Printre cei mai buni concurenți la Berlin Național din acest an s-au aflat mai mulți crescători din județul Bihor. Radu Rogojan, columbofil foarte experimentat, cu multe sezoane de zbor în Belgia, concurează de anul acesta și în România sub titulatura „Comb. Rogojan”. Porumbeii săi s-au descurcat excelent la zborul de la Berlin, Comb. Rogojan câștigând locul 1 Berlin Național Crescători, locul 3 Berlin Național pe lansare, cât și locurile 1 și 3 pe județul Bihor. Alături de Radu Rogojan, podiumul județean a fost completat de Marius Sandro, al cărui prim porumbel sosit s-a clasat pe locul 6 pe lansare.
Berlin Național fiind cea mai importantă cursă organizată de asociația columbofilă a județului Bihor, numărul de porumbei și crescători din acest județ care au participat anul acesta a fost unul destul de mare. Chiar dacă nu este o asociație foarte mare, iar sezonul competițional a fost unul foarte dificil, 72 de crescători bihoreni și-au angajat porumbeii la Berlin, în total adunându-se un număr de 382 de porumbei.
Comb. Rogojan- locurile 1 și 3 pe județul Bihor
Radu Rogajan a pregătit o echipă de șapte masculi văduvi pentru „Cursa Curselor”, care s-au descurcat excelent. Concurând doar cu masculii, aceștia sunt jucați la văduvie încă de la prima etapă, iar la Berlin Național s-au aflat în plină formă, așa cum ne demonstrează și clasamentul. Șase din cei șapte masculi au reușit să claseze, lucru care i-a adus lui Radu Rogojan locul 1 la Crescători, dar și cele mai bune clasări pe județul Bihor. Fără îndoială este vorba de porumbei de o valoare extraordinară, care provin din familii de zburători foarte puternice din afară, dar și de un crescător pe măsură. „Berlin Național este cu siguranță cea mai importantă etapă a sezonului, lucru care reiese și din acuratețea cu care este organizată. Noi am angajat șapte masculi văduvi, pentru că nu jucăm decât cu masculii, iar aceștia au reușit rezultate foarte bune. Pe clasamentul general au clasat șase, iar pe județ au clasat toți șapte, în condițiile în care ultimul porumbel a venit rănit de șoim. Pentru mine a fost primul an în care am participat și în România, primul an în care am participat la Berlin. A fost o cursă foarte frumoasă, deși dificilă, pentru că porumbeii au avut de trecut printr-un front de ploaie foarte puternic. Cei doi porumbei clasați în față au origini foarte bune, la oricare dintre ei găsind un părinte de la Luc Van Coppenolle și un alt părinte de la Jelle Jellema sau Joost De Smeyter. Legat de etapa în sine, aș face doar recomandarea ca porumbeii care participă să fie stikeriți de două ori, pentru a înlătura orice dubiu de fraudă”, ne-a declarat Radu Rogojan.
Marius Sandro- locul 6 Berlin Național și locul 2 pe județul Bihor
Dintre cei doisprezece porumbei angajați la Berlin Național de către bihoreanul Marius Sandro, de departe cel mai bine s-a descurcat femela 0803571/2016. Ea s-a clasat pe locul 6 în clasamentul general al etapei și pe locul 2 pe județul Bihor, realizând cel mai bun rezultat din întreaga sa carieră. În același timp este unul dintre cei mai zburați porumbei ai crescătorului din Nojorid, fiind angajată la aproape toate etapele din planul de zbor, indiferent de categoria de distanță. „Etapa de anul acesta de la Berlin a fost o cursă dificilă. Eu am angajat 12 porumbei, pe care i-am pregătit special pentru această etapă. După ce au zburat tot sezonul la văduvie, i-am pregătit în așa fel încât la Berlin să fie angajați având ouă de 10 zile. Femela clasată cel mai bine atât pe concurs, cât și pe județ, a concurat foarte bine tot sezonul, reușind nu mai puțin de nouă clasări și norme la mai multe categorii, printre care Maraton și As Fond. Legat de pregătirea pentru etapă, porumbeii au fost duși la trei antrenamente de la 90-100 de km și le-am făcut două tratamente preventive, împotriva tricomonozei și a problemelor respiratorii”, ne-a declarat Marius.
Astfel, cei doi crescători bihoreni au reprezentat cu cinste județul din care provin, reușind rezultate foarte bune pe lansare. În același timp, putem observa două metode total diferite de abordare a aceleiași etape, însă la fel de productive. Acest lucru ne face să credem că întâi de toate contează calitatea porumbeilor și a crescătorilor, așa cum găsim din plin la cei doi columbofili din Bihor.
Lasă un răspuns