Emoții mari la primele etape de fond organizate de Provincia de Vest

Daniel Bizgan

Județele Arad și Timiș și-a dat mâna și au organizat, în data de 28.05.2023, o primă etapă de fond comună, cu lansare din localitatea Jihlava, la care au participat 258 de crescători cu un numeric de 9.856 porumbei. Locul 1 pe lansare l-a obținut masculul cu seria 0096262-2021, ce îi aparține lui Daniel Bizgan. „Concurez la Clubul Arad din anul 2018, iar categoriile mele preferate sunt viteza, demifondul, dar și generalul. De aceea dețin porumbei pentru aceste categorii, achiziționând direct și personal zburători din volierele unor crescători de top mondial, cum ar fi Eijerkamp, Jan & Leanne v.d.Pasch, Velghe Dominic (porumbei de Best Kittel), Cyril Lambrechts și Gr. Herbots. Am început sezonul cu 148 porumbei, iar pentru zborul de Jihlava, care pentru mine a avut 553 kilometri aerieni, am îmbarcat 89 de păsări. Masculul 0096262-2021 a reușit o surpriză plăcută, obținând locul 1 din 9.856 porumbei ai județelor Arad și Timiș, sosind cu un avans de opt minute față de pasărea de pe locul 2. Mai mult, la această cursă am mai ocupat și locurile 17, 18, 28, 33 etc… Vremea lansării a fost una foarte bună, cu soare plin, vânt slab, între 6-12 kilometri/oră pe tot traseul, direcție N-E, vânt de față, puțin pe aripa stângă, și o temperatură de 22 grade la prânz. Acest mascul este un porumbel de talie medie, deține o musculatură foarte bună și un penaj moale. Tatăl acestuia este adus din crescătoria Gheorghe Șofron, iar mama este din voliera lui Van de Pasch, nepoată de „Jupiter”. Joc porumbeii după metoda văduviei, atât femelele, cât și masculii. Așteptările mele, în continuare, rămân aceleași, adică să reușesc o prezență pe podiumul noțional, anul trecut ajungând loc 8 național la categoria Viteză Maturi“, a transmis Daniel Bizgan. În clasament el a fost urmat de Eugen Stoica, cu yarlingul 0053012-2022, iar pe locul 3 pe concurs s-a clasat Silviu Dan Foghis, cu femela cu seria 0046016-2018.

Daniel Burciu

Renumitul Daniel Burciu a avut cea mai rapidă echipă a concursului, ocupând astfel locul 1 în clasamentul Crescători. Pentru acest concurs el a îmbarcat un lot de 49 cursieri, reușind să claseze 27 dintre aceștia. „Deoarece am luat decizia să nu mai concurez la categoriile Viteză și Demifond, pentru mine această primă cursă de fond a fost startul sezonului. Ca și numeric, am aliniat la start aproximativ 60 porumbei, iar la prima etapă de fond am angajat 49 de cursieri, care au reușit să mă claseze pe locul 1 Crescători pe întreaga lansare, iar locul 3 Crescători pe clasamentul general a fost ocupat de către soția mea, Mihaela Burciu. Porumbeii care au realizat aceste rezultate sunt 100% Burciu. De ce spun asta? Pentru că părinții și bunicii lor, chiar și străbunicii lor, au fost reproduși ṣi concurați de către mine, unii fiind frați cu campionii naționali, alții fii sau nepoți din aceștia. Metoda de joc este văduvia totală, cu partener acasă. Sper să avem în continuare un sezon fără incidente neplăcute și atunci, cu siguranță, și rezultatele vor fi pe măsură“, a declarat Daniel Burciu. Locul 2 Crescători a fost ocupat de către Giovanni Scheul, în timp ce pe locul 3 o găsim pe Mihaela Burciu.

Mihai Bogdan Luncă

În județul Caraș-Severin, câștigătorul primei etape de fond, Breklav 1, organizată în data de 27.05.2023, a fost Mihai Bogdan Luncă, ce a ocupat locul 1 pe lansare cu femela tânără cu seria 3019939-2022. La acest concurs au participat 6.158 porumbei și 169 columbofili. „Sunt membru columbofil la Clubul 11/4 Bocșa din anul 2009. Pentru mine, sezonul a debutat destul de bine. Am început anul cu un număr de 120 de păsări, iar la această etapă am angajat 110 porumbei. Metoda de zbor este semi-văduvia. Tatăl femelei câștigătoare a fost achiziționat de la Daniel Burciu, iar mama provine de la Flavius Crăinicianu. În continuare sunt optimist în legătură cu sosirile porumbeilor mei“, a povestit Mihai Bogdan Luncă. Pe locurile 2 și 3 pe lansare au sosit porumbeii lui Samuel Manciu, respectiv femelele cu seriile 0210022-2022 și 3019603-2022.

Viorel Marușca

Datorită sosirilor de vârf a porumbeilor săi de echipă, Viorel Marușca a ocupat locul 1 Crescători pe județ, clasând 25 de păsări din cele 46 angajate. „Acest sezon a fost, până în prezent, unul destul de greu din cauza timpului nefavorabil, vânt, ploi, etc… Am început anul cu un număr de 56 de păsări, iar la etapa de fond Breklav 1, unde am avut 527 kilometri aerieni, am îmbarcat 46 cursieri, din care am clasat 25. Prin clasările bune ale păsărilor mele nominalizate la echipă am ocupat locul 1 Crescători pe lansare, iar la categoria Porumbei am obținut locurile 10, 12, 17, 19, etc. Concurez lotul de zbor la văduvie, prin rotație. Porumbeii mei provin din liniile Janssen, Kees Bosua și Aarden, iar această familie de porumbei mi-a adus rezultate foarte bune și în anul 2020, când am obținut locul 7 național Fond Pui, acest porumbel fiind tatăl și fratele altor voiajori cu rezultate care, în 2022, au reușit performanțe precum locul 1 județean As Fond Tineret și locul 2 Provincia de Vest, locul 1 categoria General Tineret și locul 6 național, iar fratele lui de cuib a obținut locul 2 județean General. Mama acestor păsări are și ea norma încheiată la categoria As Speed Pui, iar fratele ei are norma la As Fond Tineret. Pe această cale țin să-i mulțumesc lui Flavius Crăiniceanu și Ion Alexa Vasile pentru materialul genetic de calitate achiziționat de la ei. Sper ca, pe viitor, să am rezultate cât mai bune“, a conchis Viorel Marușca. Podiumul a fost completat de către Alexandru Burdeți și Mihai Bogdan Luncă, ocupanții locurilor 2, respectiv 3, în clasamentul Crescători.

Ioan Chiuzbaian

În data de 02.06.2023, județul Maramureș a organizat prima etapă de fond, cu lansare din localitatea Viena, concurs la care au fost prezenți 73 de columbofili și 1.241 de porumbei. Locul 1 și 2 pe concurs au fost câștigate de către Ioan Chiuzbaian, prin masculul cu seria 0134807-2021 și femela 0134832-2021. „Am început sezonul cu un numeric de 111 porumbei. Pentru etapa de fond Viena am îmbarcat 50 de păsări. Metoda prin care îmi antrenez și concurez eu porumbeii este văduvia totală. Masculul cu seria 0134807-2021, ce a ocupat locul 1 pe lansare, provine din porumbei Fraților Ștef și Cristi Rus, din localitatea Pomi, județului Satu Mare“, a transmis maramureșanul. Pe locul 3 pe concurs a sosit masculul cu seria 2006970-2021, pasăre ce aparține trioului Nicu Tot+ Pop Alin+ Nadia.

Bozântan Petrică + Roxan

La rubrica Crescători a acestei etape, tandemul Bozântan Petrică + Roxana, echipă formată din tată și fiică, a fost liderul acestui clasament, clasând 3 porumbei din cei 15 angajați. „Sezonul 2023 a debutat cu multă muncă și mult efort pentru a putea alinia la start porumbeii în cea mai bună formă. În mare parte, voiajorii mei provin de la Darian Lazin, campion și vicecampion național la categoria Demifond Tineret 2017. Totodată, crescătorul Darian Lazin este îndrumătorul meu în acest sport, om de la care învăț anumite tehnici columbofile. Sezonul 2023 l-am început cu un numeric de 24 porumbei la linia de start. Primii doi porumbei care au sosit de la concursul de fond la mine în crescătorie au ocupat locurile 11 și 12 pe lansare, sosind la diferență de o secundă unul față de celălalt, ei fiind și porumbei nominalizați la echipă, obținând astfel locul 1 Crescători. Metoda de joc este văduvia totală, concurând atât masculii, cât și femelele, la toate etapele din planul de zbor al Asociației Maramureș. Despre originea porumbeilor care m-au ajutat să obțin acest rezultat, părinții lor provin de la Darian Lazin și Petrică Bozântan, cele două femele de la echipă fiind mamă și fiică. În continuare am speranța că pot obținând clasări bune la cursele de fond, iar la final să obțin o normă bună la categoria Fond Crescători, cât și la categoria Porumbei, atât pe județ, cât și național“, a explicat Petrică Bozântan. Podiumul rubricii Crescători al acestei etape a fost completate de către Cristi Cozma, care s-a clasat pe locul al doilea, și de către Sami Moldovan, pe care îl găsim pe poziția a treia.

Bela Bereczki

Județul Sălaj a organizat, în data de 13.06.2023, etapa de fond Brno, având la îmbarcare 1.487 de porumbei, aparținând unui număr de 70 de crescători. Locul 1 pe concurs i-a revenit lui Bela Bereczki, datorită sosirii excelente a femelei sale cu seria 0398003-2021. În plus, el a s-a impus și în clasamentul Crescătorilor, unde a clasat 6 cursieri din cei 15 angajați. „Sunt columbofil din anul 2008, cu mici întreruperi. Am început anul cu un număr de 52 de porumbei, iar la primul fond am angajat 15 porumbei. Ca și metodă de pregătire, joc văduvia prin rotație. Ca și origini, porumbeii îi am, în mare parte, de la Familia Culda și Robert Fekete. Femela care a câștigat locul 1 are ca tată un mascul adus de la Familia Culda și ca mamă o femelă de la prietenul meu Erno Papp, din Harghita. Al doilea porumbel sosit s-a clasat pe locul 9 pe concurs, fiind și el nominalizat la echipă, tatăl acestuia fiind adus de la Doru Negrean, via Toma Alexa, pe când mama este o femelă tot de la Familia Culda. Femela câștigătoare a avut anul trecut 11 clasări, iar cea de-a doua sosită, porumbița cu seria 0398143-2021, a realizat în 2022 norma As Speed“. Pe viitor mi-aș dori să creez o familie de porumbei de General și Fond“ a relatat Bela Bereczki. Pe locul 2 pe lansare s-a clasat Familia Negrean, cu femela seria 0154400-2021, în vreme ce locul 3 a revenit Familiei Culda, cu femela seria 0395452-2021.
În schimb, pe locul secund în clasamentul Crescătorilor s-a poziționat trioul Tihoan + Onicaș + Cherecheș, iar pe locul 3 Crescători regăsim aceeași Familie Culda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO