În asociația columbofilă Hunedoara, sezonul cu puii a început încă din ultimul weekend al lunii iulie, atunci când a avut loc etapa de viteză Turnu 1 (120-170 km). Sâmbăta trecută, la patru săptămâni distanță de primul concurs, columbofilii hunedoreni au participat la a cincea etapă a sezonului. A fost o reeditare a aceluiași concurs de debut, de data aceasta cu o participare mult mai însemnată și astfel cu un grad mult mai ridicat de competitivitate. La final, s-au evidențiat columbofili familiarizați cu performanța. Mai exact, o să vorbim astăzi despre Petru Ciprian Moga, cel care a câștigat locul 1 pe lansare, și Team Bro, noua titulatură sub care concurează binecunoscutul tandem Frații Radu, câștigătorii locului 1 la crescători.
Dacă la prima etapă a sezonului, cu lansare din același punct ca și etapa de săptămâna trecută, au participat doar 1637 de porumbei și 59 de crescători, de data aceasta participarea a fost mai mult decât dublă. Nici mai mult, nici mai puțin de 3789 de porumbei au fost angajați pentru Turnu 2, în timp ce numărul crescătorilor a atins cifra de 124.
Petru Ciprian Moga: „Puii trebuie concurați în anul nașterii atât pentru a acumula cât mai multă experiență, cât și pentru a îi selecta corespunzător!”
Locul 1 pe lansare a fost câștigat de Petru Ciprian Moga din localitatea Hărău, crescător care la această etapă a avut distanța de 144 de km. Pentru Ciprian etapele cu puii au un rol deosebit de important în vederea grelelor etape de fond și maraton care îi vor aștepta pe tinerii săi zburători în viitor, motiv pentru care le acordă o importanță majoră. Punctele principale ale sistemului său de a concura puii sunt metoda întunericului și semi-văduvia sau metoda „Ușii culisante”, procedee cu care Ciprian reușește mai mereu rezultate precum cel de săptămâna trecută. „Reproduc în jur de 100 de pui, care sunt separați pe sexe destul de devreme. Primele două serii de pui sunt concurate folosind metoda întunericului, ceea ce presupune că porumbeii beneficiază de lumină de la ora 08:00 dimineața, până la ora 16:00. În restul timpului compartimentele sunt întunecate, astfel că porumbeii nu năpârlesc penele din aripi. Ei participă la toate etapele din țară și o parte dintre ei merg inclusiv la etapa de fond. De exemplu, anul trecut am mers cu puii la etapa de fond a județului Caraș-Severin, Jihlava, concurs la care am avut distanța de 670 de km. A fost un test reușit, mai ales că am reușit să câștig locul 1 județean la General Pui, dar încă nu sunt convins că putem merge cu puii atât de departe. În ceea ce privește modul în care îi concurez, în afară de întuneric folosesc și semivăduvia. Porumbeii sunt separați pe sexe undeva la începutul lunii iulie, cu aproximativ două-trei săptămâni înainte de primele antrenamente cu mașina asociației. În timpul săptămânii porumbeii stau separați, urmând să se vadă doar atunci când se întorc de la concurs. Având în vedere zona destul de dificilă și faptul că puii participă la multe etape de concurs, selecția este una destul de severă. La final de sezon mai rămâne în jur de 50% din efectiv, ceea ce înseamnă că s-au selectat destul de dur. De altfel, acesta este și scopul concursurilor cu puii. Viitorii zburători trebuie concurați puternic încă de când sunt pui, altfel nu vor fi capabili de performanță în viitor”, a precizat Ciprian. Așadar, Ciprian Moga este un alt crescător care pune mare preț pe concurarea puilor, în condițiile în care urmărește an de an rezultate notabile la concursurile cu maturii. Pentru el, Turnu 2 a fost o etapă foarte reușită, mai ales că pe lângă locul 1 pe lansare a reușit și locul 10 la crescători, cu 38 de porumbei clasați din cei 82 angajați, rezultat care i-a demonstrat încă o dată că se află pe drumul cel bun când vine vorba de concurarea și selectarea porumbeilor.
Frații Radu (Team Bro)- specialiștii zborurilor cu puii
La aceeași etapă s-au evidențiat și frații Daniel și Mircea Radu din Cugir, columbofili pentru care rezultatele de vârf nu sunt deloc o noutate. Mai mult decât atât, „specialitatea” fraților Radu, cei care acum concurează sunt numele „Team Bro”, sunt etapele cu puii, punctul principal al anului fiind sezonul cu puii și nu cel cu maturii, așa cum se întâmplă cu restul columbofililor. Atracția lor pentru etapele cu puii se reflectă cel mai corect în palmaresul realizat la nivel național, format în momentul de față din nu mai puțin de șapte cupe naționale. De data aceasta, la etapa Turnu 2, frații Radu au obținut locul 1 crescători, cu 56 de porumbei clasați din 76 angajați. Pe lansare, Team Bro s-a aflat pe locurile 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13 etc, din totalul de 56 de porumbei clasați, 26 fiind în primii 100 de porumbei pe lansare. Aceste rezultate nu pot fi realizate decât de adevărați specialiști, dar și cu foarte multă muncă. „Pentru noi etapele cu puii sunt cele mai frumoase. Nu aș putea să explic din ce motiv, dar ne place mult mai mult să concurăm puii. În trecut, din 2011 și până în 2018, am concurat puii la întuneric, dar în acest an am renunțat. De obicei, puii pe care noi îi concurăm sunt reproduși în luna ianuarie. De exemplu, din cei 100 de pui repruduși anul acesta, 60 au fost înțărcați în luna ianuarie, iar restul de 40 au fost separați la sfârșitul lunii februarie. Înainte de sezon, puii sunt separați pe sexe și sunt concurați după metoda „Ușii culisante”. Astfel, ei stau separați toată săptămâna și nu se văd decât la întoarcerea de la etapă. Anul acesta, cu 28 de zile înainte de prima etapă am început antrenamentele cu ei. Puii sunt duși progresiv, începând cu antrenamente foarte scurte. De exemplu, anul acesta am procedat în felul următor: 6 antrenamente de la 10 km, 4 antrenamente la 17 km, 4 antrenamente la 25 de km, 3 antrenamente la 38 de km, 3 antrenamente la 61 de km, două antrenamente la 97 de km și un singur antrenament la 133 de km. În total sunt 23 de antrenamente făcute doar înainte de prima etapă. Chiar și între etape porumbeii merg la unul sau două antrenamente, de data aceasta de la 45 de km. Procedăm în felul acesta pentru că porumbelul trebuie învățat ce are de făcut. Antrenamentele scurte și dese au tocmai acest rol, pentru că puii trebuie învățați ce îi așteaptă în viitor”, ne-a explicat Daniel Radu.
Așadar, putem observa că există modalități foarte interesante de concurare a puilor, dar și că sunt anumiți crescători, ca de exemplu frații Radu, pentru care etapele cu puii sunt cele mai atractive. În toate formele sale, sportul cu porumbei descoperă noi forme de frumusețe, ceea ce face din columbofilie una dintre cele mai complete pasiuni.
Lasă un răspuns