Nemțeanul Ionel Mihuț și-a adăugat în palmares al treilea premiu național Gold

Ionel Mihuț, un crescător ambițios al județului Neamț care țintește mereu spre rezultatele de vârf, a reușit în sezonul 2023 să își adjudece al treilea premiu Gold Fond la nivel național. Botezat „Zelenski“, masculul său cu seria 3009879-2022 a ocupat locul 1 Gold Fond la nivelul Provinciei Moldova și locul 10 național, performanță realizată cu un punctaj de 14,57 puncte de penalizare.

„Activez în cadrul Asociației Columbofile Neamț, centrul Piatra Neamț, începând cu anul 2011. Sunt adeptul participării la toate etapele din planul de zbor, indiferent de distanță, dar categoriile preferate rămân fondul și maratonul. Particip la competiția Gold încă din anul înființării și. nu după mult timp. au apărut și rezultatele. În primii ani cumpăram doar 15-20 inele Gold pe sezon, însă după câștigarea primului premiu național, în anul 2018, am hotărât că îmi permit și merită să cumpăr mai multe inele. De atunci achiziționez în jur de 40-50 inele anual și așa voi proceda în continuare, pentru că, nu-i așa, o parte din profit trebuie reinvestit. Ținând cont că este al treilea premiu Gold la nivel național, plus premiile câștigate la nivel de județ și centru, nu pot decât să perseverez și să joc în continuare. Un motiv mai bun de încurajare decât ăsta nu îmi trebuie. Premiile obținute reprezintă, pentru mine, dovada că sunt pe drumul cel bun, atât în ce privește «marfa» din cușcă, cât și stilul de joc, precum și că trebuie să joci ca să poți câștiga. Despre înființarea Clubului Gold, am mai zis și susțin că a fost o idee foarte bună, aducând un plus pe lângă competiția din campionat, un plus de adrenalină și, uneori, dacă prinzi numerele câștigătoare, un plus la buget, care mai acoperă din cheltuieli. Știm cu toții că nu sunt chiar mici cerințele materiale dintr-o volieră“, a declarat Ionel Mihuț.

În ceea ce privește zburătorul care i-a adus al treilea premiu în cadrul unei dintre celei mai de succes competiții din sportul columbofil românesc, crescătorul moldav spune că acesta a dovedit o ambiție extraordinară, fiind mereu „grăbit“ să se întoarcă în volieră. „«Zelenski», așa cum l-am botezat pe masculul câștigător, provine din doi porumbei concurați la columbodrom. Pe tatăl lui, 525701-2020, l-am răscumpărat de la columbodromul Bucovina Cajvana, unde reușise un onorabil loc 50 în finală și 7 As după 6 etape. El este frate de tată cu mai mulți porumbei cu rezultate, atât pe columbodrom, cât și în campionat, inclusiv cu „Ascuțita” – seria 9004563-2017, loc 2 național Gold 2018 și 8 național Fond Tineret. Am considerat că merită să revină acasă, în compartimentul de reproducție, și văd că nu m-am înșelat. Mama lui 525701-2020, o femelă trestie cu seria 508157-2011, mi-a adus primul loc 1 județean (12 național) la categoria As Fond, în 2013. Mama «goldist-ului» câștigător din acest sezon, femela cu seria 459812-2020, originală Florin Brătian, a fost cumpărată de la columbodromul Brașov-Cristian, unde a avut sosiri foarte bune: loc 23 în finală și 17 în semifinală. Părinții ei sunt păsări de Houben și Walter Zerner. Începând cu anul 2016 am trecut de la «natural» la «văduvie», concurând tot lotul, atât masculi, cât și femele. Acest mascul nu a avut o motivație în plus față de ceilalți colegi de trupă, beneficiind de aceleași condiții. Asta mă face să cred că el stă mai bine cu psihicul decât ceilalți sau este mai sentimental, mai iubitor. Pot face o paralelă între el și «Pfizer», seria 2004809-2020, campionul meu de loc 1 național al Clubului Gold din anul 2021. Amândoi au clasat câte patru curse de fond și amândoi au avut cea mai bună sosire la ultima etapă de fond: locul 1 pe lansare «Pfizer», respectiv locul 2 pe lansare «Zelenski». Ca fizic, «Zelenski» nu sparge normele, fiind un porumbel de talie medie, cu musculatura pieptului elastică. Deci, ca fizic, e un porumbel normal, nu e mai presus decât alții. Ba cred că am în crescătorie porumbei mai buni «la mână» decât el. Însă la psihic el stă mai bine. Și-a dorit mai mult decât ceilalți să ajungă mai repede acasă… la femelă, la boxă, la mâncare? Doar el știe. Ce știu sigur este că eu o să particip în continuare la competiția Gold, chiar dacă se mai schimbă câteodată și regulile. Și chiar dacă nu o să îmi apară în fiecare an campioni în cușcă, mergem în continuare, nu dezarmăm. Și mai știu că trebuie să insist, să fiu consecvent, să îi tratez și să îi joc ca și până acum, pentru că nu se știe de unde sare «iepurele»“, a mai spus Mihuț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO