Spre deosebire de alte asociații, crescătorii din Timiș au ajuns deja la cea de-a patra etapă a planului de concursuri cu puii. Porumbeii au fost lansați din localitatea Dabas (Ungaria), pentru o etapă de viteză cu distanțe de peste 200 de km. De departe cel mai bun crescător al etapei a fost Florin Hanciu, din Chișoda, cel care a reușit să își adjudece primele 7 locuri pe lansare și locul 1 la crescători. Oarecum în aceeași zonă a țării, la Satu-Mare, a avut loc etapa Mezokovesd (Ungaria).
Chiar dacă a fost tot cea de-a patra etapă a sezonului de pui, distanța de zbor a fost a gravitat în jurul cifrei de 160 de km pentru majoritatea crescătorilor. La finalizarea clasamentului, primul loc pe lansare a fost al tandemului Tăut+One, iar primul loc la crescători a fost câștigat de Andrada Robaș. Mai trebuie adăugat că ambele etape au avut loc sâmbătă, 24 august.
Pentru Dabas, etapa crescătorilor din Timiș, au fost angajați 2.293 de porumbei, în timp ce columbofilii participanți au fost în număr de 55. Dintre toți participanții, cel mai bun crescător a fost Florin Hanciu, columbofil care a avut parte de o etapă de vis, din toate punctele de vedere.
Florin Hanciu: „Etapele cu puii au rolul foarte important de a obișnui porumbeii cu tot ce înseamnă stresul unei etape!”
Deși a participat cu un lot relativ mic pentru etapele cu puii, de doar 47 de porumbei, Florin Hanciu a reușit să se poziționeze pe primele 7 locuri ale clasamentului. Mai mult decât atât, procentul său este unul de vis și la crescători. Cum primii doi porumbei constatați au făcut parte și din echipă, Florin Hanciu a reușit din start să câștige locul 1 și la crescători. La fel de important este, însă, și procentul de clasări. Nu mai puțin de 43 de porumbei din cei 47 angajați au reușit să claseze, ceea ce înseamnă cel mai bun procent de clasări al etapei. Analizate corect, rezultatele sale nu sunt deloc rodul întâmplării, chiar dacă Florin este un crescător pasionat doar de maraton, iar acum a participat la o etapă de viteză. El acordă o importanță majoră etapelor cu puii, despre care crede că joacă un rol decisiv pentru viitorii zburători: „Înainte de a începe etapele cu puii, ei sunt duși la minim 5-6 antrenamente, începând cu 20-25 de km, până la distanța de 60 de km. Apoi porumbeii participă la toate etapele din planul de zbor, inclusiv la etapa de fond, căreia eu îi acord o importanță majoră. Între concursuri, puii sunt duși la minim o etapă de antrenament de 45 de km. După etapele de viteză și cea de 300 de km, urmează etapa de fond, la care avem aproximativ 600 de km. Absolut toți puii mei participă la acea etapă. Chiar dacă o clasează sau nu, este foarte important să participe la ea. În crescătoria mea nu rămâne niciun pui care nu a făcut etapa de fond, pentru că, în decursul timpului, am observat că am făcut peformanțe de nivel național doar cu porumbeii care au făcut ca pui această etapă de fond. În general, pentru mine etapele cu puii sunt foarte importante. Eu nu o să renunț niciodată la a concura puii cu asociația, pentru că aceste etape au un rol foarte important. Puii se obișnuiesc cu tot ceea ce înseamnă stresul unei etape, de la prinderea lor, la transport, agitație, gălăgie și până la statul în mașina de concurs. Am observat că, cu cât sunt mai obișnuiți cu lăzile de transport, cu prinsul sau cu statul în mașină, puii devin din ce în ce mai calmi. Părerea mea este că experiența pe care o acumulează la etapele cu puii este cel mai important aspect, chiar dincolo de rezultate sau trofee. Această experiență va conta foarte mult pentru viitorul lor!”, a precizat Florin.
Tandemul Tăut+One, locul 1 din 1.627 de porumbei
La etapa organizată sâmbătă de asociația columbofilă din Satu-Mare au participat 1.627 de porumbei și 34 de crescători. Primul loc pe lansare a fost câștigat de Tandemul Tăut+One, din localitatea Decebal, al căror porumbel a reușit să fie mai rapid decât toți ceilalți concurenți. El i-a devansat cu mai bine de 4 minute pe următorii porumbei clasați, reușind a doua clasare a sezonului și primul său rezultat important. De apreciat este că tandemul Tăut+One a participat la această etapă cu doar 8 porumbei, reușind atât locul 1 pe lansare, cât și locul 3 la crescători, cu 5 porumbei clasați. „Începând cu acest an am format un tandemul cu Nicu One din Baia-Mare, crescător cu care sunt și foarte bun prieten. Deocamdată suntem la început și din acest motiv avem și puțini pui. Sper ca la etapa viitoare, care va fi una mai scurtă, să putem angaja și lotul al doilea de pui, care sunt puțin mai mici, iar de anul viitor plănuim să avem un lot consistent, undeva în jur de 70-80 de porumbei. Chiar dacă a fost o etapă mai scurtă, nu a fost deloc una ușoară. Dimpotrivă, a fost o etapă grea, cu căldură și vânt din față. Pentru noi a fost însă și o etapă frumoasă, atât datorită rezultatelor, dar și faptului că în aproximativ o oră toți cei 8 pui au fost acasă”, ne-a transmis Daniel Tăut.
Lasă un răspuns