu, iar mama sa este din voliera lui Laurențiu Pinca, fiind semisoră cu unul dintre cei mai buni zburători ai săi, pe linia Kromwel Poelman. Porumbeii au fost jucați văduvi, iar sezonul l-am început cu un număr de 64 de voiajori și am încheiat zborurile cu 24. Acest sezon a fost unul extrem de dificil, cu pierderi multe, chiar de la etapele de Viteză când, la o etapa de 200 kilometri, am pierdut 18 porumbei. Totuși, am reușit aceste rezultate frumoase și sunt foarte mândru de păsările mele care, consider eu, își merită din plin trofeele“, a declarat Daniel Ioniţă.

Balazs Haidu și Samuel Nagy

Tandemul Haidu B + Robaş M, echipă formată din columbofilii Balazs Haidu, Mircea Robaș și Samuel Nagy, din localitatea Seini, județul Satu-Mare, urcă pe treapta a treia a podiumului național al categoriei As Viteză Tineret, cu masculul seria 0147784-2021. Pentru a obține acestă normă, implicit acest trofeu, tânărul porumbel a realizat 100,11 puncte de penalizare în cei 1.916 kilometri parcurși în cadrul celor 8 etape. „Familia din care se trage campionul nostru 0147784-2021 este extrem de puternică. Tatăl acestuia, pe numele său «Harold», provine de la celebrul crescător Ferenc Pinter. Tatăl lui «Harold» este «Harvard», porumbelul olimpic al lui Zsolt Pinter. Bunicul lui «Harold» este «Nieuwe Olympiade», de la Leo Heremans, care a fost cumpărat de Eijerkamp. Sora lui «Harold» este «Lotte», porumbel olimpic, iar un alt frate de-al său, «Harvard Junior», este la rându-i olimpic. Mama campionului nostru este un produs consagvin Dirck v.d. Bulk, achiziționat de către Ferenc Pinter de la Huub Hermans. Semifrate cu mama campionului 0147784-2021 este dublu campion național în Ungaria la categoriile Viteză și categoria G. Lotul nostru de zbor din acest sezon a fost alcătuit din 60 de cursieri și concurăm ambele sexe. Trofeul acesta reprezintă pentru noi un vis împlinit, după un an foarte greu, cu multe nopți nedormite. Dar fără muncă nu am putea obține asemenea rezultate, mai ales când îi avem adversari direcți pe Adrian Mărculescu și tandemul Robaș G + Bucaciuc D“, a povestit Haidu Balazs.

Sezon de excepţie pentru suceveanul Marius Viorel Airinei

Marius Viorel Airinei

Pe lângă titlul de campion naţional al categoriei Crescători Viteză 2022 şi cel de vicecampion naţional la categoria Viteză Maturi, Marius Viorel Airinei, din localitatea Grămești, județul Suceava, a reușit să obțină și titlul de campion național la categoria As Viteză Maturi, cu masculul seria 0799619-2020, ce a încheiat această normă cu 989 kilometri clasați și un total de 75,56 puncte. Acest campion este reprodus din doi porumbei din crescătoria Bizu și Bizu Jr, fiind frate de cuib cu masculul 0799620-2020, ce ocupă în acest sezon locul 6 național la categoria Viteză Maturi și frate de mamă cu masculul seria 0799626-2020, locul 5 național Viteză Maturi 2022, și cu porumbelul seria 0799626-2020, ce se regăsește pe locul 7 național As Viteză Maturi 2022. Tatăl lui 0799619-2020 este un produs din doi zburători excepţionali, care în cariera lor au avut foarte multe clasări de top, iar mama sa este o femelă consagvină pe linia celebrului «Harry» al lui Jan Hooymans. „Concurez porumbei voiajori din anul 2007. Păsările mele sunt concurate la văduvie, atât masculii căt și femelele. Sezonul 2022 a fost unul excelent. Am reușit nu mai puțin de opt norme în top 10 național la categoriile de Viteză. Aceste realizări reprezintă un vis frumos pentru mine“, a spus Marius Viorel Airinei.

Miklos Szekely

Medaliile de argint și bronz ale categoriei As Viteză Maturi merg, în acest sezon, în județul Alba, la Miklos Szekely, din localitatea Blaj. Masculul de pe locul 2 național are seria 0770021-2019, care a obținut 91,39 puncte de penalizare în cei 1.535 kilometri clasați. Pe locul 3 național a urcat femela seria 0770035-2019, cu un total de 98,63 puncte și 1.535 kilometri clasați. „Porumbelul 0770021-2019, numit «Amazon», este un exemplar foarte inteligent, muncitor, constant și de echipă. Pe partea tatălui provine dintr-un porumbel olandez, care are la bază trei nume, trei exemplare de talie mondială: «Ché» al lui Eijerkamp, «Harry» al lui Jan Hooymans și «Kleine Dirk» al lui Gerard Koopman. Mama lui este soră cu mai mulți zburători de top provincial și național din crescătoria mea. Ea este o combinație Romulus Matei și Adrian Crăciunescu (la bază având porumbei Koopman, Dirk van Dyck, nepoată «706», porumbel campion național și olimpic). Acești porumbei sunt o familie de voiajori cu un caracter foarte puternic. «Amazon» a reușit de tânăr să se evidențieze în crescătorie, din toate punctele de vedere. La un an a fost locul 1 provincial Viteză Tineret, la vârsta de 2 ani ocupă locul 2 provincial Viteză Palmares Maturi, iar în anul 2022 urcă de mai multe ori pe podiumul provincial și național. În palmaresul său înregistrează cinci locuri întâi pe etapă. Femela 0770035- 2019, pe care am botezat-o «M 35», face și ea parte din categoria exemplarelor de echipă. Tatăl ei este un mascul original din Belgia, obținut dintr-o împerechere înrudită pe porumbei cu locuri de 1 pe etapă și porumbei Ași, porumbei foarte rapizi, concurați de-a lungul timpului doar pe distanțe scurte, maxim 200 kilometri aerieni. Mama femelei este din crescătoria proprie, având în cariera sa mai multe locuri de 1 și este nepoata masculului «Gentleman» al lui Matei Romulus, un mascul fantastic, care a fost de șapte ori loc 1 pe etapă. Mama vicecampioanei «M 35» este un exemplar ce moștenește și transmite toate caracterele și caracteristicile porumbeilor mei, baza ei genetică se regăsește în toți porumbeii buni zburători din voliera mea. «M 35» este una din exemplarele obținute prin încrucișarea cu porumbei din import, care au reușit să se evidențieze la un nivel acceptabil. Ea este soră de cuib cu 770036-2019, aceasta fiind campioană provincială la categoria As Speed Maturi în anul 2021 și vicecampioană națională la categoria Viteză Palmares 3 ani. Metoda de joc este vaduvia cu ambele sexe. Numericul lotului fluctuează de la an la an între 45-75 exemplare. Sezonul 2022 a fost unul destul de dificil, ca mai toate sezoanele din anii trecuți. Aceste dificultăți sunt cauzate de relief și numărului exagerat de răpitoare. Orice trofeu reprezintă pentru mine o răsplată a muncii depuse a întregului an columbofil“, a precizat Miklos Szekely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO