Știm câștigătorii primelor etape de demifond organizate de Provincia Muntenia și județul Constanța

Ștefan Dogaru

În Provincia Muntenia, județele Argeș și Vâlcea au decis să organizeze cursele de demifond împreună. Astfel că, în data de 05.06.2023 a avut loc prima etapă de acest fel, cu lansare din localitatea Ahtopol, Bulgaria, eveniment la care au participat 143 de columbofili care au aliniat la start 3.934 de porumbei. Locul 1 pe lansare a fost câștigat de către femela cu seria 1161155-2020, ce îi aparține lui Ștefan Dogaru. „Am avut parte de un concurs destul de dificil întrucât am avut aproape cea mai mare distanță aeriană, respectiv 446 kilometri. Metoda mea de joc a porumbeilor din lotul de zbor este văduvia prin rotație, angajând tot efectivul etapă de etapă. Femela câștigătoare a acestui concurs a fost reprodusă din doi porumbei achiziționați de la Ionuț Strava, din Brașov, căruia țin să îi mulțumesc pentru materialul genetic de calitate pe care mi la dat“, a precizat Ștefan Dogaru. Pe locul 2 s-a poziționat George Tîlvic cu femela seria 0319711-2021, iar pe locul 3 a urcat echipa Team Catrinescu cu porumbița seria 2005171-2020.

Team Paul & Cristian

În clasamentul Crescători al acestei curse locul 1 a fost revendicat de către tandemul Team Paul & Cristian, echipă formată din Paul Bîrsan și Cristian Din, care pentru acest zbor au îmbarcat 24 de voiajori și au clasat 17. „Prima etapă de demifond – Ahtopol, Bulgaria, unde am avut în jur de 388 kilometri aerieni, a fost o cursă foarte bună, iar pierderile au fost minime. Țin să menționez că linia de porumbeii de viteză-demifond cu care concurez a fost achiziționată de la prietenul meu Robert Mușat, în anul 2017, și de atunci am obținut numeroase locuri de top 3 la nivel județean, provincial și național. Porumbeii îi jucăm după metoda văduviei, antrenând lotul de zbor câte 30 de minute dimineața și seara, iar când timpul ne permite facem unul sau două antrenamente de circa 40 kilometri între concursuri. În continuare doresc să susținem aceeași linie de performanță ca până în prezent“, a precizat Cristian Din. Podiumul categoriei este completate de către Ștefan Dogaru, care a ocupat locul 2 Crescători pe concurs, iar pe locul 3 s-a poziționat aceiași echipă Team Catrinescu.

Claudiu Anghelache

În Prahova, celebrul Cosmin Olteanu a condus ostilitățile primei etape de demifond din planul de zbor al acestui sezon, câștigând locul 1 pe lansare cu femela cu seria 0021104-2021. Această cursă a avut loc în data de 02.06.2023, cu lansare din localitatea Peștera, unde au fost prezenți 441 columbofili, care au îmbarcat 9.408 porumbei. Locul 2 pe concurs i-a revenit lui Valentina + Daria Olteanu, prin clasarea yarlingei 0022158-2022, iar pe locul 3 a urcat Ionel Valentin Ștefan, tot grație unei tinere femele care poartă seria 0023010-2022. Claudiu Anghelache a avut cea mai rapidă echipă a acestui concurs, ocupând astfel locul 1 al categoriei Crescători. Pentru acest concurs el a angajat un lot de 19 cursieri, clasând 11 dintre ei. „Etapa a fost una destul de dificilă, ca și celelalte curse desfășurate pe ruta Bulgaria. Metoda mea de joc este văduvia cu femelele. Primele două femele sosite în voliera mea au fost și cele nominalizate la echipă, ele obținând un punctaj de 15.62 puncte de penalizare. Prima porumbiță care a călcat trapa a fost 823685-2021, al cărui tată provine de la Adrian Crăciunescu, pe linia campionilor săi, iar mama are la bază porumbeii lui Marius Andrei, fiind fiică de campion olimpic, concurat de Vasea + Procop. Cea de-a doua femelă de la echipă are seria 864723-2020, ea fiind o zburătoare de bază în crescătorie. Anul trecut a obținut trei locuri 1 pe club la etapele de viteză. Tatăl ei este de la Frații Deftu, din Dâmbovița, iar mama ei este o combinație Simion Emil x Toncu Ștefan. Ca așteptări, în acest sezon îmi doresc ca, la final de campionat, să mă situez printre primii crescători din județ la categoria demifond, atât la rubrica Porumbei, cât și la Crescători“, a declarat Claudiu Anghelache. Pe poziția secundă în clasamentul Crescătorilor îl găsim pe același Cosmin Olteanu, în vreme ce pe locul al treilea s-a situat Muharrem.

Cristian Râmboacă (foto stânga) + membrii Clubului Roșiorii de Vede

Prima etapă de demifond a județul Teleorman din acest an a fost cursa Berezeni 1, organizată în data de 20.05.2023, la startul căreia cei 41 de crescători participanți au aliniat un numeric de 1.016 de porumbei. Locul 1 pe lansare a fost obținut de către Cristian Râmboacă cu tânărul mascul cu seria 0210998-2022. „Sunt membru activ în cadrul Asociației Columbofile Teleorman, Filiala Roșiorii de Vede, din anul 2021. Suntem o grupare mică, dar cu ambiții mari din partea tuturor membrilor columbofili, atât la etapele din țară, dar și la cursele de fond și maraton, unde este o concurență foarte mare datorită faptului că aceste concursuri le organizăm împreună cu județele din provincie. Referitor la etapa de demifond care a avut loc în data de 20.05.2023, din punctul meu de vedere a fost o cursă reușită și aici mă refer la faptul că nu am înregistrat pierderi mari de porumbei, vremea pe timpul concursului a fost una bună, iar porumbei au sosit foarte bine. Masculul cu seria 0210998-2022, care a reușit să ocupe locul 1 pe județul Teleorman, îl remarcasem deja cu două zboruri înainte, când am observat că urcă în clasament etapă de etapă. Porumbeii îi joc la natural întrucât nu am timpul necesar pentru a încerca metoda văduviei. Acest porumbel mi-a fost oferit de către Stelian Viorel Marinescu, căruia țin să-i mulțumesc pe această cale, el activând în cadrul clubului Ludu Vasile, din județul Argeș, cât și lui Doru Radu și Nicușor Buligan, ai căror porumbei îmi aduc satisfacții. În continuare sper să obțin rezultate din ce în ce mai bune, dacă se poate chiar și la categoriile fond și maraton“, a povestit teleormăneanul. Paul Ene și Doru Radu au ocupat locurile 2, respectiv 3, pe lansare cu femelele seriile 0641989-2021 și 0642246-2021.

Aurelian Grațian Nițulescu

În clasamentul rubricii Crescători s-a impus Aurelian Grațian Nițulescu, el reușind să claseze 28 de porumbei din cei 57 îmbarcați. „Sunt membru columbofil al Clubului Roșiorii de Vede din anul 2012. Porumbeii cultivați de mine provin de la crescători cu rezultate, respectiv Silviu Glodeanu, Valentin Frânteșu, Liviu Vieru și Ioan Carmazan. Porumbeii care m-au sprijinit la echipă de data aceasta provin din liniile Frederick Philippe, Gabi Vandenabelle, Erik Limbourg, Piet Manders, Andreas Drapa, etc… Ca și metoda de zbor joc văduvia de la prima până la ultima etapă. Nu încape nicio îndoială că, pentru a obține performanță, este nevoie de sănătate în crescătorie și disciplină maximă. Mai este nevoie și de motivație, care odată cu obținerea primelor rezultate începe să prindă contur, și dorința de autodepășire. Consider că toate etapele, indiferent de categorie, au importanță, astfel că porumbeii trebuie pregătiți în mod constant după o selecție atent bazată pe capacitatea voiajorilor de a se adapta programului impus de crescător, de a se recupera rapid după fiecare etapă, de a intra în formă fără eforturi prea mari. Performanța nu se poate obține decât printr-o selecție foarte atentă, o alimentație de foarte bună calitate. Eu nu folosesc excesiv medicamente și nici suplimentele. Pentru a obține rezultate în columbofilie consider că nu se lasă nimic la voia întâmplării, fiind atent la toate aspectele privind sănătatea, hrana, crescătoria și programul impus sportivilor înaripați. Referitor la cursa de demifond Berezeni, consider că nu a fost o etapă grea. Porumbeii s-au adunat repede în crescătorie, fiind în formă bună, diferența dintre sosiri fiind constantă ceea ce m-a bucurat foarte mult. Clubul din care fac parte a început să se dezvolte, numărul membrilor fiind în creștere, aspect care, cu siguranță, face să crească și concurența și, implicit, performanța“, a subliniat Aurelian Grațian Nițulescu. Podiumul este completate de același Cristian Râmboacă, care a ocupat poziția secundă, și de Ionuț Constantin Grecu, căruia i-a revenit locul al treilea.

Din Provincia de Sud-Est, singurul județ care a organizat și etape de tip demifond a fost județul Constanța, prima cursă de peste 300 de kilometri fiind programată în data de 28.05.2023, cu lansare din localitatea Bivolari. La acest concurs au fost îmbarcați 5.142 porumbei de către cei 106 columbofili prezenți. Aici, tandemul Leu Daniel și Radu Gabriel a avut cea mai rapidă pasăre a concursului, tânăra femelă cu seria 0499574-2022. Porumbița lui Mihai Francu, cu seria 0492185-2022, a ocupat locul 2 pe concurs, iar pe locul 3 a urcat tot o yarlingă, cu seria, 0499305-2022, al cărui proprietar este Dumitru Marin. Nicolae Procop a câștigat locul 1 al rubricii Crescători, clasând 43 de porumbei din cei 63 angajați, pe locul 2 situându-se Iancu Ianus, iar locul 3 i-a revenit lui Lucian Bercea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO