Liviu Perijoc și trioul Măgirescu, Ojog + Dorneanu, marii câștigători ai Birzai Național 2023

În dimineața zilei de 4 august, la ora 05:35, în Provincia Moldova a avut loc unul dintre cele mai frumoase și așteptate momente din acest sezon columbofil. Vorbim despre lansarea celui mai titrat concurs de maraton extrem, Birzai Național, eveniment la care, în acest an, au participat 1.235 de crescători din județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea care au angajat 17.932 voiajori. Zborul în sine a fost o etapă pură de maraton, primii porumbei sosiți dezvoltând în aer o viteză medie cu puțin peste 1.000 metri/minut. Astfel că, în prima zi de la lansare, dintre cei aproape 18.000 de porumbei implicați în această acerbă competiție, au izbutit să ajungă la crescătoriile lor doar 14 păsări. Ca o curiozitate trebuie specificat faptul că ocupanții primelor trei locuri în clasamentul general au fost toți masculi, toți trei fiind concurat din locații de pe teritoriul județul Suceava, în vreme columbofilii băcăuani au revendicat podiumul categoriei Crescători.

Liviu Perijoc

Pasărea cronometrată ca fiind cea mai rapidă din acest concurs a fost porumbelul cunoscutului crescător sucevean Liviu Perijoc, masculul cu seria 1088051-2021, care a sosit acasă în prima zi, la ora 21:31,24, parcurgând traseul de 979 kilometri cu o viteză medie de 1.024,40 metri/minut. „Am îmbarcat pentru acest important concurs și porumbei maturi, dar și foarte mulți yearlingi, dându-le șansa tuturor să participe la o etapă de asemenea anvergură, într-o concurență atât de mare. În total, am angajat un lot de 33 cursieri, 13 maturi și 20 de păsări tinere. Concursul a solicitat din plin anduranța porumbeilor angajați, având pe traseu vânt din față, caniculă, iar, pe alocuri, și ceva ploi. Câștigătorul acestui concurs, masculul cu seria 1088051-2021, a reușit să termine sezonul într-un mare stil, el fiind porumbelul care anul acesta a reușit o performanță uimitoare pentru mine, sosind pe locul 4 la maratonul Code, din 21.684 porumbei, iar la cursa de Madona Național clasându-se pe locul 61, din 19.403 porumbei. Și acum locul 1 la Birzai Național, din 17.932 voiajori, mergând astfel spre podiumul național al categoriilor Maraton Extrem Maturi și As Extrem Maturi. Ca și origine, este nepotul a doi mari cursieri din voliera mea, «Star», campionul ediției 2019 al Campionatului Star Maraton – Provincia Moldova, și «Andreea», campioana județului Suceava la categoria As Maraton Tineret în sezonul 2019, aceștia fiind nepoți consangvini ai unuia dintre reproducătorii de bază ai crescătoriei «Super Vaernewick»“, a declarat Liviu Perijoc.

Masculul 1113914-2021 , Mironescu Ioan și Nicu

Tot în prima zi de concurs, la ora 21:05,11, a fost cronometrată cea de-a doua pasăre din clasamentul general al concursului Birzai Național 2023, porumbelul cu seria 1113914-2021, ai cărui proprietari sunt tandemul Mironescu Ioan și Nicu, din județul Suceava. Mascul a dezvoltat în aer o viteză medie de 1.009,26 kilometri pe parcursul celor 938 kilometri pe care i-a străbătut pentru a ajunge în volieră. „Practicăm sportul columbofil din anul 2014 sub numele Mironescu Ioan & Nicu. Echipa noastră este formată din tatăl Ioan și fiul Nicu. Categoriile preferate de zbor sunt fond și general, unde am reușit să obținem de-a lungul timpului mai multe rezultate de top 3 național și provincial. Am început sezonul cu un numeric de 72 porumbei tineri și maturi. La etapa de Birzai Național am angajat un lot de 10 porumbei și am reușit să clasăm șase. Părinții masculului sunt reproduși în crescătoria noastră. Tatăl este reprodus din porumbei originali Jan de Wijs, iar mama sa este scoasă din porumbei de la Adrian Tofan, din Huși – Vaslui. Porumbeii au concurat prin metoda văduviei, de la prima etapă a sezonului și până la ultima. La vârsta de un an, acest porumbel a clasat o cursă de maraton la care a avut 12 puncte penalizare, iar anul acesta a reușit sa obțină locul 2 din 17.932 porumbei, masculul reușind să încheie norma Maraton Tineret 2022 și Extrem Maturi 2023. Este un porumbel de talie medie, cu o musculatură bogată și elastică, având și un penaj foarte bogat și mătăsos. Menționez că porumbelul nu a primit o extra motivație, fiind pregătit ca și restul lotului pentru Birzai Național. În schimb cred că motivația sa a constat în atașamentul puternic față de boxa sa. Concurând un lot mic de porumbei la maraton, el a ieșit în evidentă la vârsta de un an printr-o clasare bună, când a sosit primul pe crescătoria noastră. Ne bucură această sosire de top la etapa Birzai Național, noi reușind în anul 2020 să obținem și loc 1 național Birzai Palmares 2 Ani. Aceste rezultate ne dau speranțe pentru viitor, gândindu-ne să încercăm să concurăm cu un lot mai mare la această categorie“, a dezvăluit Ioan Mironescu.

Ion Lungu

Pe poziția a treia în clasamentul general al maratonului extrem Birzai Național s-a clasat masculul cu seria 1041424-2021, acesta sosind la ora 21:14.56 în prima zi de concurs, parcurgând cei 942 kilometri cu o viteză medie de zbor de 1.002,70 metri/minut. Proprietarul acestui puternic mascul este Ion Lungu, din județul Suceava. „Am fost pasionat de columbofilie încă din copilărie, dar am început să particip la zborurile cu porumbeii voiajori din anul 2003. Categoriile mele preferate sunt fond și maraton. Am început sezonul cu 55 de păsări, iar la această etapă am angajat 19 voiajori. Masculul câștigător are în spate porumbei din linia Jules Ryckaert, de la Mihai Vasiliu, din Botoșani, care au fost lucrați cu porumbei autohtoni din zona mea. Câștigătorul locului 3 Birzai Național, pasărea cu seria 1041424-2021, a fost pregătit la natural, fiind îmbarcat la acest concurs de pe pui de 14 zile. Când era pui a clasat opt concursuri din nouă angajări. În 2022, la vârsta de un an, nu l-am concurat prea tare. La începutul anului 2023, între concursuri, a avut niște probleme de sănătate și nu l-am angajat la concursuri, l-am lăsat să se refacă. Și sora lui, femela cu seria 1165062-2020, a obținut și ea o clasare de top în acest sezon, sosind a doua pasăre în județ de la cursa de maraton Kaunas Național. Aceștia sunt porumbei medii ca talie. Diferența dintre acești doi porumbei frați și alții porumbei este că, atunci când îi scoteam la antrenamente, observam că ei veneau foarte repede în volieră, fiind foarte motivați de cuibul lor. I-am pus împreună la echipă la etapa Birzai Național și nu m-au dezamăgit. Primii doi sosiți în voliera mea ei au fost, astfel ocupând și la crescători un loc bun pe județ. Aceștia fac parte dintr-o familie diferită de porumbei față de ce mai am eu în volieră, deci s-au făcut remarcați atât prin aspect, cât și prin aptitudini“, a conchis Ion Lungu.

Ojog + Magirescu

Prezență nelipsită din fruntea clasamentelor ultimelor ediții ale acestei curse de referință pentru regiunea Moldovei, dar nu numai, trioul Măgirescu, Ojog + Dorneanu a izbutit și anul acesta o mare performanță, câștigând locul 1 Crescători Birzai Național. Pentru acest zbor, cei trei ei au pregătit și îmbarcat un lot format din 72 de cursieri, clasând 50 dintre aceștia. „Am început sezonul cu un numeric de 140 de porumbei, din care 60 au fost maturi și 80 tineri. După primele două etape de extrem, respectiv Code și Madona, etape mai ușoare și mai scurte față de alți ani, am ajuns ca la ultima etapă, Birzai Național, să avem un numeric de 110 păsări, din care am hotărât să angajăm un număr de 72 de cursieri, atât tineri, cât și maturi, selectați în funcție de poziția de cuib. Mărturisesc că ne-a fost foarte greu să nominalizăm păsările de echipă, dar am mers pe mâna celor care au mai sosit în față și la celelalte zboruri, poziția de cuib și, nu în ultimul rând, de evaluarea la mână. Primul porumbel sosit din echipă a fost femela 207671-2021, loc 7 din 6.035 porumbei, zona 2, ea acumulând 3,4 puncte de penalizare la categoria Maraton Extrem 2023, fiind fiica lui „Luna” (1 Tartu-3.046 porumbei -1.309 kilometri în anul 2020), din cuplul de bază „DE 218” (First Price Pigeons) x „DE 590” (A.P Overwather) și a lui „Fiu 1 Power Night”, fiind soră cu locul 3 național Maraton Extrem Tineret 2022. Cel de-al doilea porumbel sosit din echipă a fost masculul 207580-2021, locul 19 din 6.035 porumbei, zona 2, care a reușit să obțină 23 puncte la categoria As Maraton Extrem 2023 și 5 puncte Palmares Birzai 2022-2023, el fiind fiul lui „DE 685” (Super Velden x Tripla Campioana) și a lui „DE 116” (DE 004 x DE 015), fiind consangvin pe „Super Velden”.

Cei doi au fost concurați la natural, ca tot efectivul nostru din lotul de zbor, având în cuib un pui de 10-12 zile, reușind sosiri fruntașe la etapele dificile de maraton cu vânt din față și caniculă, cum a fost și Birzai Național 2023, probabil una din cele mai grele etape pe această rută. Analizând mai atent primele păsări sosite la noi în crescătorie la această cursă am constatat că ele sunt de talie mijlocie spre mică, cu brațe scurte, ușoare la mână, musculatură foarte bună și o voință dobândită în timp prin selecții dure la concursurile de mare distanță încă de tineri. Porumbeii noștri au reușit să facă diferența la această cursă grea de maraton extrem datorită faptului că deținem câteva familii de super-zburători, formate în ultimii opt ani, cu prezențe constante an de an pe podiumul național, indiferent de modificările aduse. Acești voiajori nu știu decât să se grăbească spre casa lor, zburând atât ziua, cât și noaptea. O cursă de neuitat, cu vânt puternic din față și caniculă, atât în prima zi, cât și a doua zi, unde am reușit să urcăm pe locul 1 Crescători din 1.235 de participanți, ocupând locurile 1, 7, 8, 13, 15, 16, 19, 22, 33, etc., din 6.035 porumbei, zona 2, precum și 11 păsări clasate în primii 100 pe clasamentul general, din 17.932 voiajori, o statistică frumoasă în spatele căreia stă munca noastră din ultimii ani“, a mărturisit Daniel Măgirescu.

Eduard Bălan

Locul 2 Crescători la această cursă a revenit tânărului Eduard Bălan, din Bacău, care a pregătit pentru această importantă cursă o echipă formată din 12 porumbei, șase dintre aceștia reușind să și claseze. „Activez ca membru al Clubului 4/4 Moinești din anul 2018 și sunt pasionat doar de etapele de maraton și maraton extrem, concursuri pe care am început să le joc din anul 2020. Anual încep sezonul cu un numeric de aproximativ 50 de porumbei, maturi și tineri. La această etapă am avut distanța de 1.112 kilometri, cursă care s-a dovedit a nu fi deloc ușoară și care a pus porumbeii în dificultate destul de mult, în special din pricina temperaturi ridicate și a vântului din faṭă destul de puternic. Totuși, din cei 12 porumbei angajați, un număr de șase a reușit să claseze, trei dintre ei chiar în primii 100 pe concurs. Primul sosit în crescătorie a fost pasăre de la echipă, aceasta fiind femela cu seria 1005709-2019, care anul trecut, tot la zborul de Birzai Național, a sosit a doua pe crescătorie, reușind să obțină anul acesta aproximativ 9 puncte penalizare la Palmares Birzai. Tatăl femelei este un mascul de la Florin Vartolomei. Acesta este semifrate cu mama locului 1 Madona Naṭional 2021, iar mama este mătușa lui „Fantastic 617”, a lui Elisei Eacobuṭă. Al doilea porumbel de la echipă este un mascul, ce are seria 278001-2020, fiind un nepot din „Queen Madona” și „Il Fenomeno”, ai lui Elisei Eacobuṭă. Lotul de zbor a fost jucat la natural, iar ca și poziție de cuib au fost îmbarcați de pe pui de aproximativ 6-7 zile“, a explicat crescătorul băcăuan.

Elisei Eacobuță

Un alt mare columbofil care a urcat pe podiumul Birzai Național 2023, ocupând locul 3 Crescători, este Elisei Eacobuță. El a pregătit și angajat la acest concurs o echipă de nouă porumbei, trei dintre cursieri izbutind să și claseze. „Am început sezonul competițional cu 60 de porumbei, dintre care doar 20 erau destinați concursurilor de maraton. La etapa de maraton extrem – Birzai Național am angajat nouă porumbei. Tot lotul de zbor prezent din crescătoria mea este jucat, la toate concursurile, la natural. Porumbeii mei au clasat foarte bine la cursele cu un grad de dificultate mai ridicat, unde viteza medie de zbor a scăzut sub 1.200 metri/minut, respectiv la etapa de maraton Goldap și maraton extrem – Birzai Național, unde masculul cu seria 214037-2021 a punctat foarte bine, obținând de fiecare dată locul 2 județean, din aproximativ 3.000 de porumbei, cu un punctaj de 0,65 puncte de penalizare – Goldap și 0,71 puncte – Birzai Național. În total a obținut 1,36 puncte penalizare pentru categoria Maraton Maturi, el fiind și primul porumbel din echipă la Birzai Național. Este consangvin pe linia lui „IL FENOMENO”, mai exact pe bunicul lui „IL FENOMENO” (celebrul B-07) și 25% Daniel Măgirescu, pe linia lui „004” și „005”. Cel de-al doilea porumbel din echipă, masculul seria 0214047-2021, a fost un alt porumbel constant, care a fost în echipă la fiecare concurs de maraton în 2023 și a punctat destul de bine, obținând un total de 57 puncte penalizare pentru categoria As Maraton Maturi. Acesta este fiu din „FANTASTIC 617” și nepot al lui „QUEEN MADONA”. Ambii porumbei arată bine fizic, au o talie mijlocie spre mică, cu brațele scurte, aripi lungi și bine ventilate. O remarcă suplimentară este faptul că ambii porumbei din echipa realizată de mine sunt rude apropiate cu porumbeii din echipa realizată de Eduard Bălan, cel care a ocupat locul 2 Crescători în clasamentul general al cursei de Extrem- Birzai Național“, a precizat Elisei Eacobuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO