Începute la Expoziția Națională de la Brașov, discuțiile dintre conducerea Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România şi o parte dintre reprezentanții columbodroamelor din țara noastră, în vederea definitivării unui campionat național al columbodroamelor, devin tot mai productive. De comun acord, a fost definitivat regulamentul Campionatului Național al Columbodroamelor, care are ca punct principal premierea celor mai buni columbofili din aceste competiții.
Campionatul național al columbodroamelor prevede două categorii pentru premierea columbofililor care participă la competițiile de tip columbodrom. Aceștia își vor primi trofeele în cadrul festiv al Galei Campionilor, alături de ceilalți campioni naționali ai României.
Categoria „Crescător- etape finale”
Prima dintre categoriile campionatului național al columbodroamelor este categoria „Crescător- etape finale” și, așa cum se precizează și în denumire, este categoria care va premia crescătorii care excelează la cursele finale ale columbodroamelor. Pentru a realiza această categorie, crescătorul trebuie să participe la etapa finală a 50%+1 din columbodroamele care vor adera la acest campionat. Fiecare crescător poate participa cu o echipă de maxim 6 porumbei, nominalizați înainte de etapa finală. Categoria „Crescător- etape finale” se va realiza prin cumularea celor mai bune punctaje obținute de cei mai buni dintre porumbeii crescătorului respectiv la două etape finale, indiferent de numărul de columbodroame la care participă. Formula de calculare a punctajului va fi cea standard, folosită și pentru campionatul național al Federației Naționale: locul porumbelului din clasament * 1000 / numărul de porumbei participanți. Trebuie amintit că în acest clasament vor intra doar porumbeii crescătorilor români, membri ai Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, iar clasamentul va fi întocmit doar între crescători români afiliați Federaţiei.
Categoria „Crescători- porumbel AS”
Categoria „Crescători- porumbel AS” este cea de-a doua categorie a Campionatului Național al Columbodroamelor. La această categorie vor fi premiați cei mai buni crescători la categoria AS din minim două columbodroame. Punctajul va fi calculat în funcție de suma punctajelor obținute de cei mai buni porumbei la categoria AS, dar nu mai mulți de 6 ai fiecărui crescător, din maxim două columbodroame. Departajarea se va face în ordinea punctajului obținut, iar crescătorul cu cel mai mic punctaj la AS va fi locul 1. Evident, la această categorie vor participa membri FNCPR, iar clasamentul va fi întocmit tot doar între crescătorii români membri unei asociaţii afiliată FNCPR.
Prevederi regulamentare
„Proprietarii de columbodroame care doresc să facă parte din această competiţie trebuie să ştie că există un regulament clar asumat de către Federaţie. Vorbim aici de anumite condiţii minime pe care ar trebui să le îndeplinească, condiţii necesare asigurării unei competiţii transparente şi corecte din toate punctele de vedere. Aş aminti aici, printre altele, următoarele condiţii:
– Crescătoriile să fie aerisite şi igienice.
– Să nu existe o densitate mai mare de 5 porumbei pe metrul cub.
– Să asigure îngrijirea, vaccinarea şi starea de sănătate a porumbeilor la un nivel corespunzător.
– Să dispună de mijloc de transport omologat şi avizat sanitar veterinar pentru transportul porumbeilor la antrenamente şi concursuri.
– Să publice, înainte de începerea colectării porumbeilor, planul de antrenamente şi de concursuri.
– Să respecte obligatoriu grila de premiere şi să o calculeze în funcţie de totalul porumbeilor colectaţi, NU DIN NUMĂRUL DE PORUMBEI care îi mai are la primul inventar.
– În maxim 10 zile de la terminarea perioadei de colectare a porumbeilor să anunţe numărul de porumbei, numărul de participanţi precum şi numărul de porumbei ai fiecărui participant şi valoarea premiilor oferite.
– Să respecte şi să acorde premiile aşa cum acestea au fost anunţate.
Din punctul de vedere al regulamentului sportiv, pentru ca participanţii să aibe un minim de siguranţă şi transparenţă, columbodromul participant trebuie respectate următoarele cerinţe:
– Să asigure prezenţa unei comisii de minimum 3 persoane pentru verificare când se face primul inventar, precum şi când se cipează puii. Pentru a evita orice fel de controverse, FEDERAŢIA va desemna aceşti membri ai comisiei dintre crescătorii participanţi la fiecare columbodrom.
– Să asigure filmarea şi transmisia live pe internet la fiecare îmbarcare şi cipare.
– Să asigure transmiterea live a rezultatelor la sosirea porumbeilor după etapele de concurs.
– Sa deţină GPS pe maşina de transport şi să facă publică comisiei de îmbarcare. precum şi tuturor membrilor participanţi, parola GPS pentru ca autovehiculul să poate fi urmărit în timp real.
– Să asigure prezenţa unei comisii formate din minim 3 membri participanţi la acel columbodrom la fiecare îmbarcare, membri ce vor fi desemnaţi de Federaţie.
Cam acestea ar fi condiţiile minime în baza cărora un columbodrom se poate înscrie în Campionatul Naţional al Columbodroamelor. Nu în ultimul rând, precizez că organizaţiile care patronează un astfel de columbodrom vor trebui să achite către Federaţie o taxă de 5 lei pentru fiecare porumbel colectat, bani care vor fi folosiţi de noi pentru promovarea competiţiei, pentru premierea cu cupe a crescătorilor câştigători în cadrul Galei Campionilor, bilete gratis la banchet pentru proprietarii columbodroamelor şi câştigătorii acestora. Îi asigur atât pe proprietarii de columbodroame, cât şi pe columbofilii participanţi, că vom fi extrem de transparenţi în ceea ce priveşte cheltuirea acestor sume!”, a subliniat vicepreşedintele FNCPR Alexandru Huzu, coordonatorul acestui proiect inovator (foto).
Așadar, prin acest regulament, a fost făcut încă un pas foarte important către un campionat național al columbodroamelor puternic, stabil și echitabil. Competiția de tip columbodrom este foarte căutată de columbofililii români, iar în România activează foarte multe columbodroame puternice. Astfel, campionatul național al columbodroamelor și premierea celor mai buni crescători ai acestor competiții vine ca o completare necesară și, în același timp, firească la Campionatul Naţional Columbofil.
Lasă un răspuns