Masculii au dus „greul“ categoriei Maraton Palmares 3 Ani

Cei mai longevivi porumbei de maraton ca și performanță în sezonul 2022, la nivel național, au venit din județele Bacău și Teleorman, acești zburători de cursă lungă reușind clasări excelente pe parcursul ultimelor trei sezoane.

Ocupantul locului 1 național al categoriei Maraton Palmares 3 Ani a fost

Ionuț Spătaru

, din localitatea Zemeș, județul Bacău, al cărui mascul, cu seria 9012675-2018, a reușit marea performanță de a urca pe prima treaptă a podiumului național cu un total de 64,73 puncte de penalizare și 5.890 kilometri clasați. „Activez ca membru columbofil de la începutul anilor 2000, dar, din motive personale, abia din anul 2014 m-am putut ocupa cum se cuvine de porumbei. În anii 2012-2013 am achiziționat porumbeii cu care concurez și în prezent. Am început sezonul 2022 cu un efectiv al lotului de zbor format din 40 de păsări mature și 60 de porumbei tineri. Campionul acestei categorii are la bază porumbei de Andre Vanbruaene, Brockamp, Kuijpers, Wegen și Herman Brinkman, el fiind rezultatul muncii mele de a încrucișa și selecta aceste linii timp de 6-7 ani de zile. Naturalul a fost metoda mea de joc în toți acești ani, cursierii din lotul de zbor fiind îmbarcați pentru etape indiferent de poziția lor de cuib. Masculul 9012675-2018, cel care a reușit frumoasa performanță, nu a ratat nicio etapă de maraton sau maraton extrem la care a concurat, mereu având sosiri bune în cadrul acestor zboruri, în ciuda poziției geografice în care locuiesc, care nu mă avantajează. Pentru acest valoros mascul nu a contat faptul că anumite etape de maraton au fost zboruri cu vânt din spate, dar și curse cu vânt lateral sau din față. El și-a făcut din plin treaba, clasând indiferent de condițiile meteo și de duritatea etapei. Ba chiar, în sezonul anului 2020, la cursa de Birzai Național, m-a ajutat să fac echipa, sosind în ziua lansării, la ora 22:10 minute, după lăsarea întunericului, la trei minute după sosirea favoritului meu de la acea vreme, astfel că am câștigat locul 1 pe lansare la categoria Crescători. Ca și talie, el este un porumbel mediu spre mic. Personal nu am avut niciodată o afinitate pentru trierea cursierilor după calitățile lor fizice, doar coșul și răpitoarele au făcut selecția de-a lungul anilor. Acest titlu de campion național m-a făcut foarte fericit, fiind într-adevăr foarte important pentru mine, chiar și pentru viitor, pentru că îmi dă siguranța că performanța la nivel înalt se poate obține atunci când deții păsări valoroase“, ne-a povestit Ionuț Spătaru.

 

Măgirescu + Ojog + Dorneanu

Pe locul 2 național, devenind vicecampion național al categoriei Maraton Palmares 3 Ani, a urcat tot o pasăre din județul Bacău, masculul cu seria 0706827-2019, care aparține celebrei echipe Măgirescu + Ojog + Dorneanu, acesta înregistrând un coeficient de 88,76 puncte de penalizare și 5.746 kilometri clasați. „Masculul 0706827-2019, pe numele său «Fratelo Power», a fost reprodus din celebrul cuplu «004» (556004-2014), campion național în anul 2017 la categoria As Maraton Maturi, care provine 50% din porumbeii lui Gerard van Tuyl și 50% Jan Polder, iar mama sa este fenomenala «Tripla Campioană», femela cu seria 380024-2013, de trei ori campioană națională în același an la categoriile de Maraton Tineret. Ea este o combinație 50% Anton Schults și 50% Ko van Dommelen. Acest vicecampion național este frate bun cu «Power Night», care a ocupat locul 1 World Best Pigeons 2021, și cu «DE 001», ce a urcat pe locul 6 național al categoriei Maraton Grand Prix Tineret 2019, aceștia făcând parte dintr-o familie de super maratoniști. «Fratelo Power» este verișor după tată cu «DE 598», care și el ne-a dus un titlu de campion național la categoria Maraton Extrem 2022, cu «Super Velden Junior» – locul 1 național Maraton Grand Prix 2020, cu «Surpriza Neagră» – locul 1 Madona Național Palmares 2019-2020, cu «DE 688» – locul 3 național As Maraton Tineret 2022, etc. Este un mascul de talie mijlocie, foarte ușor, cu o osatură puternică, echilibrat, musculatură foarte bună și cu o voință mare de a se întoarce la cuib. Metoda de joc prin care a fost concurat a fost naturalul, pe poziție de ouă sau pui. Totuși, poziția lui preferată era cea cu un pui mare în cuib și ouă de câteva zile.

„Fratelo Power“

De pe această poziție de cuib a reușit să ocupe locul 2 Vilnius, din 8.155 porumbei, de la distanța de 934 de kilometri, sosind cu o viteză de 1.099 de metri pe minut. Încă de tânăr, «Fratelo Power» și-a arătat calitățile de bun zburător, reușind la vârsta de un an să câștige locul 11 național Maraton Tineret, ca mai târziu, la vârsta de doi ani, să urce pe locul 5 național Maraton Palmares Maturi 2021, alături de fratele său, «Power Night», ce ocupa și el locul 6 național al categoriei Maraton Palmares Maturi. Porumbelul acesta are și o mică poveste mai puțin fericită, care de fapt i-a încheiat cariera de zburător. În anul competițional 2022, după un început promițător, cu o etapă de maraton Augustow unde a reușit un punctaj destul de bun, a urmat a doua cursă de maraton Kaunas Național, 970 kilometri aerieni, de unde a sosit a doua zi de la lansare, la ora 6.08 minute, cu ambele picioare rupte. Totuși, a reușit după aceste două curse să își însușească titlul de vicecampion național la una dintre categoriile unde puține păsări pot ajunge să mai concureze, și anume Maraton Palmares 3 Ani“, a conchis băcăuanul Daniel Măgirescu.

Din județul Teleorman, localitatea Nanov, vine ocupantul locului 3 național, în persoana lui Doru Radu, al cărui fenomenal mascul cu seria 3099126-2018 a încheiat norma categoriei cu un total de 110,38 puncte de penalizare, asigurându-și medalia de bronz. „Această pasiune o moștenesc de mic copil, de la bunicul meu. Activez în Asociația Teleorman, clubul Alexandria, începând cu sezonul columbofil 2014, an în care am reușit să achiziționez și primul ceas electronic. Încep sezonul columbofil, de obicei, cu un lot de zbor format în medie din aproximativ 50 de păsări, pe care le angajez la toate etapele din planul de zbor, începând cu zborurile de 100 de kilometri și încheind cu cursele de maraton extrem, cu distanțe de aproximativ 1.150 kilometri, obținând deseori rezultate bune la nivel județean, provincial și chiar național. În sezonul 2022 am urcat pe podiumul național la una dintre categoriile mult îndrăgite de mine, și anume maratonul. Constanța în rezultate bune obținute de porumbeii mei din ultimii ani mă provoacă să merg pe același drum și pe mai departe.

Familia Radu, alături de Andeea Marin

Păsările ce fac parte din lotul de zburători sunt antrenate și concurate în sistemul văduviei, atât masculii, cât și femelele. De îngrijirea și pregătirea lor mă ocup atât eu, cât și soția mea, căreia țin să îi mulțumesc în mod public pentru sprijinul și susținerea acordată. Porumbelul care ne-a adus acest trofeu național și această bucurie de nedescris este masculul botezat de mine cu numele «Kennedy», care s-a dovedit a fi o pasăre cu un caracter puternic, o voința remarcabilă, o musculatură elastică, un penaj mătăsos și un braț puternic, fiind un fenotip de porumbel exact pe placul meu. De-a lungul carierei lui sportive «Kennedy» a reușit să își adjudece clasări fruntașe de la distanța de 120 de kilometri și până la 1.077 kilometri. Astfel, el a ocupat locul 16 la cursa de Tokmak Național 2021, din 12. 940 de porumbei, având de străbătut până acasă o distanță de 930 de kilometri, locul 31 la Izium Național 2020, din 11.883 porumbei, etapă cu distanța aeriană de 1.077 kilometri, locul 3 provincial categoria As Maraton Palmares 2 ani, locul 1 provincial Maraton Palmares 2 ani, locul 1 provincial As Maraton Palmares 3 ani, locul 1 provincial Maraton Palmares 3 ani și locul 8 național As Maraton Palmares 3 Ani. Cireașa de pe tort a constat în urcarea pe podiumul național al categoriei Maraton Palmares 3 Ani“, a declarat Doru Radu.
El spune că, pentru a obține rezultate de top, ai nevoie de multă muncă, dar și de puțină șansă, iar porumbelul său campion dovedește asta din plin. „Această performanță de excepție a acestui porumbel, care vine dintr-o grupare columbofilă modestă, este și mai valoroasă pentru mine din prisma faptului că a fost obținută pe două rute diferite, adică Ucraina și Polonia. Cu un nucleu de aproximativ 30-35 de membri la nivel de județ este foarte greu să reușim multe prezențe în clasamentele naționale și chiar provinciale, dar, prin multă muncă, ambiție și pricepere, cu un material genetic foarte bun, se vede clar că performanțe se pot realiza. Trebuie să vă menționez faptul că «Kennedy» are în spate o poveste columbofilă foarte interesantă. În vara anului 2018, după încheierea îmbarcări etapei cu numărul trei din planul de zbor, la propunerea colegului și prietenului meu de club Emilian Nedelea, am mers la voliera lui pentru a-mi dărui câțiva puii, pe care eu trebuia să îi zbor «pe mâna mea». La finalul vizitei am plecat cu patru pui, printre care se afla și un pui din femela lui Emilian, porumbița «2008», o zburătoare fantastică în voliera lui. Am avut prilejul și onoarea de a alege din toți 60 de puiuți, care în cursul acelei zile fuseseră înțărcați, iar primul ales a fost chiar campionul cu 3099126-2018. Emilian Nedelea este unul dintre crescătorii de elită ai județului nostru la categoriile Demifond și General, cu rezultate notabile. Este un bun columbicultor și, totodată, un bun prieten căruia țin să-i mulțumesc din suflet pentru încrederea pe care a avut-o în mine că voi fi capabil să scot ce e mai bun din acești pui“, a mai spus crescătorul teleormănean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO