Crescătorul Iulian Anghel din Costești, Argeș, este încă un exemplu foarte bun de columbofili care au ales să renunţe a mai zbura din alte uniuni şi asociaţii columbofile şi să aleagă „Liga Campionilor“, organizată de către Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR). Din 2017, an în care a debutat ca membru FNCPR, Iulian a continuat să aibă rezultate notabile, chiar dacă diferența de competitivitate este evidentă. Recent, Iulian Anghel a avut una dintre cele mai bune etape ale sale: loc 1 pe lansare și loc 1 crescători la concursul de fond Kalynivka (625 km).
Etapa de la Kalynivka (Ucraina) a avut loc în data de 15 iunie 2019 și a adunat la linia de start nu mai puțin de 9.618 porumbei și 361 de crescători din județele Argeș și Vâlcea, asociații care concurează împreună încă de la startul acestui sezon competițional.
O femelă din 2014 îi aduce lui Iulian Anghel locul 1 din 9.618 porumbei
Dacă la etapele de viteză și demifond desfășurate la începutul sezonului, primele locuri au mers și către columbofili din Vâlcea, se pare că la etapele de distanță crescătorii din Argeș se descurcă mai bine. Kalynivka a fost a doua etapă de fond câștigată de un crescător din Argeș, după ce și locul 1 de la prima etapă de fond a mers în acelaşi judeţ. Așa cum am amintit, cel mai bun crescător al etapei a fost, de departe, Iulian Anghel, crescător care, odată cu pasul către FNCPR, s-a reorientat și către etapele de fond și maraton, după rezultate foarte bune la etapele de 300-700 de km. Femela care a câștigat etapa de la Kalynivka este una dintre cele mai bune zburătoare ale lotului său și, în același timp, una dintre „veteranele” sale: „Femela de pe locul 1 este una dintre cele mai bune femele ale lotului meu de zbor. A concurat de când era pui încontinuu, dar de la toamnă plănuiesc să o retrag la reproducție. Mama femelei este 100% Janssen, achiziționată de la staţiunea de cercetare Natural din Antwerp, iar tatăl este un mascul de la Ioan Cărmăzan, un porumbel cu origini Raymond Cobut. În trecut, chiar în sezonul precedent, a avut locul 1 pe lansare la o etapă de Măicănești (240 km) și locul 2 pe lansare tot la o etapă de Măicănești, locul trei pe lansare la o etapă de Mykolaiv și alte multe rezultate foarte bune, inclusiv prezențe în expozițiile naționale”, a explicat Iulian.
„Porumbeii de echipă sunt porumbei constanți”
Locul 1 pe lansare a fost completat de către Iulian Anghel și cu locul 1 la crescători. Dovedindu-se foarte inspirat, femela câștigătoare a lui Iulian a fost nominalizată și pentru echipă. Cu locul 1 pe lansare cu un porumbel din echipă, Iulian avea șanse foarte mari pentru a obține un rezultat foarte bun și la crescători. Așteptarea nu a durat foarte mult pentru crescătorul din Argeș. O altă femelă matură nominalizată pentru echipă, 0304658/2016, a sosit suficient de bine pentru a se clasa pe locul 43 pe lansare. Încheind echipa într-un timp relativ scurt și cu două clasări foarte bune, Iulian Anghel a dominat de o manieră foarte clară a doua etapă de fond a sezonului, câștigând locul 1 pe lansare și locul 1 din 361 de crescători. „Femela care s-a clasat pe locul 43 este o femelă de la fratele meu, Mihai Anghel. Tatăl ei provine din porumbei de la Vasile Bădin, iar mama este din doi zburători foarte buni ai fratelui meu. De obicei, porumbeii de echipă sunt cam aceiași. Selectez undeva la 6-7 porumbei și pe aceia mă bazez mereu. Urmăresc să fi avut două-trei etape bune, să fie refăcut după fiecare etapă și să aibă vitalitate. Porumbeii cei mai constanți din cei 6-7 sunt mereu în echipă. Forma lor este indicată și de pudra cu care sunt acoperiți. Cu cât este mai evidentă, cu atât porumbeii sunt mai în formă și mai pregătiți pentru etapa la care vor fi angajați”, a adăugat Iulian Anghel.
Lasă un răspuns