Etapele de fond, în plină desfășurare în Provinciile Muntenia și Sud-Est

În Provincia Muntenia și Provincia de Sud-Est, cursele cu distanțe de peste 500 kilometri sunt în plină desfășurare, iar majoritatea grupărilor columbofile din aceste zone și-au unit forțele pentru a avea parte de o mai amplă concurență și pentru a desfășura concursuri cu numeric de porumbei cât mai mare.

Viorel Ghiorghe

Municipiul București a fost organizatorul etapei de fond Medyka, din data de 10 iunie, concurs la care au mai participat și județele Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu. Împreună, cele patru filiale au reușit să aducă la start 587 de columbofili și 11.340 de porumbei. Locul 1 pe lansare a fost câștigat de către Viorel Ghiorghe, al cărui mascul cu seria 0564610-2021 a reușit să surclaseze toată concurența. „Activez cu porumbeii în cadrul Clubului Voluntari-București. Am început sezonul competițional cu un numeric de 40 porumbei și, din pricina timpului limitat pe care îl pot oferi porumbeilor, am ales să zbor numai categoriile fond și maraton. Metoda de pregătire pe care o practic este naturalul. Părinții păsării ce mi-a adus bucuria de a ocupa locul 1 pe lansare din 11.340 de porumbei sunt aduși de la Sorin Florea, căruia țin să-i mulțumesc mult pentru minunatele păsări ce mi le-a oferit“, a transmis Viorel Ghiorghe. Pe locul 2 pe concurs s-a poziționat yarlinga lui Iulian Duică, porumbița cu seria 0012442-2022, iar locul 3 pe concurs a fost ocupat de tânărul mascul 0253627-2022, care îi aparține lui Constantin Tănase.
Locul 1 în clasamentul Crescători i-a revenit lui Iosif Grigore, care pentru acest zbor a îmbarcat 32 de porumbei și a reușit să claseze 10 dintre aceștia. El a fost urmat de către Marius Rudaru, ocupantul locului 2 Crescători pe concurs, și de Florin Oprea, care a urcat pe poziția a treia a podiumului.

Ciprian Popa

Etapa de debut a curselor de fond a județului Prahova a fost organizată în data de 14 iunie, având ca punct de lansare localitatea Presov, zbor la care au fost prezenți 528 columbofili, ce au îmbarcat 7.061 porumbei. Cea mai rapidă pasăre a fost masculul yarling cu seria 0432304-2022, porumbel ce aparține tandemului Mușat + Popa. „La această primă etapă de fond am obținut locul 1 pe lansare cu un porumbel tânăr, al cărui rezultat ne bucură foarte mult. Acesta a fost concurat la văduvie și ca origini provine din porumbeii lui Alin Novac și Frații Ivanciu, fiind nepot <Zian>“, a declarat Ciprian Popa, parte a tandemului Mușat + Popa“. Acesta a fost urmat în clasament de către un alt mascul, cu seria 1017824-2020, al cărui proprietar este Marcel Gh. Niță, în timp ce pe locul 3 pe lansare a sosit masculul lui Florin Toader, porumbelul cu seria 2024787-2021. Constantin Ghe. Iordache a fost ocupantul locului 1 al rubrici Crescători, înregistrând 3 porumbei clasați din cei 18 angajați. Podiumul categoriei a fost completat de către Alexe Toma, care a urcat pe poziția secundă, în vreme ce locul al treilea a fost ocupat de către Adrian Filip.

Constantin Axinte

În Provincia de Sud-Est, județele Călărași, Ialomița și Constanța (organizator) au desfășurat, în data de 18 iunie, etapa de fond – Dolhobyczow 2, care a adus la linia de start 2.062 cursieri și 153 columbofili. Câștigătoarea acestei curse a fost o porumbiță ce a dovedit că și păsările tinere, fără prea multă experiență, se pot impune și pot câștiga concursuri dificile. Această yarlingă are seria 3008732-2022 și aparține crescătorului Constantin Axinte. „Am început sezonul cu un lot de 97 de porumbei, păsări care au intrat de la început bine în joc. La acest concurs am trimis 10 porumbei, reușind, cu o femelă tânără, să ocup locul 1 pe lansare. Această cursă de fond, Dolhobyczow 2, a fost una destul de dificilă din punctul de vedere al vitezelor propagate în zborul spre casă de către cursierii participanți, viteza femelei câștigătoare fiind de doar 1.007,11 metri/minut. Metoda prin care a fost pregătită a fost la natural. În continuare îmi doresc ca această porumbiță să poată avea energia necesară pentru a repeta performanța obținută“, a povestit Constantin Axinte. Ion Moise și Doru Vișan au fost ocupanții locurilor 2 și 3 pe concurs prin clasările porumbeilor cu seriile 0208113-2018 și 0211478-2018.
Locul 1 Crescători al acestui concurs a fost revendicat de către George Muscoiu, care la acest zbor a participat cu un lot format din 30 de voiajori, clasând 9 dintre ei. El a fost urmat de către Costel Timaru, care a ocupat locul 2 al acestei rubrici, în timp ce locul 3 Crescători i-a revenit lui Constantin Crețu.

Marius Sultan

Marius Sultan este câștigătorul zborului de fond – Oserdow, desfășurat în data de 10 iunie, concurs la care au participat județele Brăila, Buzău și Tulcea și care a strâns la start un numeric de 12.178 porumbei, îmbarcați de către cei 282 de columbofili prezenți. Porumbelul care a ocupat locul 1 este yarlingul cu seria 3014190-2022. „«La țară înfloresc toți pomii, de la țară vin și domnii». De ce am început așa? Pentru că majoritatea colegilor mă știu sub pseudonimul «Țăranul». Poate altuia i-ar fi fost rușine cu acest apelativ, dar eu sunt mândru pentru că de la țară au plecat acele valori vechi: cinstea, omenia, respectul. Mă numesc Marius Sultan, sunt din localitatea Tichilești, județul Brăila, și concurez porumbei din anul 2016. Am început ca și columbofil în cadrul U.C.P.R., unde am avut câteva rezultate notabile, dar concurența era slabă și acest lucru m-a făcut să îmi întorc fața către F.C.P.R., respectiv Columba azi, în 2019. Sezonul 2023 l-am început cu un efectiv de 80 de porumbei care, premergător etapei de fond, au zburat tot programul curselor de viteză. La cursa de fond din data de 14.06.2023 am angajat 66 de porumbei. De la acest zbor aveam așteptări întrucât, la concursurile anterioare, porumbeii au venit foarte bine. Totuși, nu mă așteptam să ocup locul 1 pe concurs. Porumbelul câștigător este un mascul de Vanbruane. În clasamentul județean am ocupat locurile 1, 2, 3, 4, 5, 9, 11, 17, 18, etc. din 5.295 porumbei. Această etapă, fără falsă modestie, a fost cea mai bună cursă din cariera mea de columbofil. Ca și așteptări, în continuare, ca orice columbofil, îmi doresc locuri fruntașe, dar asta nu ține doar de mine, ține și de forma sportivă a porumbeilor, de concurență și alți factori. Eu, unul, îmi fac treaba cât de bine pot. Ca și metodă de zbor, am început sezonul la natural și am trecut lotul de zbor la văduvie înaintea primului fond. O parte din porumbei mei sunt de la crescătorul brăilean, Viorel Chiurțu, zis nea Rică“, a declarat Marius Sultan. Ocupanții locului 2 pe concurs sunt crescătorii care formează tandemul Paraschiv M. + Muscalu P. prin cu masculul cu seria 1273115-2021, iar pe locul 3 găsim porumbelul cu seria 0521105-2021, ce îi aparține lui Cătălin Mărgărit.

Team B A T S

Echipa Team B A T S, formată din Laurențiu Beganu, Alexandru Apostol, Marian Tudor și Cosmin Șelaru, a reușit să ocupe locul 1 categoria Crescători în clasamentul general, clasând 20 din cei 43 de cursieri angajați la etapă. „Sezonul 2023 a început cu o schimbare a denumirii echipei, Team B T S, sub care, în anul 2022, am obținut locul 1 județean categoria Fond Crescători, iar la porumbel, cu femela „666”, locul 1 categoria Fond Maturi. În sezonul 2023 concurăm sub titulatura, Team B A T S, o echipă formată din patru prieteni și apoi columbofili. La această etapă de fond am îmbarcat 43 de porumbei, unde am reușit ca primii doi porumbei sosiți să fie nominalizați și la echipă, adică femela 0723666-2020 și masculul 1276210-2021. Masculul „210” nu este la prima „abatere”, întrucât, la primul concurs de fond din acest an, a obținut locul 46 din 14.657 porumbei. Cele două păsări sunt de talie medie, cu musculatură bogată și foarte ușori în mână. Cei doi au grad de rudenie, în sensul că sunt semifrați de tată, un porumbel original D. Beverdam, din Olanda, iar mamele sunt reproduse în crescătoria prietenului nostru Dănuț Șoriga. Porumbeii sunt concurați la văduvie. Majoritatea nu se văd cu femelele înainte de concurs, însă porumbița „666” are un caracter aparte, îi place să se vadă cu masculul înainte de a fi îmbarcată. Considerăm că acest zbor a fost unul reușit, unde am clasat 20 porumbei, din care trei în primii 100, din 12.178 de voiajori îmbarcați. Scopul echipei este de a concura, sperăm noi, cu succes la etapele de maraton și maraton extrem, dar ca să reușim acest lucru trebuie să facem pașii potriviți“, a precizat Cosmin Șelaru. Podiumul categoriei a fost completat de către Marin Drăgan, care a urcat pe locul 2 al rubrici Crescători, iar pe locul 3 îl găsim pe Cristi Mistrianu.

Cristian Stefănescu

Columbofilii din județele Galați și Vrancea, din Provincia de Sud-Est, au trăit emoțiile etapei de fond – Tomaszow, organizată în data de 10 iunie, concurs la care au participat 214 crescători și 9.413 porumbei. Porumbeii angajați de către Cristian Ștefănescu au avut un zbor de excepție, adjudecându-și locurile 1 și 2 pe lansare, precum și locul 1 Crescători pe concurs, cele două păsări câștigătoare fiind nominalizate și la echipă. Acești porumbei sunt masculul cu seria 2003683-2020 și femela 2011343-2021. „Sezonul columbofil l-am început cu un numeric de 50 porumbei. La prima etapă de fond din planul de zbor am angajat un numeric de 48 de păsări, reușind un rezultat bun, respectiv locurile 3, 4, 5, 6, din 11.214 porumbei, dar ocupând și locul 3 pe lansare la Crescători. La cea de a doua cursă de fond am îmbarcat un număr de 41 porumbei, reușind să obțin locurile 1 și 2 pe lansare din 9.413 porumbei, aceste locuri aducându-mi și locul 1 al categoriei Crescători pe clasamentul general, obținând un punctaj foarte bun, de 0.32 puncte penalizare. Metoda de joc pe care o practic este văduvia totală, metodă care o joc de 5 ani. Anul acesta am abordat schema de joc într-un stil diferit, benefic momentan, dar vom vedem dacă funcționează până la sfârșit. Porumbelul care a ocupat loc 1 pe clasamentul general este reprodus dintr-un mascul care provine de la Iulian Malinche, din Brăila, consangvin pe locul 1 național Clubul Gold în anul 2018, iar mama sa este o porumbiță de Andree Roodhooft (ea este și mama lui 152301-2017, locul 2 provincia Moldova categoria Fond în anul 2020, locul 5 categoria Fond Palmares provincia Moldova și locul 2 categoria Fond Palmares 3 Ani provincia Moldova, respectiv locul 12 național categoria Fond Palmares 2020-2021). Porumbelul cu seria 2003683-2020 a obținut în cariera sa, în primul an, ca yarling, locul 1 pe lansare, la etapa derby Kalinka, 690 kilometri aerieni, din 3.640 porumbei, concurs organizat de către județul Bacău, unde au participat 5 județe Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați. În continuare nu îmi rămâne decât să observ cum va decurge sezonul, în așteptarea altui concurs de fond reușit, care m-ar propulsa spre podiumul național“, a declarat Cristian Stefănescu, care pentru acest zbor a angajat un lot de 41 voiajori clasând 26.
Locul 3 pe lansare a fost ocupat de către alt renumit columbofil la cursele de fond, Cristinel Chelaru, grație femelei cu seria 2011255-2021. Tot el a ocupat și locul secund în clasamentul Crescătorilor, fiind urmat de către Adrian Manta, care a ocupat poziția a treia a podiumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO