Crescătorii olteni au dominat autoritar cursa de maraton Wlodawa

Cea mai dură etapă de maraton din acest sezon pentru columbofilii olteni s-a desfășurat în data de 24 iulie, cu lansare din localitatea Wlodawa – Polonia, primul porumbel din clasament sosind acasă cu o viteză medie de doar 753,47 metri pe minut. La acest concurs au participat 331 de crescători din județele Dolj, Olt și Vâlcea, care au îmbarcat un număr de 1.929 cursieri, doar primele două reușind însă să bifeze condițiile minime necesare pentru a întocmi clasament județean.

Cel mai rapid porumbel s-a dovedit a fi tânărul mascul cu seria 0045030-2022, pasăre ce îi aparține lui Mihăiță Ispas, din județul Olt. „Încă de la începutul sezonului am hotărât să dau importanță doar curselor de maraton, deși în lotul de zbor aveam câțiva porumbei inelați cu inele Gold, pentru etapele de fond. Însă, neavând compartimente separate pentru fiecare din aceste categorii, mi-am îndreptat întreaga atenție asupra zborurilor de maraton. Am început concursurile cu aproximativ 60 de porumbei, dintre care 50 de tineri. Deși mi-am dorit să împart lotul de zbor în două, o parte pentru zborurile de maraton Wlodawa și cealaltă parte pentru maratonul extrem Sokolka, nu am reușit să fac acest lucru întrucât gruparea alături de care am participat la concurs a hotărât, în proporție covârșitoare, să participe numai la concursurile de maraton. Astfel, am angajat întregul lot la cele trei etape de maraton, la o distanță de aproximativ 840 de kilometri aerieni. Păsările din lotul meu de zbor au participat la toate cele trei etape de concurs sub diferite forme de motivare, ouă sau pui mici, fiind zburați la natural. Masculul yearling cu seria 45030-2022, câștigătorul acestui concurs, a fost angajat la toate cele trei maratoane după o metodă total diferită față de ceilalți, respectiv gonind porumbița la cuib, această formă de motivare nefiind foarte recomandată pentru cursele de distanță lungă și pentru zborurile foarte grele. Astfel concurat el a reușit să obțină un loc 45 pe lansare la primul maraton, dintr-un număr de 8.860 porumbei, cu un punctaj de 5,08 puncte, locul 52 la cel de-al doilea maraton, dintr-un număr de 3.434 porumbei, obținând un punctaj de 15,14 puncte de penalizare, iar la cel de-al treilea maraton, în aceiași formă de cuib, s-a clasat pe locul 1 pe lansare, din 1.929 porumbei, cu un punctaj de 0,52 puncte, totalizând 20,74 puncte la categoria As Maraton Tineret și 5,60 puncte la categoria Maraton Tineret. La această ultimă cursă de maraton am participat cu un număr de 10 porumbei, din care numai patru au reușit să claseze, fiind unul dintre cele mai grele zboruri de maraton din ultimii ani, cursă cu temperaturi extreme, mult peste pragul caniculei, și cu vânt din față pe traseu, astfel că niciun porumbel nu a reușit să sosească în crescătorie în ziua lansării“, a precizat Mihăiță Ispas.

0045030-2022
Mihăiță Ispas

În ceea ce privește zburătorul care s-a impus la această etapă, acesta își are originile în volierele unor crescători români, având în spate foarte multe păsări cu rezultate extraordinare. „Tânărul porumbel a fost reprodus dintr-un mascul 100% Măgirescu + Ojog + Dorneanu și o femela 50% Florin Cioacă – 50% Gheorghe Preda. Tatăl masculului 45030-2022 a fost reprodus în crescătoria mea din doi porumbei procurați de la trioul Măgirescu + Ojog + Dorneanu, din liniile porumbeilor deja celebrii ai acestora: „Power Night”, „Super Velden”, „Tripla Campioană” și femela „005”, iar mama porumbelului este nepoată atât a olimpicului lui Florin Cioacă, cât și a olimpicului lui Gheorghe Preda. Caracteristica principală a acestui porumbel o reprezintă greutatea extrem de mică, fiind un porumbel foarte ușor, de mărime medie, cu o osatură foarte puternică, un corp echilibrat și cu un braț al aripii scurt și puternic. Porumbelul a fost angajat și la ultima etapă de concurs din acest an, respectiv zborul de Sokolka Național, deși punctajul cumulat până în prezent îi poate asigura cu ușurință un loc în top 10 național, dar l-am angajat din nou la cea de-a patra cursă de lungă distanță din acest sezon în vederea obținerii unui punctaj care să îi garanteze un loc pe podiumul național la categoria As Maraton Tineret. Întrucât în zona în care particip la concurs nu s-au îmbarcat decât aproximativ 300 de porumbei pentru Sokolka Național, îmbunătățirea punctajului acestuia nu poate avea loc decât dacă va obține un loc în primii trei sosiți pe zonă, fiind foarte puțin probabil să mai poată realiza o clasare de top pe lansare, fiind dezavantajat din pricina zonei din care concurez la această etapă“, a mărturisit Mihăiță Ispas. Locul 2 pe concurs a fost ocupat de către Cristi Lemnaru, cu femela seria 0648729-2021, iar pe locul 3 s-a clasat tot un mascul yearling, cu seria 1150386-2022, ce îi aparține tandemului Gheorghiță & Mădălin, proprietarii acestor doi porumbei fiind columbofili tot din județul Olt.
Și primele trei locuri ale categoriei Crescători ale acestui concurs au fost ocupate în totalitate de către columbofili ai județului Olt. Pe prima poziție a rubricii Crescători pe lansare s-a poziționat Marius Nicolae Bîciu, care a îmbarcat pentru acest zbor o echipă de 11 porumbei, clasând 4 dintre aceștia.

Marius Nicolae Bîciu (dreapta) alături de Florin Gătejescu

„Sezonul 2023 a debutat foarte bine pentru mine, obținând locuri fruntașe chiar și la etapele de viteză și demifond. La zborul de Huși 1 am obținut locul 1 Crescători pe lansare și locul 1 pe concurs la etapa de Huși 2, cu femela 631110-2021. În acest sezon, pe ruta de zbor Polonia, cursele de maraton au fost unele foarte grele, porumbeii sosind acasă cu viteze mici de zbor. Pe această rută este nevoie de păsări foarte puternice, care să aibă o dorință foarte mare de a reveni acasă. Am început sezonul cu 66 de voiajori, iar în prezent mai am acasă 29 dintre aceștia. Pentru acest zbor am îmbarcat 11 porumbei, în frunte cu 2002628-2021, cursier dat pentru reclemare de programul Columba, având un punctaj din primele două maratoane de 13 puncte de penalizare, acesta sosind la Wlodawa Național pe locul 1, zona 2, din 1.675 de porumbei. Lotul de zbor a concurat tot sezonul, atât masculii, cât și femelele, prin metoda văduviei totale. Ce doi voiajori de la echipă ce m-au ajutat la obținerea locului 1 Crescători au fost masculul 2002628-2021, care s-a clasat pe locul 5 pe lansare, încheind după această cursa norma la categoria As Maraton Maturi cu 15,50 puncte și 3,5 puncte de penalizare la categoria Maraton Maturi. El a fost reprodus dintr-un mascul de la Octavian Ioniță, din Dobrosloveni, județul Olt, iar mama lui este de la Sorin Oprea, din Fărcașele, același județ. Cea de-a doua pasăre de la echipă a fost masculul 0498995-2019, care a sosit pe locul 15 pe concurs și a încheiat norma la categoria Maraton Maturi cu 24 puncte și norma la As Maraton Maturi cu un coeficient de 84 puncte de penalizare. El este reprodus din porumbeii lui Bebe Badea, din Caracal. La final de sezon sper să mă clasez pe locurile fruntașe ale județului meu la categoria Maraton Crescători, iar la categoria As Maraton Maturi să urc cât mai sus în clasamentul național cu porumbelul 2002628-2021. Rezultate pe care le-am obținut anul acesta la categoriile de maraton nu ar fi fost posibile fără muncă, dăruire și cursieri de calitate“, a transmis Marius Nicolae Bîciu. Podiumul categoriei a fost completat de către Nicolae Cocioran, ocupantul locul 2, iar pe locul 3 a urcat același Mihăiță Ispas.

Ștefan Mișcu

În schimb, în clasamentul județului Dolj s-a impus femela lui Ștefan Mișcu, porumbița cu seria 0349138-2020. „La ultima etapă de maraton Wlodawa am îmbarcat 12 porumbei. Din punctul meu de vedere acest concurs a fost cel mai greu zbor de maraton din acest sezon. Ca și calități fizice, femela câștigătoare este de talie medie, are o musculatură elastică și un penaj mătăsos. Metoda prin care am motivat femela pentru această cursă a fost ouă de 5-7 zile. Tatăl ei este un mascul de la Bogdan Oros, iar mama ei este o femela de la Familia Șerban. Ea este, în același timp, și bunica femelei mele cu seria 0747441-2021, care a sosit prima la mine în crescătorie și pe locul 10 județean la etapa de maraton național Wlodawa. Pe viitor sper ca următorul sezon să fie unul mai bun și mai productiv decât acesta“, a spus crescătorul doljan. Masculul cu seria 0183598-2021, al cărui proprietar este Florin Croitoru, s-a clasat pe locul 2 județean, în timp ce Frații Marica au urcat pe locul 3, grație sosirii tinerei femele cu seria 0049854-2022.
Locul 1 Crescători al județului Dolj i-a revenit tandemului Robert + Petre Ionescu, echipă formată din tatăl Petre și fiul Robert. Pentru acest concurs, cei doi au pregătit și angajat opt porumbei, reușind să claseze trei dintre ei. „Din anul 2022, împreună cu mai mulți membri columbofili, am luat parte la înființarea Clubului Columbofil «Frații Mustață» Leu, concurând sub titulatura Robert + Petre Ionescu. În cadrul acestui club, care în doi ani a ajuns la numărul de 52 de crescători, activează mai mulți columbofili cu prezente în top 3 național la diferite categorii. Sezonul 2023 l-am început cu un lot de circa 87 porumbei, dintre care 54 de yearlingi. Metoda de zbor folosită a fost văduvia, porumbeii fiind lăsați în primăvară să crească câte un pui, fiind apoi separați după cea de-a doua etapă din planul de zbor și rămânând văduvi până la finalul sezonului. Pregătirea porumbeilor a fost realizată sub coordonarea multiplului campion național Ion Stancu, din municipiul Caracal, căruia îi sunt recunoscător pentru sfaturile și păsările pe care acesta mi le-a oferit. Totodată, o altă persoană căreia doresc să îi mulțumesc este tatăl meu, Petre Ionescu, care mi-a fost sprijin necondiționat pe parcursul întregului sezon“, a declarat Robert Ionescu, care din anul 2018 activează ca membru columbofil U.F.C.R. din anul 2018.

Petre + Robert Ionescu

Tânărul crescător spune că zborurile pe ruta Polonia s-au dovedit extrem de dificile, zburătorii având de străbătut până acasă două lanțuri muntoase, însă este optimist în ceea ce privește sezoanele viitoare. „Întrucât dorința mea este să am evoluții bune la concursurile de fond și maraton, am pregătit porumbei pentru acest tip de concursuri, iar la primele două zboruri de maraton, cu lansare din localitatea Wlodawa – Polonia, am avut evoluții foarte bune, totul culminând cu cea de-a treia cursă de maraton unde doi porumbei yearlingi mi-au adus una dintre cele mai mari bucurii de când am început această activitate, respectiv câștigarea locului 1 județean Crescători Maraton Wlodawa 3. Primul porumbel sosit în crescătorie a fost yearlingul 1123769-2022, porumbel cu origine 50% Ion Stancu – 50% George Stroe, care cumulase un punctaj de circa 13.88 puncte de penalizare din primele două curse de maraton, reușind să închidă norma la As Maraton Tineret cu aproximativ 23 de puncte. Al doilea porumbel sosit a fost tânăra femelă cu seria 1126165-2022, cu origine 100% Sergiu Vanani. Și aceasta a închis, de asemenea, norma la As Maraton Tineret, ea fiind perechea primului sosit.
Consider că etapele de maraton de anul acesta au fost etape extrem de grele, ruta de zbor Polonia fiind una deosebit de dificilă și sunt mândru pentru evoluțiile mele, care au confirmat cu această ultimă etapă la care am participat. Datorită durității acestui zbor, în prima zi de la lansare nu a fost constatată nicio pasăre din acest concurs, porumbeii având de străbătut până acasă două lanțuri muntoase, înfruntând totodată o caniculă agresivă și vânt din față. În momentul angajării la acest zbor, am urmărit ca toți voiajorii pe care i-am ales pentru echipă să se afle în stare fizică bună, să fie bine recuperați și motivați pentru a putea spera la sosiri de top. Din cei opt angajați au ajuns acasă cinci păsări, iar trei au și clasat, fiind toți de la echipă și toți trei au realizat norma la categoria As Maraton Tineret. În continuare îmi doresc evoluții la același nivel, speranțele mele fiind destul de mari întrucât porumbeii yearlingi de anul acesta conturează un lot promițător pentru sezonul 2024. Urez succes tuturor columbofililor care participă și la zborurile cu puii și transmit felicitări celor care au încheiat cu succes sezonul 2023“, a adăugat Robert Ionescu. Locul 2 Crescători în județul Dolj a fost ocupat de Cătălin Moraru, în timp ce pe locul 3 a urcat Elvis Ochea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO