Forma porumbeilor, sub toate aspectele sale, reprezintă punctul culminant al capacității porumbelul de zbor. Când un porumbel este în formă înseamnă automat că este complet sănătos, că metabolismul său funcționează perfect și că este capabil să facă performanțe. În procesul de inducere a formei porumbeilor, crescătorul poate avea un aport considerabil, ca de altfel și în varianta contrarie, de scoatere a porumbeilor din formă. Din acest motiv, vă prezentăm mai mulți pași, recomandați de crescători cu rezultate foarte bune, pentru a ajuta porumbeii să atingă forma maximă.
Deoarece ne aflăm la început de sezon, când etapele sunt de distanță scurtă, trebuie să precizăm că ne vom referi mai mult la porumbeii de viteză și demifond. Totuși, recomandările din acest material pot fi general-valabile, pentru toate categoriile de porumbei, asta pentru că forma intervine oarecum în același fel la majoritatea porumbeilor.
Stelian Dumitran: „Forma porumbeilor vine prin antrenamente intense”
Despre forma porumbeilor, Stelian Dumitran, partea a tandemului de succes Simion Emil&Dumitran Stelian din București, crede că începe încă din toamnă, când are loc marea năpârlire. Mai apoi, vaccinul împotriva paramyxovirozei, data împerecherii, câteva tratamente și o cură generală de detoxificare a organismului pot ajuta porumbeii să intre mai repede în formă. „În primul rând, putem spune că forma porumbeilor este dependentă de marea năpârlire. Ca să îți intre în formă în timpul sezonului, porumbeii trebuie să aibă un proces de năpârlire cât mai perfect. Apoi, data vaccinului de paramyxoviroză de după tratamentele de iarnă și împerecherea la maxim trei săptămâni după vaccin influențează forma porumbeilor. De mai multe ori am vaccinat și am împerecheat porumbeii în date diferite, pentru a avea porumbei în formă tot timpul sezonului, deoarece, la un moment dat, în timpul sezonului poate apărea un regres. De asemenea, consider că este important ca porumbeii să crească un pui primăvara. De exemplu, noi lăsăm porumbeii să crească câte un pui înainte de sezon. Apoi, forma porumbeilor vine și prin antrenamente intense. Aici mă refer atât la cele din jurul crescătoriei, cât și la cele cu mașina. Porumbeii noștri, în momentul în care zboară singuri timp de o oră în jurul crescătoriei, sunt duși cu mașina la antrenamente de 10, 20, 30, 40 și 60 de km. Dar, asta depinde și de timpul pe care îl avem la dispoziție. La început de sezon îi ducem de aproximativ trei ori pe săptămâna, între etape, iar mai apoi, de două ori pe săptămână. Foarte importantă este și o detoxificare a organismului înainte de sezon. Noi le facem în fiecare an o cură de 10-15 zile cu ceai de urzică și leurdă. Nu în ultimul rând, trebuie ținute sub observație tricomonoza și problemele respiratorii. Noi tratăm de tricomonoză timp de cinci zile atunci când puii au vârsta de șapte zile, iar tratamentul împotriva problemelor respiratorii se termină cu o săptămână înainte de prima etapă”, a precizat Stelian Dumitran (foto dreapta).
