Crescătorii prahoveni au dat „recital“ la cursa de maraton Marylin Național

În data de 9 iulie, județul Prahova a organizat etapa de maraton Marylin Național, concurs la care au participat 655 de columbofili din județele Argeș, București, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Teleorman, care au îmbarcat la acest zbor un număr de 4.171 de porumbei.

Ion Căpraru

Locul 1 în clasamentul general al acestei curse i-a revenit prahoveanului Ion Căpraru, grație performanței masculului yearling cu seria 0807049-2022. „Am început cu 40 de porumbei, 37 pe ruta de maraton Polonia și trei pe ruta Bulgaria, pentru cursele mai scurte. Însă, după trei etape de demifond, i-am mutat și pe aceștia trei pe ruta de maraton pentru concursul de Marilyn. La primul zbor de Marilyn am îmbarcat șapte păsări, din care s-au întors șase, clasând trei dintre aceștia. La Marilyn Național, unde am avut locul 1 cu porumbelul 807049-2022, am îmbarcat cinci cursieri și am clasat doi. Chiar dacă am obținut locul 1, cursa a fost una cu un grad de dificultate destul de mare. Concurez lotul de zbor la văduvie, dar masculul câștigător la această etapă a concurat la natural deoarece s-a împerecheat cu femela altui mascul, care a sosit întârziat. A fost un adevărat război între cei doi masculi pentru femelă atunci când s-au întâlnit. S-au dus lupte grele, dar 807049-2022 a ieșit învingător din acest conflict și cred că asta la motivat foarte mult. Este o pasăre minunată, iar după ce a obținut locul 1 parcă arată și mai bine. Ca și origine, tatăl lui este un mascul primit cadou de la Stelian Dumitran și are la bază porumbei de Van Dyck și Drapa, iar mama este o combinație reprodusă de mine, tot din porumbei primiți cadou, ce poartă în sânge linia celebrei «484» a lui Cosmin Olteanu, linia lui «266» (pasăre adusă de la Alexe Toma) și cursieri de Maurice Hasendonckx, aduși tot de Cosmin Olteanu, combinați cu porumbei Tournele“, a povestit Ion Căpraru. Pe locul 2 pe lansare îl găsim pe Sorin Munteanu (PH) datorită sosirii femelei sale cu seria 0509746-2021, iar pe locul 3 s-a clasat masculul cu seria 0508651-2021, ce aparține tandemului Petre Adrian + Bogdan (PH).

Alexandru Sandu

Locul 1 Crescători în clasamentul general a fost câștigat de bucureșteanul Alexandru Sandu, care pentru acest concurs a îmbarcat patru porumbei, clasând trei dintre ei. „Sezonul competițional l-am început cu un numeric de 68 porumbei. Pentru mine, ca și începător, debutul sezonului a venit cu rezultate satisfăcătoare. Pentru această etapă am îmbarcat patru porumbei, iar primii trei au prins locuri foarte bune în clasament. Din punctul meu de vedere a fost un zbor foarte bun, care s-a finalizat cu un rezultat neașteptat pentru mine. Metoda de joc pe care o practic este zborul la natural. Am încercat și zborul la văduvie, însă porumbeii s-au pretat mai bine la natural. Ca și calități la mână, cele două păsări de la echipă, care de fapt sunt doi frați buni, prezintă o musculatură elastică, penaj mătăsos si brațe puternice, toate aceste calități fiind necesare pentru a putea fi un porumbel bun, cu rezultate notabile. Tatăl lor este un mascul de la Iulian Oprea, iar mama lor este adusă de la Narcis Pavelescu. Acest rezultat pe care mi l-au adus cei doi frați reprezintă, pentru mine, o mică filă de istorie și, în continuare, aștept rezultate la fel de bune ca și până acum de la aceste păsări“, a conchis Alexandru Sandu. Locul 2 Crescători a fost ocupat de către Liviu Romanescu (București), iar pe locul 3 a urcat tandemul prahovean Petroiu + Mangalea.

Ionuț Preda

În clasamentul județului Argeș, locul 1 pe lansare a fost câștigat de către femela cu seria 2008118-2021, care îi aparține lui Ionuț Preda. „Am început sezonul 2023 cu un număr de 70 de porumbei, 50 dintre ei fiind antrenați, fără concurs, spre direcția N-E – SIRET, restul concurând în cadrul Filialei Argeș, pe ruta Bulgaria. La etapa de Marylin Național am îmbarcat opt porumbei, patru maturi și patru tineri, trei dintre tineri având inele Gold Maraton. Femela cu seria 2008118-2021 a sosit pe locul 1 județean, ocupând totodată și locul 1 județean inelele Gold Maraton cu masculul 2008024-2022, iar la categoria Crescători m-am clasat pe locul patru județean. Porumbeii au fost concurați, la primele etape, ca și văduvi, iar după prima etapă de fond au fost lăsați la natural, astfel că femela 2008118-2021 a fost îmbarcată la etapa de Marylin Național pe pui de 3 zile. În anul 2022 ea a fost concurată la două etape de fond, tot pe ruta Polonia, iar în anul 2023, la prima etapă de fond, care a fost un zbor greu, cu pierderi mari, a reușit să sosească în prima zi seara, la ora 21:24,08. Este o femelă de talie mijlocie spre mică, cu un penaj foarte bun, moștenind trăsăturile tatălui, la această cursă având prima remige aruncată. Este reprodusă în crescătoria proprie, din doi zburători cu rezultate foarte bune pe ruta Ucraina. Tatăl ei este masculul cu seria 417018 -2107, care a reușit ca yearling, în anul 2018, să ocupe locul 3 județean și 12 provincial categoria Fond Tineret, locul 3 județean și locul 5 provincial Demifond Tineret, locul 2 județean și 10 provincial As Fond Tineret, precum și locul 5 județean și 21 provincial General Tineret, concurând mai departe și la concursuri de Izium Național. Mama femelei are seria 417226-2017 și este un cadou de la prietenul meu Mihai Toma, concurată în crescătoria mea, reușind mai multe clasări la etape de maraton pe ruta Ucraina, obținând, în anul 2021, 16 puncte de penalizare la categoria Maraton. Totodată, este verișoară cu 388086-2016, o altă foarte bună zburătoare ce a fost locul 1 județean Izium Palmare 4 Ani în 2021, locul 2 provincial Izium Palmares 4 Ani și locul 1 județean Izium Palmares 3 Ani, reușind totodată, în anul 2020, la concursul Izium Național, să vină pe locul 2 județean“, a transmis Ionuț Preda. Podiumul județean al categoriei a fost completat de Cristian Militaru, prin masculul cu seria 1051275-2020, și de tandemul Coman Marin + Cristian, grație tinerei femele cu seria 0152241-2022.
Același Cristian Militaru a câștigat și locul 1 la categoria Crescători pe județul Argeș, el îmbarcând pentru acest zbor o echipă de șase porumbei, reușind să claseze trei dintre aceștia. El a fost urmat în clasament, pe locul secund, de către Aurel Anghel, în vreme ce poziția a treia a fost câștigată de Cristi Stan.

Ion Baicu

În clasamentul municipiului București, prima poziție a fost câștigată de către Ion Baicu datorită sosirii foarte bune a masculului său cu seria 0580041-2021. „La prima etapă din acest sezon am îmbarcat un lot de 35 porumbei, iar până în prezent am avut parte de un sezon destul de greu. La cursa de maraton național Marylin m-am prezentat cu o mică echipă, formată din patru voiajori, pe care i-am pregătit la natural. Masculul ce mi-a adus frumosul rezultat este un porumbel cu multe calități. Ca origini, tatăl lui este de la Constantin Radu, iar mama este o femelă de Jelle Jellema. Tatăl lui a fost, în anul 2010, locul 2 național la categoria Maraton în cadrul F.R.S.C.“, a spus Ion Baicu. Yearlingul cu seria 0258036-2022, al tandemului Diaconu & Petcov, s-a clasat pe locul 2 al Capitalei, în timp ce pe locul 3 s-a poziționat femela cu seria 0572430-2021, ce îi aparține lui Marius Cristinescu.
În ceea ce privește clasamentul județean pe echipe, primele două poziții sunt ocupate de Alexandru Sandu și Liviu Romanescu, crescători care s-au impus și în clasamentul general al acestei categorii, ei fiind urmați, pe poziția a treia, de către Emil Andrei Bestea.

Ilie Calofir

În județul Dâmbovița, prima poziție pe lansare a fost câștigată de către Ilie Calofir, prin masculul cu seria 0472345-2021. „Am început sezonul columbofil 2023 cu un numeric de 72 de porumbei, dintre care 30 au fost yearlingi. Păsările mature le-am concurat la etapele de fond, maraton și maraton extrem, iar în prezent, din cei 72 de zburători cu care am început, am acasă 63 de porumbei. La maratonul Marylin Național am îmbarcat zece cursieri, clasând patru, printre ei aflându-se și masculul 0472345-2021, ocupantul locului 1 județean. Masculul are calități și stofă de campion, prezintă un penaj mătăsos, fiind o pasăre foarte bine echilibrată, atât fizic, cât și psihic. Lotul de zbor l-am pregătit și antrenat prin metoda văduviei mixte, participând la zboruri atât femelele, cât și masculii. Masculul câștigător este reprodus din porumbeii din liniile vechi deținute de Constantin Vîlcu și de Corneliu Crețulescu, având la bază porumbei de Van Hee și Van Hasten. Doresc ca, în continuare, să avem parte de un sezon reușit, atât eu, cât și toți colegii columbofili“, a declarat Ilie Calofir. Yearlingul cu seria 0226223-2022 și femela 1251358-2021 sunt păsările care au ocupat locurile 2 și 3 ale județului Dâmbovița, porumbei ai căror proprietari sunt Cătălin Mircea și Vlăduț Dinu.

Masculul 226223-2022
Cătălin Mircea

Același Cătălin Mircea a urcat și pe locul 1 județean Crescători, el clasând 5 cursieri din echipa de 10 porumbei îmbarcată. „Colaborez cu domnul Stelian Ivancea, din Mizil (Prahova), având și la dânsul o crescătorie de unde zburăm împreună în campionat, dar și pe columbodroame, unde avem rezultate destul de bune. Am început sezonul 2023 cu un lot de aproximativ 90 de porumbei. Lotul a fost relativ tânăr, având printre ei 40 de yearlingul tardivi, ceea ce a făcut ca după, câteva etape, să oprim din ei acasă pentru anul viitor. Debutul a fost unul ca pentru fiecare crescător, plin de speranțe si așteptări. Specific că etapele de viteză au fost, pentru noi, de antrenament, astfel că prima cursă de fond a fost și «debutul» primului concurs pe care îl așteptam cu destule emoții. Pentru acest concurs de maraton Marylin Național am angajat 10 porumbei, dintre care patru tineri. A fost o etapă reușită pentru mine, luând în considerare faptul că s-au întors toți porumbeii. Primul sosit este yearling și are chiar un punctaj de top la nivel național, având două clasări de frunte la cele două maratoane desfășurate în acest sezon până în prezent, acumulând un total de 1,77 puncte de penalizare. Am început sezonul la văduvie, iar după primul maraton am trecut la natural. Această schimbare a fost una de bun augur, sosirile de la Marylin Național dovedind acest fapt. Să sperăm că, la următoarea cursă de maraton, pe poziție de pui vor fi și mai bine motivați. Originea, mai ales la primul, este de-a dreptul uimitoare, având în pedigree numai porumbei de o mare valoare genetică, demonstrând de-a lungul timpului că sunt imbatabili la categoriile la care au concurat. Astfel, regăsim un mixaj de porumbei din crescătoria Gică Stanca, descendenți din „Prințesa” și „Bălțatu”, porumbei consangvini, ce provin din supercampionul olimpic la maraton „Euro Diamond”. Nu în ultimul rând, regăsim păsări din celebra „Queen Madona”, locul 1 național Maraton Maturi, cu doar 0,21 puncte penalizare, a lui de la Elisei Eacobuță. Cel de-al doilea sosit la echipă are ca origine porumbei de Emil Denis și George Carteus. Ca o mică glumă putem spune că, în acest caz, pedigreele au zburat, iar campionii trecuți pot sta în spatele campionilor prezenți dacă, bineînțeles, suntem atenți la ce și cum combinăm pentru a lua din genetica fiecăruia acel mic plus care poate face diferența“, a transmis Cătălin Mircea. El a fost urmat în clasament, pe locul secund, de către Octavian Dobre, iar pe locul 3 s-a poziționat Daniel Nan.

Liviu Petroiu și Ionel Mangalea

Dacă în ceea ce privește clasamentul județean pe lansare al Prahovei lucrurile sunt clare, pe podium regăsindu-i pe cei trei columbofili care s-au impus în clasamentul general al acestui zbor, în ceea ce privește clasamentul județean la categoria Crescători, pe prima poziție a urcat tandemul Petroiu + Mangalea, echipă formată din Liviu Petroiu și Ionel Mangalea, care a clasat 17 păsări din cele 27 angajate. „Și eu, dar și bunul prieten Liviu Petroiu, alături de care concurez sub titulatura Petroiu + Mangalea, suntem iubitori ai concursurilor de fond și maraton, etapele de viteza și demifond folosindu-le pentru a antrena porumbeii. Am început sezonul columbofil cu un numeric de 85 de porumbei și cu o schimbare de direcție față de anii precedenți. Dată fiind această schimbare de rută, nu aveam mari așteptări de la porumbei. După prima etapă de fond am participat la prima cursă de maraton a sezonului, din nou cu schimbare de direcție. Plăcută ne-a fost însă surpriza când, la etapa de maraton Marylin, am obținut locul 1 pe lansare cu femela 508065-2021 și locul 3 pe lansare cu masculul 508168-2021, reușind să clasăm un număr de 21 de porumbei din totalul de 50 angajați, obținând și locul 2 județean la categoria Crescători. La concursul Marylin Național am reușit să câștigăm locul 1 județean la categoria Crescători datorită acelorași doi porumbei. Metoda de joc folosită de noi este preponderent văduvia, însă, la început de sezon, pentru motivare, cresc și o serie de pui. Metoda nu putem spune că este una fixă, ci o schimbăm în funcție de comportamentul și zborurile pe care urmează să le joace porumbeii. Voiajorii noștri, ca origine, sunt achiziționați de la diverși crescători pe care i-am urmărit și care au avut rezultate importante la categoriile fond și maraton. Femela 508065-2021 este o combinație dintr-un mascul achiziționat de la tandemul Roșca Ștefan + Cristinel și o femelă, combinație proprie din porumbei zburați și cu rezultate bune. Masculul 508168-2021 este combinație din porumbeii noștri care au avut rezultate în anii precedenți la categoria Maraton. Ca și construcție sunt de talie mijlocie spre mică, cu o musculatură flexibilă și penaj mătăsos, caracteristică ce o apreciem. Lotul nostru de zbor va concura în continuare pentru obținerea unor punctaje și norme cât mai bune și ne dorim să finalizeze cât mai bine. Doamne ajută și succes tuturor participanților“, a transmis Ionel Mangalea. El a fost urmat, în clasamentul județean, de către Mihai Ivan și Dumitru Adrian Nicolae, ocupanții locurilor 2 și 3 ai categoriei Crescători.

Județele Giurgiu, Ilfov și Teleorman nu au întrunit cerințele minime necesare realizării clasamentelor județene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO