Crescătorii din Caraș-Severin, dueluri tari în concursurile de Fond Pui

În județul Caraș-Severin, sezonul competițional cu puii a fost unul diversificat din punct de vedere al categoriilor de distanță jucate până în prezent, astfel că, pe lângă antrenamente ori etapele de viteză și demifond, au fost organizate deja și trei concursuri de tip fond pui.

Constantin Alexandrescu

Toate cele trei etape de fond pui au avut lansarea din aceiași localitate, respectiv Breklav – Cehia. Primul concurs fond pui Breklav 1, la care au participat 47 crescători care au aliniat la start 979 pui, s-a desfășurat în data de 30 august, fiind o etapă destul de dură, primii pui sosind în crescătoriile lor cu viteze mai mici de 1.000 metri/minut. Locul 1 pe lansare i-a revenit lui Constantin Alexandrescu, grație puiului cu seria 0311250-2023, ce a reușit să străbată distanța de 545 kilometri cu o viteză medie de 965,79 metri/minut, călcând trapa în prima zi de concurs, la ora 18:24,31. „Locuiesc în localitatea Iaz, județul Caras Severin și cresc porumbei de mic copil, dar ca și membru columbofil particip la concursuri cu voiajorii din anul 2010. Îmi plac foarte mult categoriile de maraton și maraton extrem, unde am fost de mai multe ori campion județean. Am început sezonul cu 70 de pui, iar la etapa de Breklav 1 am angajat 49 de păsări. Masculul cu seria 0311250-2023, care a obținut locul 1 pe lansare, este o combinație pe campionul național la categoria As Național Tineret 2015, un foarte bun zburător și reproducător, reprodus și concurat de mine, și porumbei originali de Niko Volkens cu Jellema, păsări care s-au dovedit a fi foarte bune. Puii au fost concurați în acest sezon la natural. 0311250-2023 a clasat mai multe etape anul acesta, dar cel mai bine s-a descurcat la cursele de fond. Este un porumbel mijlociu, antebraț puternic, penaj moale, musculatură elastică. S-a făcut remarcat prin faptul că a reușit să câștige locul 1 pe lansare la primul fond, zburând și celelalte două etape de peste 500 kilometri organizate în acest sezon, cu sosiri în prima zi. Diferența a făcut-o doar prin valoarea lui“, a precizat Constantin Alexandrescu. Locul 2 pe concurs a fost câștigat de puiul lui Samuel Manciu, pasărea cu seria 0301026-2023, iar pe locul 3 a sosit puiul 0302054-2023, al cărui proprietar este Daniel Tiligrădeanu.

Ionel Murgu

În clasamentul rubricii Crescători al acestui concurs s-a impus Ionel Murgu, el îmbarcând pentru această etapă un lot format din 43 pui, clasând 9 dintre aceștia. „Cresc porumbei de mic copil, dar de columbofilie m-am apucat cu adevărat din anul 2012. Locul 1 Crescători la etapa Breklav 1 mi-a fost adus de doi frați de cuib, puii cu seriile 0206141-2023, clasat pe locul 9, și 0206142-2023, sosit pe locul 69. Ei au fost concurați la natural, fără nicio motivare în plus. Ca și origini, tatăl lor este un mascul de Alin Vereș, iar mama este de la Bogdan Balea. Acești doi frați provin dintr-o familie de buni zburători, care au reușit rezultate notabile la categoriile de maraton. Doi verișori ai acestor pui au reușit, în anul 2020, să încheie norma la categoria Maraton Pui, iar un alt verișor de-al lor a făcut norma la As Maraton Pui în același an, obținând, în 2020, locul 1, 2 și 3 provincial Maraton Pui și locul 1 provincial As Maraton Pui. Din această familie provine și masculul «Doroftei», cel care a realizat norma la categoria As Maraton Palmares 3 Ani, în anul 2020 el urcând de mai multe ori pe podium la nivel județean și provincial“, a conchis Ionel Murgu. Daniel Tiligrădeanu a obținut, pe lângă locul 3 la categoria Porumbei, și locul 2 Crescători, în timp ce locul 3 Crescători a fost ocupat de Victor Bădălău.

Bogdan Balea & Jean Francois Cure

Cea de-a două cursă de fond pui Breklav 2, organizată în acest județ, a avut loc în data de 10 septembrie, etapă la care au fost îmbarcați 301 de pui de către cei 46 columbofili prezenți. La acest concurs s-a impus puiul cu seria 0203529-2023, al tandemului Balea B & Cure J. F. Zburătorul a fost înregistrat ca sosit din cursa de 552 kilometri în prima zi de concurs, la ora 16:11,09, zbor la care a dezvoltat o viteză medie de 1.113,35 metri/minut. „Sunt membru activ în cadrul clubului 11/10 Oravița din anul 1998. Categoriile mele preferate sunt Maraton și Maraton Extrem. Am început sezonul 2023 cu un lot de 49 de pui. La cursa Breklav 2 am angajat o echipă de șapte pui, reușind să clasăm șase. Puiul cu seria 0203529-2023, cel care a câștigat locul 1 pe concurs, are la origini păsări de Jeff Kuipers, combinați cu porumbeii noștri de maraton. Lotul de pui a fost pregătit sub stricta coordonare a consultantului campion olimpic și Maestru Emerit (titlu câștigat cu 3 tandemuri diferite) Jean Francois Cure, care a conceput perechea, totodată el fiind și tandemul meu. Toate calitățile fizice ale acestui pui sunt de nota 9 sau chiar 10 și, datorită acestor calități, dar și a pregătirii și motivației adecvate, a reușit să facă diferența la acest concurs, sosind cu un avans de 39 de minute față de locul 2. Asta în condițile în care am avut și cea mai mare distanță aeriană din concurs“, a declarat Bogdan Balea. Florentin Cosmin Butcă a fost fericitul câștigător al locurilor 2 și 3 pe concurs, cu puii cu seriile 0220542-2023 și 0220590-2023.

Cosmin Florentin Butcă

Cei doi zburători au fost nominalizați și la echipă, astfel că Florentin Cosmin Butcă a ocupat și locul 1 Crescători. „Practic columbofilia din anul 2020, înscriindu-mă ca și membru columbofil la Clubul Caransebeș, unde activez și în prezent. Concurez la toate etapele din planul de zbor, de la viteză la maraton, dar, până la acest moment, am reușit rezultate doar la categoriile Viteză și Fond. Pentru categoria Maraton încă mai am de lucru cu porumbeii. Am început cu un lot de aproximativ 60 de pui în acest an, la Breklav 2 angajând șapte pui, din care au clasat doi, respectiv păsările care au ocupat locurile 2 și 3 pe lansare. Am jucat puii la semi-văduvie datorită faptului că intraseră în goană, ei fiind eclozați în luna martie a acestui an. Ca și calități fizice, toți puii care au trecut prin sezon arată bine, coșul făcându-și treaba ca de fiecare dată. În procent de 80%, acetea sunt păsări ce provin din crescătoria lui Daniel Burciu, din Timiș, și 20% de la Laurențiu Udroaica, din Caraș Severin. Ca și linii, au în spate porumbei de Jan van de Pasch, Herbots, Cuore și Etienne Devos“, a explicat Florentin Cosmin Butcă. El a fost urmat în clasamentul categoriei de către Claudiu Șunică, care și-a asigurat locul 2 Crescători, în vreme ce a treia poziție a podiumului i-a revenit lui Matei Pușcaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO