Dintre categoriile de maraton, categoria Maraton Palmares este singura olimpică. Porumbeii care realizează această normă, adică reușesc patru clasări la etapele de maraton (+760 km) în doi ani consecutivi și ocupă un loc pe podiumul național, pot participa la cele două competiții columbofile internaționale, Olimpiada Columbofilă și Cupa Europei. După sezonul trecut, cele trei poziții olimpice ale categoriei Maraton sunt ocupate de frații Ivanciu (locul 1), Iulian Mălinche (locul al doilea) și Marius Rudaru (locul al treilea). În total, în sezonul 2020 s-au realizat peste 5.000 de norme la categoria Maraton Palmares.
Frații Ioan-Emanuel și Narcis Ivanciu, membrii ai Asociației Columbofile Vrancea, au avut un sezon 2020 perfect. Masculul „Zian”, despre care am mai amintit și cu altă ocazie, le-a adus două dintre cele mai râvnite trofee din țară, după ce a câștigat locul 1 Național As Maraton și locul 1 Național Maraton Palmares. Campionul fraților Ivanciu este urmat de o femelă concurată de Iulian Mălinche, din Brăila, columbofil care reușește pentru al doilea an consecutiv să ocupe un loc important în campionatul național al categoriei Maraton Palmares. Podiumul este completat de încă un mascul, concurat de campionul național al categoriei Maraton Crescători, Marius Rudaru, din București. Astfel, la Maraton Palmares avem un podium național ocupat de columbofili și porumbei obișnuiți cu performanța.
Masculul „Zian”, dublu campion național în 2020
După clasările din sezonul 2020, „Zian”, masculul fraților Ivanciu (foto dreapta), a reușit să devină campion național și la Maraton Palmares, cu 10 puncte de penalizare, după ce tot el a câștigat titlul suprem și la As Maraton Maturi. Norma la Maraton Palmares a fost realizată după ce i s-au centralizat cele trei clasări de anul acesta, locurile 3/1.311 porumbei (1.050 km; clasament zonal), 7/3.036 porumbei (1.031 km; clasament județean) și 44/13.443 porumbei (1.197 km; clasament general), plus o etapă din sezonul 2019, la care a ocupat locul 5/2.351 porumbei. În acest fel, cu patru etape de maraton clasate în ultimii doi ani (4.232 km totali), masculul fraților Ivanciu va participa la Olimpiada columbofilă de pe prima poziție e podiumul național. „La primele două etape de maraton, acest mascul a fost singurul care era văduv. Ceilalți porumbei au avut pereche, dar despre el știam din anii trecuți că vine mult mai bine la văduvie. La sfârșitul lunii aprilie porumbeii au fost împerecheați, au depus ouă, au clocit câteva zile după care au fost, din nou, separați. După o lună au fost iar împerecheați și au concurat la natural, mai puțin Zian. De altfel, la fiecare antrenament el a fost lansat separat de ceilalți, iar femela lui îl aștepta în jumătatea de boxă închisă, ca să se vadă, dar să nu se împerecheze. Doar la etapa Birzai Național a concurat la natural. Mama sa este o femelă de la Gică Stanca, iar tatăl este un porumbel concurat de Iulian Pricop, reprodus dintr-un polonez cu o femelă de la Moise Dinu. În timpul sezonului am folosit hrană de la Bayers, un ameste dietetic și amestecul Koopman. Am folosit ca recuperator Probac 1000, iar pentru încărcare nu dăm nimic. Doar după tratamentele de tricomonoză și probleme respiratorii am folosit Tollyamin”, a precizat Emanuel Ivanciu.
Iulian Mălinche (BR), vicecampion național cu femela 0009408/2017
Locul al doilea îi revine lui Iulian Mălinche, din Asociația Brăila, câștigat cu ajutorul femelei 0009408/2017. Aceasta nu este la prima experiență pe podiumul național la Maraton, pentru că și în sezonul 2019 a ocupat un loc 2 Național Maraton Maturi, cu 1,72 puncte de penalizare. De altfel, cele două clasări foarte bune din 2019, locul 1/.346 porumbei (899 km) și locul 1/773 porumbei (838 km), la care s-au adăugat alte două clasări foarte bune de anul trecut, locul 6/1.213 porumbei (839 km) și locul 10/1.874 porumbei (928 km), au dus-o din nou pe podiumul național. De această dată, trofeul a fost câștigat la Maraton Palmares, cu un coeficient de 12.01 puncte de penalizare. „Mama olimpicei este o zburătoare foarte bună a crescătoriei mele, cu normă la Maraton Palmares 4 ani, iar tatăl este nepot a doi campioni naționali la Maraton, Regele lui Bogdan Ciobanu și Hermesa lui Călin Habaci. În 2019 a fost concurată la văduvie, dar în sezonul trecut a zburat la natural. La ambele etape a avut ouă de 10-11 zile. Am folosit hrană de la Versele Laga, amestecurile Champion Plus și Energy, hrană de la Vanrobaeys și Lotowa Turbo. Din acestea, fac un amestec pe care porumbeii îl primesc tot sezonul, iar în ultimele trei zile dinainte de îmbarcare adaug și Energy. Pentru pregătire și recuperare folosesc suplimentele Rohnfried, iar înainte de îmbarcare, porumbeii sunt duși la antrenamente de la distanța de 50 km”, a explicat Iulian Mălinche.
Marius Rudaru (BB) câștigă locul al treilea
Bucureșteanul Marius Rudaru este campionul național al categoriei Maraton Crescători în sezonul 2020, iar unul dintre porumbeii săi de bază, care l-a ajutat la fiecare etapă de maraton să facă echipa, a fost masculul 0377100/2016. Pentru că a concurat foarte bine, masculul lui Marius Rudaru ocupă un onorabil loc 3 Național Maraton Palmares, cu un coeficient de 17,35 puncte de penalizare, dar și locul 4 As Maraton Maturi. La două dintre etapele de maraton la care a fost angajat, Dnipro (844 km) și Izium Național (1.000 km), masculul 0377100/2016 a sosit primul în crescătorie, iar la cea de-a treia etapă de maraton din sezonul trecut, Harkov Național (999 km), a sosit al doilea. La etapa de Dnipro a ocupat locul 7/5.922 porumbei, la Harkov Național a ocupat locul 27/4.955 porumbei și la Izium Național s-a clasat pe locul 22/2.332 porumbei. Acestor clasări li s-a adăugat locul 2/1.553 porumbei obținut la etapa Izium Național din 2019 (999 km), rezultând al treilea coeficient din clasamentul național al categoriei Maraton Palmares. „Din lipsă de timp concurez doar cu masculii, pe care îi joc văduvi. La primul concurs de maraton am avut 18 porumbei, dintre care 12 maturi. Începând cu al doilea maraton am continuat doar cu cei 12 porumbei maturi. Porumbelul de bază pentru echipă a fost 0377100/2016, fiul campionului național al meu din 2015 la Fond Palmares 3 ani și locul 3 Național Fond Palmares, reprodus cu o femelă de Verstraete, achiziționată de mine direct de la celebrul tandem belgian, consagvină pe Topstar. Masculii se întâlnesc cu perechea când sosesc de la etape sau de la antrenamentele de la 100 de km pe care le fac între etapele de maraton. Anul trecut, înainte de îmbarcarea pentru Izium Național, au fost, însă, lăsați împreună toată noaptea. Am folosit hrană de la Flornas și Vanrobaeys”, a menționat Marius Rudaru.
Lasă un răspuns