O temperatură constantă în volieră este esențială pentru a ajuta porumbeii să intre în formă
Multiplul campion național la Viteză Miklos Szekely, din Alba, consideră că foarte importante pentru forma porumbeilor sunt lumina și căldura. De cantitatea de lumină depinde momentul în care porumbeii vor fi în formă maximă, fapt care trebuie completat de o temperatură ridicată constantă. „Legat de forma porumbeilor sunt mai multe aspecte. Este adevărat că putem ajuta porumbeii să intre în formă, dar depinde și de porumbei dacă se pretează la procedeele noastre. În primul rând, crescătoria joacă un rol important. Trebuie să aibă o poziție foarte bună, astfel încât să fie expusă destul de mult la soare și capabilă să mențină o temperatură constantă. Apoi, lumina este deosebit de importantă. Porumbeii au nevoie de foarte multă lumină pentru a intra în formă. Iar dacă lucrăm cu lumina artificială și cu obscuritatea, programul trebuie să fie unul exact, fără să îl schimbăm de prea multe ori. Hrana, la fel, ajută mult la inducerea formei porumbeilor. Atunci când vrem ca porumbeii să fie în formă, trebuie să le administrăm mâncare foarte bună. După toate acestea, antrenamentele sunt absolut necesare pentru a băga porumbeii în formă. Acum, la început de sezon, trebuie să ne antrenăm porumbeii pentru a face condiție fizică, nu rezistență. Nu trebuie aruncați la antrenamente prea lungi sau la etape fără a avea condiție fizică, pentru că pot apărea rupturi musculare și porumbeii se vor pierde”, consideră Miklos Szekely (foto stânga).
Foarte importante sunt și antrenamentele cu mașina
Pentru campionul brașovean Ionuț Strava, forma porumbeilor poate fi favorizată prin mai mulți pași. Unul dintre aceștia, de altfel foarte important, sunt antrenamente cu mașina, care trebuie să fie cât mai dese și cât mai multe. „Până în urmă cu o săptămână, porumbeii mei au avut un anumit program de lumină, adică nu aveau mai mult de nouă ore de lumină pe zi. Acum au lumină cât este ziua, normală, fără să mai trag jaluzelele. Am intensificat și antrenamentele, de la o singură eliberare pe zi, dimineața, la antrenamente dimineața și seara. Foarte importante sunt și antrenamentele cu mașina. De exemplu, eu i-am dus la câte un antrenament la două zile. Pentru cine are posibilitatea și voliera îi permite, mai ales cum au fost acum aceste zile ploioase, este important ca în volieră să fie o temperatură cât mai constantă. Iodul dat în apă este, iarăși, foarte important și, nu în ultimul rând, căldura”, a explicat Ionuț Strava.
Dr. Bogdan Oros: „La baza intrării porumbeilor sunt trei aspecte esențiale: sănătatea, lumina și căldura”
Atunci când vorbim de forma porumbeilor, vorbim, în primul rând, de o perfectă stare de sănătate. Acesta este principiul de bază și pentru Bogdan Oros (foto dreapta), columbofil și medic veterinar, care face mai multe precizări cu privire la inducerea formei: „La baza intrării porumbeilor în formă sunt trei aspecte esențiale: sănătatea, lumina și căldura. Dacă veți observa, porumbeii crescătorilor care nu pun accent pe inducerea formei vor intra singuri în formă undeva în luna iunie, atunci când avem cele mai lungi zile și temperaturile sunt ridicate. Pentru ca porumbeii să intre în formă, temperatura nu trebuie să fie mai mică de 10-12 grade, iar umiditatea trebuie să fie sub 70%. Din punct de vedere al sănătății, crescătorul trebuie să se asigure că porumbeii săi nu au nicio afecțiune și că nu sunt purtători de paraziți. De exemplu, un porumbel cu tricomonoză nu va intra niciodată în formă, deoarece circulația sângelui este afecatată. De regulă, porumbeii ating forma maximă atunci când au undeva la 15-16 ore de lumină pe zi. De aceea, crescătorii care folosesc întunericul în timpul sezonului trebuie să aibă mare grijă, pentru că dacă voliera este întunecată prea mult, porumbeii pot ieși din formă. După solstițiul de vară, când ziua începe să scadă, crescătorii care vor să mențină forma porumbeilor trebuie să mărească ziua artificial. Tot din acest moment, porumbeii vor accentua năpârlirea, pentru că simt că se apropie toamna. Apoi, două produse care pot ajuta porumbeii să intre în formă, pe lângă mâncare, sunt iodul și vitamineralul”.
În concluzie, crescătorul poate grăbi intrarea porumbeilor în formă. Pentru a face acest lucru, columbofilul trebuie să țină cont de câtva aspecte esențiale, așa cum sunt sănătatea, cantitatea de lumină și temperatura din volieră.
Lasă un răspuns