Puii crescătorilor vrânceni domină cursa de fond pui Jaroslaw

În ultima zi a lunii septembrie, 53 de crescători din județele Buzău, Galați și Vrancea au luat parte la o cursă de fond, cu lansare din localitatea Jaroslaw, care a aliniat la start 1.079 de puii care au avut de zburat până acasă distanțe mai mari de 500 kilometri.

Organizatorul acestui concurs a fost Vrancea, însă niciunul dintre județele participante nu a întrunit cerințele minime necesare de întocmire a clasamentului județean. În clasamentul general al acestei etape s-au evidențiat doi puii frați ai tandemului Gavrilă Cătălin + Viorel, din județul Vrancea, care au izbutit să ocupe primele două poziții în clasament. Primul sosit, puiul cu seria 0157105-2023, a ajuns la volieră în prima zi de concurs, la ora 15:59,22, străbătând cei 560 kilometri cu viteza medie de 1.180,69 metri/minut.

Cătălin Gavrilă

„Practic sportul columbofil din anul 2008, dar, pe parcurs, am fost nevoit să iau o pauză de câțiva ani, fiind plecat în străinătate. În acest moment, particip la competiție în tandem cu tatăl meu, Viorel Gavrilă, cel care a concurat porumbeii cât timp am fost eu plecat, până în anul 2021, atunci când am revenit în țară și am reluat activitatea columbofilă. Categoriile îndrăgite de noi sunt fondul și maratonul. Antrenamentele în acest sezon le-am început cu 36 de pui, nefiind adeptul de a ține mulți porumbei la lotul de zbor, nici în campionatul puilor, nici al maturilor. La această etapă derby am angajat tot lotul, format din 32 de pui. Primii doi porumbei sosiți pe locul 1 și 2 pe lansare sunt frați buni, iar sosirea lor ne-a adus o bucurie foarte mare, pentru noi aceasta fiind o performanță notabilă. Totuși, surpriza a fost și mai mare când am observat că ocupăm și locul 2 în clasamentul Crescători. Sperăm ca, în sezonul viitor, să rămână la fel de ambițioși și să ne mai ofere astfel de bucurii. Ca și origine, puii sunt reproduși dintr-un mascul de la prietenul Csaba Kelemen și dintr-o femelă de la prietenul nostru Cristian Ștefănescu. Puii nu au fost pregătiți sub nicio metodă, aceștia fiind ținuți împreună, atât masculii, cât și femelele. I-am concurat la toate antrenamentele din cadrul filialei Vrancea din acest sezon și am ales să participăm cu ei la etapa de fond pui doar pentru selecție, noi nefiind zburători consacrați cu puii. Primul sosit, puiul cu seria 0157105-2023, are un penaj mătăsos și o musculatură bună, elastică. La unele antrenamente el a sosit printre primii pe crescătorie, lucru ce ne-a convins să îl punem în echipă. Diferența cred că a făcut-o prin faptul că a fost sănătos, bine antrenat și, cu siguranță, și originea lui foarte bună l-a ajutat să fie cel mai rapid în această cursă. Pe această cale le mulțumim prietenilor noștri Cristian Ștefănescu și Csaba Kelemen pentru porumbeii oferiți, părinții acestora fiind păsări primite cadou de la aceștia. Doresc mult succes tuturor columbofililor și, la final, să ne bucurăm toți de acest sport frumos!“, a declarat Cătălin Gavrilă. Pe locul 3 pe lansare a sosit puiul cu seria 0510369-2023, ce îi aparține lui Ionică Nestor, din județul Galați.

Cosmin Apostolescu

Locul 1 Crescători în clasamentul general a revenit lui Cosmin Apostolescu, din județul Vrancea, care pentru acest concurs a pregătit și angajat un lot de 35 pui, reușind să claseze 7 dintre aceștia. „Sezonul l-am început cu un numeric de 90 de pui, iar la această etapă am angajat 35 de cursieri. Cei doi pui care m-au ajutat să obțin locul 1 Crescători la această etapă sunt porumbeii cu seriile 0020901-2023 și 0020914-2023. Primul dintre ei s-a clasat pe locul 10 pe concurs și are ca tată masculul cu seria 63282-2014, original Nicușor Manea, iar mama lui, femela cu seria 401859-2019, este reprodusă în propria crescătorie, ea fiind semisoră cu „Majestic Jr.”, ce a obținut locul 3 național în 2022 la categoria Maraton Palmares 2 Ani și locul 4 național în anul 2023 la categoria Maraton Palmares 3 Ani. Cel de-al doilea pui de la echipă a sosit pe locul 46 și a fost reprodus din masculul cu seria 300273-2013, original Adrian Manta, și femela cu seria 482580-2020, originală Iulian Niță. Ambii pui au calități fizice sportive foarte bune, ei fiind păsări de talie medie, cu o musculatură bogată, osatură compactă și o aripă foarte puternică“, a declarat Cosmin Apostolescu. Pe locul 2 Crescători a urcat același tandem Gavrilă Cătălin + Viorel, în vreme ce locul 3 pe locul al treilea al podiumului categoriei îl găsim pe Racovel, din același județ Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO