Pentru columbofilii români s-a încheiat un nou sezon competițional. Suntem, astfel, pe cale să ne cunoaștem noii performeri ai sportului columbofil din România, sau, după caz, vechii performeri care doar și-au reconfirmat poziția. Pentru majoritatea competitorilor, însă, sezonul 2021 a însemnat o adevărată provocare. Pe întreg parcursul anului competițional vremea extremă și-a spus cuvântul și a influențat decisiv clasamentele etapelor, indiferent de categoria de distanță. Chiar și așa, însă, „roadele” unui nou sezon columbofil sunt pe cale să fie „adunate” și pentru azi ne-am propus să aflăm ce impresie a lăsat sezonul recent încheiat columbofililor români cu multă experiență și rezultate pe măsură.
Sezonul competițional are două părți foarte bine definite. Așa cum se cunoaște, începutul oricărui an competițional pentru porumbeii maturi aparține porumbeilor și crescătorilor care excelează pe distanțe scurte, pentru a se finaliza cu etapele dificile de maraton. Fiind vorba de porumbei diferiți, de tipuri diferite de vreme în care concurează și de perioade diferite în care porumbeii trebuie să intre în formă, am stat de vorbă cu mai mulți crescători români, care abordează categorii diferite de zbor, încercând să acoperim întregul palier competițional.
Daniel Măgirescu: „A fost cel mai greu sezon pe această rută! Porumbeii care rămân după astfel de sezoane trebuie retrași la matcă!”
Indiferent de zona geografică a țării, etapele de maraton din sezonul 2021 au fost extrem de grele, depășind media de dificultate a ultimelor două sezoane. Dacă analizăm concursurile de maraton din acest sezon vom vedea că porumbeii sosiți pe primele locuri au viteze mici, cauzele principale ale dificultății exagerate fiind legate de condițiile meteo. În Moldova, de exemplu, în toate cele trei weekend-uri în care au fost organizate concursuri de maraton, porumbeii au avut de înfruntat temperaturi ridicate și vânturi puternice din față. Transilvania și Vest, provincii ale căror direcții de zbor sunt spre Europa Occidentală, în perioada în care au avut loc concursurile de maraton au fost sub avertizare cu cod portocaliu de vreme caniculară, iar columbofilii din Sudul României, care concurează pe ruta Ucraina, au avut parte de o nefericită combinație de vreme foarte călduroasă și furtuni. În aceste condiții s-au desfășurat etapele de maraton acest an, sezon despre care multiplul campion național Daniel Măgirescu, din trio-ul „Măgirescu+Ojog+Dorneanu”, spune că a fost cel mai dificil de când concurează pe ruta spre Nord: „A fost cel mai dificil sezon de când concurăm pe această rută. Încă de la lansare, la fiecare dintre etapele de maraton, porumbeii au avut vânt din față sau lateral-față, plus temperaturi foarte ridicate. Am avut probleme în a recupera porumbeii și am înregistrat pierderi mai mari decât în sezoanele trecute. Au făcut față și au performat doar porumbeii foarte rezistenți. Porumbeii care rămân după astfel de sezoane trebuie retrași la matcă, mai ales dacă au și făcut performanțe notabile”, a precizat Daniel Măgirescu (foto dreapta).
Florin Petrache: „Porumbeii au intrat foarte greu în formă!”
Pentru iubitorii concursurilor de fond, așa cum este și multiplul campion național Florin Petrache, sezonul care tocmai s-a încheiat a fost la fel de dificil. Primăvara capricioasă din acest an a făcut ca porumbeii să intre greu în formă la majoritatea crescătorilor, mai ales la cei care au ales văduvia ca metodă de concurare. În afară de aceste aspecte, campionul din Piatra Neamț spune că anul acesta i-a fost foarte dificil să încarce porumbei și a sesizat faptul că aceștia au năpârlit foarte greu, aspecte în legătură directă cu forma sportivă. „Vremea urâtă de la începutul anului nu mi-a permis să antrenez porumbeii ca în anii trecuți și nici să îi duc progresiv cu mașina, așa cum făceam până acum. Am dus porumbeii la distanțe mari direct și am avut parte de pierderi însemnate. Deși am concurat la văduvie și am separat porumbeii după ce au depus a doua serie de ouă, am observat că nu au pornit năpârlirea. La finalul sezonului, majoritatea porumbeilor erau la prima sau la a doua pană. De asemenea, am observat că porumbeii se încarcă foarte greu. Per total, au intrat greu în formă”, a detaliat Florin Petrache (foto stânga).
Miklos Szekely: „Au rezistat porumbeii puternici!”
Campion en-titre al categoriilor scurte din Campionatul Național, Miklos Szekely, din județul Alba, a întâmpinat probleme anul acesta în concurarea porumbeilor tineri. După două etape la care porumbeii săi s-au descurcat foarte bine, a urmat o serie de concursuri care a creat mari probleme porumbeilor, în special celor tineri, cauzând pierderi foarte mari. Pentru a îl parafraza direct pe campionul din Blaj, „porumbeii puri de viteză” nu s-au descurcat prea bine sezonul acesta, cel puțin în regiunea din care face parte. Cu toate acestea, Miklos Szekely a reușit prestații onorabile și se va regăsi din nou în top 10 Național la categoriile la care concurează. „La începutul sezonului vremea s-a răcit foarte tare și porumbeii, în special văduvii, au avut probleme. Temperaturile erau destul de scăzute și noaptea, ceea ce a făcut ca forma să vină foarte târziu. Eu mi-am văduvit porumbeii cu două săptămâni înainte de prima etapă, dar pot să spun că abia către sfârșitul sezonului au început să intre în formă. Tot atunci au început să și arunce pene masiv. În general, pot să spun că sunt mulțumit. Au rezistat porumbeii puternici. Porumbeii puri de viteză s-au pierdut, în special tinerii, dar cei cu experiență au făcut față și au rămas în crescătorie și, din câte se pare, vor aduce și câteva trofee”, a detaliat Miklos Szekely (foto dreapta).
Adrian Cîrciumaru: „Un sezon care a început mai greu, dar s-a terminat bine!”
Pentru doljeanul Adrian Cîrciumaru, unul dintre cei mai premiați columbofili români, sezonul 2021 a început mai greu, dar, spune acesta, s-a terminat destul de bine. Concurând tot la văduvie și în special la etapele de o zi, Adrian Cîrciumaru a întâmpinat aceleași probleme ca cele amintite mai sus. Dar, finalul sezonului a adus și mult-așteptata formă sportivă a văduvilor săi, care au reușit să câștige cel puțin câteva trofee provinciale. „A fost un an mai greu, cu un start mai dificil, în care vremea a pus probleme. Dar, cred eu, s-a terminat destul de bine. Este adevărat că la început a fost destul de rece, în special pentru masculi, dar imediat ce vremea și-a revenit, porumbeii au intrat în formă și au concurat mulțumitor. Consider eu că undeva după patru săptămâni de la văduvire i-am avut în vârf de formă. Nu știu cum voi sta anul acesta la nivel național, dar provincial sunt sigur că voi câștiga mai multe trofee și sunt destul de mulțumit”, a precizat Adrian Cîrciumaru (foto stânga).
Cu toate că, așa cum putem observa, sezonul 2021 a lăsat impresia unui an destul de dificil, trebuie să precizăm că, chiar și în aceste condiții, a fost un sezon în care s-au doborât noi recorduri de punctaje și s-au realizat performanțe care merită toată aprecierea.
Lasă un răspuns