Crescătorii din provinciile Moldova și Muntenia, campionii categoriilor de Maraton

Sezonul competițional 2023 a fost unul de bun augur pentru jucătorii categoriei „regină“ – Maratonul, an în care chiar și tinerii voiajori eclozați în 2023 au reușit să zboare cu succes în cadrul curselor de lungă distanță. Astfel că, nu mai puțin de 121 pui au reușit ca în finalul sezonului să încheie norma Maraton Pui 2023.

În catalogul național al categoriei Maraton Tineret 2023 întâlnim, pe toate treptele acestui podium, doar masculi. Primul dintre cei trei strașnici cursieri, porumbelul care a ocupat locul 1 național, are seria 0226223-2022 și și-a adjudecat acest trofeu cu un total de 1,77 puncte de penalizare și 1.601 kilometri de aerieni clasați, voiajor ce îi aparține lui Cătălin Mircea, din județul Dâmbovița.

Masculul cu seria 0226223-2022 / Cătălin Mircea

„Cu toate că port în suflet încă in copilărie această pasiune, primii porumbei voiajori am reușit să mi-i procur în anul 2019, iar din sezonul 2021 am început să particip la cursele cu porumbeii organizate de gruparea mea. Sezonul 2023 l-am abordat cu un lot de circa 90 de zburători, majoritatea dintre ei fiind yearlingi, pe care i-am concurat de la prima etapă de viteză din planul de zbor până la maraton. Sistemul de joc prin care i-am pregătit a fost văduvia. Campionul s-a remarcat prin constanța lui în sosiri, clasând toate etapele la care a fost angajat, de la viteză inclusiv cele de maraton. La începutul campionatului nu a fost unul dintre favoriții mei pentru că nu sosea printre primii pe crescătorie. Însă diferența a făcut-o atunci când a fost angajat la cursele de lungă distanță, reușind să devină campion național Maraton Tineret 2023. A fost pregătit și motivat ca toți ceilalți porumbei din lotul meu de zbor, doar calitatea lui ca și cursier l-a făcut să exceleze. Tatăl acestuia este nepotul femelei lui Elisei Eacobuță, porumbița «Queen Madona», iar mama lui este o femelă de Janssen. Acest trofeu național reprezintă un început promițător pentru mine, dându-mi speranțe mari pentru viitor“, a spus Cătălin Mircea.
Vicecampionul național al acestei categorii, porumbelul cu seria 0011130-2022, a urcat pe podiumul național cu 3,49 puncte și 1.629 de kilometri clasați, proprietarul său fiind Sorin Stoica, din județul Iași. Echipa Crescătoria Argeșeana M.M., din județul Botoșani, și-a revendicat locul 3 național, grație tânărului mascul cu seria 2025030-2022, care a reușit această performanță cu 3,57 puncte și 1.531 de kilometri clasați.

Maraton Maturi

În ceea ce privește locul 1 național Maraton Maturi 2023, trofeul va ajunge în vitrina bine-cunoscutului crescător băcăuan Elisei Eacobuță, datorită masculului cu seria 0214037-2021, care a câștigat acest titlu național cu un coeficient de 1,36 puncte de penalizare, clasând în cele două etape de maraton un total de 2.012 de kilometri aerieni.

Elisei Eacobuță

„Am început sezonul de concursuri 2023 cu un total de 60 porumbei, yearlingi și maturi de doi ani. La primul concurs de maraton din sezonul 2023, Goldap, am îmbarcat 24 de porumbei. A fost un zbor greu, unde mulți porumbei au îngenuncheat. Din cauza vremii nefavorabile pe locul de lansare, lansarea a fost întârziată până la ora 8:30, astfel că la distanțele mai mari de peste 890 kilometri nu a fost cronometrat niciun porumbel în prima zi de concurs. A doua zi, dis-de-dimineață, la ora 5:30 am cronometrat porumbelul cu seria 214037-2021, pe numele său «Golden Lord», care a zburat la distanța de 898 kilometri și a ocupat locul 2 pe clasamentul interjudețean, din peste 3.000 de porumbei, obținând 0,65 puncte. Al doilea concurs la care a punctat decisiv a fost cursa de maraton extrem Birzai Național, un concurs foarte greu, la care am avut distanța de 1.114 kilometri, unde același porumbel a ocupat din nou locul 2, din aproape 3.000 de porumbei, înregistrându-se cu 0,71 puncte de penalizare. După cum am mai spus, metoda de pregătire a porumbeilor mei este la natural, tot sezonul, de la primul până la ultimul concurs. Campionul a punctat cel mai bine atunci când a avut ca poziție de cuib ouă de peste 8 zile, iar diferența a făcut-o prin faptul că este un porumbel foarte rezistent, ambițios și atunci când este greu nu cedează. Asta se vede prin avansul destul de mare pe care l-a avut față de ceilalți porumbei sosiți după el, în zona mea, la fiecare din cele două concursuri care i-au adus titlul de campion național Maraton Maturi 2023. El a ieșit în evidență de la vârsta de un an, când a fost angajat la maraton și a clasat bine de două ori la distanțe de peste 970 kilometri. Unul dintre cele două concursuri unde a punctat bine la un an a fost Kaunas Național 2022, unde a zburat 983 kilometri, sosind tot a doua zi dimineața, la ora 5:35. Acest porumbel are ca tată un mascul de la Petrică Țugui, consangvin pe bunicul lui «Il Fenomeno», iar ca mamă o femelă reprodusă în co-breeding de Elisei Eacobuță cu Măgirescu + Ojog + Dorneanu. Pentru mine, personal titlul de campion național Maraton Maturi 2023 reprezintă un lucru foarte important deoarece vine dintr-o locație nouă, o crescătorie nouă, la curte, total diferită de cea veche, din podul blocului, și cu un lot nou de porumbei. Deci, porumbeii de calitate și crescătorul bun pot face rezultate foarte bune, indiferent de mutarea făcută. Pentru sezonul 2024 le urez mult succes tuturor columbofililor“, a declarat Elisei Eacobuță.
Pe următoarele două poziții ale podiumului național al categoriei găsim alți doi columbofili consacrați. Astfel, locul 2 național Maraton Maturi 2023 este ocupat de către tandemul arădean Tănăsie & Cărăbaș, cu femela seria 1001591-2019, care și-a asigurat acest loc cu 1,53 puncte de penalizare și un total de 1.804 de kilometri clasați, iar pe treapta a treia națională s-a instalat Relu Iureți, din Botoșani, datorită performanței obținute de femela sa cu seria 2000039-2019, care în cele două etape de maraton a acumulat un total de 2,00 puncte de penalizare și a clasat a 1.745 de kilometri.

Maraton Pui

Costel Refugiatul

Campionul național al categoriei Maraton Pui 2023 a devenit puternicul și curajosul pui cu seria 0721077-2023, care îi aparține lui Costel „Refugiatul“ Coroamă, din județul Suceava. Această fenomenală pasăre a acumulat, în cele două zboruri de maraton necesare încheierii acestei norme, un coeficient de 10,81 puncte de penalizare și 1.437 de kilometri clasați. „Mă numesc Costel Coroamă, dar concurez porumbeii pe numele de Costel Refugiatul. Ca majoritatea columbofililor, am crescut cu aceste minunate păsări în curte, deoarece porumbeii îi plăceau și tatălui meu, care nu îi concura, ci îi ținea doar de frumusețe. Astfel că nu m-am putut depărta de aceste făpturi niciodată, dar, fiind crescut de bunica, care nu prea a fost de acord cu ei, am întâmpinat dificultății pentru că ea tot mi-i dădea sau le făcea de petrecanie când nu eram pe acasă. Am început să concurez din anul 2016, din sezonul cu puii. Norocul a fost de partea mea încă de la început și am reușit să ocup un loc 3 Crescători pe județ la o etapă de peste 700 de kilometri. Un timp am încercat să concurez cu tot ce aveam, dar nu mă vedeam în clasamente mai deloc, ci doar când venea o etapă mai dificilă, iar porumbeii mei soseau mult mai bine în clasamente. Eu cred că toate concursurile sunt frumoase și importante, dar, pentru mine, cursele de maraton și extrem te fac să ai bătăi de inimă, ridicându-ți nivelul adrenalinei la cote maxime. În 2023 am început concursurile cu un lot de 34 pui, iar la zborurile de maraton am angajat doar 10 dintre aceștia.

0721077-2023 Costel Refugiatul

În final, norocul mi-a surâs și am devenit campion național al categoriei Maraton Pui cu porumbelul 0721077-2023. Lotul de maturi l-am concurat prin sistemul văduviei, dar puii îi concurez din același compartiment pe toți, masculi și femele. Porumbița campioană este, din firea ei, mai calmă și mai retrasă. Probabil s-a motivat datorită dorului de casă sau datorită prezenței mele printre ei, însă tot ce contează este că performanța ei m-a făcut cu adevărat fericit. Chiar discutam anii trecuți cu colegii columbofili că performanța care mă va mulțumi pe deplin este cea de top național sau olimpic. Am fost de mai multe ori aproape de podiumul național în sezoanele anterioare cu puii, dar n-a fost să fie. Acum, această femelă s-a dovedit mai puternică decât toți ceilalți, chiar dacă la o etapă în țară a avut parte de un accident, de unde a sosit cu două degete rupte la un picior. Ea este o combinație dintre un mascul cu inel de Germania și o femelă adusă de la un crescător de top din zona mea, zonă unde este foarte greu să obții o performanță la acest nivel din cauza concurenței foarte mari. Totuși, cum știm cu toții, nimic nu este imposibil de realizat“, a declarat Costel Coroamă.

Trofeul de vicecampion național Maraton Pui 2023 i-a revenit lui Marius Joltea, din județul Suceava, prin micului cursier cu seria 1132303-2023, care a reușit să urce pe locul 2 național cu 17,97 puncte de penalizare și 1.460 de kilometri clasați, urmat fiind, pe locul 3 național, de către Ioan Vasile Boz, din județul Botoșani, al cărui pui cu seria 1104406-2023 a reușit să își asigure prezența pe podiumul național, realizând norma Maraton Pui cu 21,95 puncte și 1.511 de kilometri clasați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO