La Expoziția Națională Columbofilă de la Brașov trebuia să fie prezent și unul dintre oaspeții nelipsiți ai celui mai important eveniment columbofil din România. Morel Bartosz, fondatorul proiectului „Morel Team line”, a participat la ultimele ediții ale Expoziției Naționale Columbofile, de la standul lui putând fi achiziționați porumbei din mai multe linii celebre. De altfel, ideea de bază a proiectului său este crearea unei familii puternice de porumbei, care să concureze cu succes la concursurile cuprinse între 100 și 800 km, dar și la cursele de columbodrom. Probabil sunt mulți columbofili români care au achiziționat porumbei de la Morel Bartoz la edițiile trecute și pe care i-au concurat deja în campionatul nostru. Din păcate, din cauza unor focare de gripă aviară izbucnite în Polonia, Direcția Sanitar-Veterinară din Brașov nu a permis participarea celor de la Morel Team și în acest an. Totuși, vă prezentăm mai jos un interviu realizat cu Morel Bartosz înainte de a afla că nu îi este permisă participarea în expoziție. Cuvintele frumoase și gândurile bune pe care le transmite columbofililor români sunt mai mult decât încurajatoare.
Reporter.: Ce urmăriți să realizați în sportul cu porumbei? Care este ideea care a stat la baza proiectului dumneavoastră?
Morel Bartosz: Ideea mea despre reproducere este să îmi creez propria linie de porumbei, care să zboare foarte bine la cursele între 100 și 800 km și la cursele de columbodrom din întreaga lume. În fiecare an vedem că mergem pe drumul cel bun, pentru că avem din ce în ce mai mult succes la cursele One Loft și de club. Porumbeii mei provin din porumbei de la: Ivo Renders (Geel), Bart Geerinckx (Wommelgem), Jelle Roziers ( Itegem), Rens Van Der Zijde ( Anna Paulowna), Vandenheede J & F ( Zingem), Houben JLN ( Itegem), dar sunt încrucișați cu porumbeii din propria mea linie.
Rep.: Ce preț vor avea porumbeii pe care îi veți pune spre vânzare?
M.B.: Prețul pentru porumbeii pe care îi voi aduce în România se încadrează între 500 și 2000 lei, în afară de un porumbel special, al cărui preț este de 5000 lei. Este vorba despre un semifrate de tată al lui Panamera, locul 2 Național lotul olimpic categoria G Yarlingi. Mama este și mama lui Chilli, un foarte bun zburător al meu.
Rep.: Ce părere aveți despre Expoziția Națională Columbofilă din România? Cum apreciați sportul columbofil din România?
M.B.: Dacă mă întrebați despre Expoziția Națională Columbofilă și despre sportul cu porumbei din România, cred că România este a doua cea mai în creștere țară, după Polonia. Anul acesta va fi a patra participare a mea la Expoziția Națională Columbofilă din România și de fiecare dată este ceva fantastic pentru mine. Sunt un crescător profesionist, concurez în țări din toată Europa, Africa, America de Nord, Asia etc., dar niciunde nu am văzut atâția crescători tineri ca în România. Sunt sigur că în următorii 5-10 ani, România va fi una dintre cele mai mari federații din lume. În acest moment, cred că multe țări din Europa trebuie să privească spre România pentru că faceți o treabă foarte bună cu promovarea sportului columbofil. Gala Campionilor este întotdeauna perfectă, iar noi ne simțim super aici. Întotdeauna este o onoare pentru noi să fim acolo! Organizarea expoziției, Gala, cazarea, toate sunt la cel mai înalt nivel. De asemenea, când venim la Expoziția de la Brașov sau Oradea vizităm câteva obiective turistice din jur. România este o țară frumoasă, cu oameni minunați. Sunt asemănători polonezilor, ceea ce îmi place foarte mult. Și aveți mâncare foarte bună!
Rep.: Ce relații ați dezvoltat cu crescătorii români? Ce referințe aveți din țara noastră?
M.B.: Așa cum am zis, aduc porumbei în România de 4-5 ani, cu ajutorul prietenului meu Alin Sălăgean. Până acum am vândut câțiva porumbei crescătorilor români. În trecut, cred că în 2015, am jucat la câteva columbodroame din România cu rezultate foarte bune. Am primit, de asemenea, multe referințe de top de la crescătorii români, care zboară cu linia de porumbei „Morel Team” și sunt foarte fericiți. În fiecare sunt crescători din România care comandă tineri direct de la mine acasă. Am avut chiar și 3-4 columbofili care au condus din România doar pentru a-mi vizita crescătoria și a vorbi puțin. Este minunat pentru mine și pentru sportul cu porumbei! Este minunat să am prieteni în România care zboară foarte bine cu porumbeii de la mine.
Lasă un răspuns