Tandemul Bedeleanu+Schiau ocupă primele 25 de locuri la prima etapă cu puii din 2021

Nu toți columbofilii tratează concursurile cu puii cu aceeași atenție ca în cazul celor cu porumbeii maturi. Însă, există o bună parte dintre crescătorii români care au dus campionatul cu puii la un nivel foarte ridicat și reușesc rezultate remarcabile, făcând referire aici la realizările de nivel național și internațional. Nu mai târziu de anul 2020, România a ocupat locul 1 la categoria F-Pui în cadrul Cupei Europei, ceea ce ilustrează perfect nivel la care concurează cu puii columbofilii români. Un astfel de exemplu de columbofil, care stăpânește foarte bine jocul cu puii, este Dominic Bedeleanu, care și în 2021 reușește clasări impresionante cu tinerii săi zburători. De anul acesta, Dominic Bedeleanu concurează în tandem cu Alexandru Șchiau, iar după două etape la care cei doi și-au angajat puii alături de porumbeii maturi, concursuri unde s-au descurcat excelent, la prima etapă cu puii, tandemul a reușit o adevărată performanță.

Începând cu anul acesta, Dominic Bedeleanu, columbofil cu rezultate naționale și internaționale foarte bune, a început o nouă colaborare, jucând în tandem cu Alexandru Șchiau. Crescătoria celor doi columbofili se află în localitatea Iclod, județul Alba, iar primele etape la care au participat în noua „formulă” le-au adus și primele rezultate. Mai întâi, tandemul și-a angajat lotul de pui la ultimele două etape de viteză din campionatul porumbeilor maturi, unde au ocupat locuri ca 2,3,4 pe lansare, la etapa Lăpuș 3, sau locurile de la 8 la 18, la etapa Lăpuș 4. Imediat după acestea concursuri a urmat prima etapă din campionatul propriu-zis al puilor, cu lansare tot din Lăpuș, concurs la care tandemul a ocupat primele 25 de locuri pe lansare și primul loc la crescători, într-o concurență de 1.646 porumbei și 44 columbofili.

Dominic Bedeleanu: „Nu metoda întunericului este totul”

Nu mai este pentru nimeni un secret că puii care excelează la concursurile dedicate lor, în marea majoritate, sunt concurați după clasica metodă a întunericului. Este și cazul puilor concurați de tandemul Bedeleanu+Șchiau (foto dreapta), însă în spatele unui rezultat ca cel de la etapa de început a sezonului 2021 cu puii din județul Alba, Lăpuș 1 (141 km), stă o adevărată muncă de titan. Pe lângă îngrijirea atentă de care au nevoie puii ținuți la întuneric, pregătirea pentru etape și antrenarea lor este extrem de importantă. „Puii cu care concurăm au fost reproduși în perioada februarie-martie. Am început să îi ținem la întuneric în a doua jumătate a lunii martie, programul fiind de maxim opt ore de lumină pe zi. Nu avem un orar foarte fix, dar ținem cont să se încadreze în acest interval de maxim opt ore de lumină pe zi. Au fost ținuți astfel până cu două săptămâni înainte de prima etapă, timp în care au primit mâncare bună, pentru a năpârli penele de pe corp. Asta a însemnat aproximativ o lună jumătate, după care i-am trecut pe o mâncare specială pentru pui. Vreau să specific faptul că amestecurile pe care le folosesc sunt autohtone, produse de Alexandru Greab de la Reghin. Din fericire nu a fost nevoie să le fac vreun tratament în această perioadă. Le-am făcut, în schimb, patru vaccinări, împotriva paramixovirozei, herpes și adeno-ecoli. De asemenea, vreau să evidențiez că nu este suficient să ții porumbeii la întuneric pentru a avea rezultate extraordinare. E nevoie de foarte multă muncă. Personal, am concurat pentru prima dată puii la întuneric în 2016. De atunci și până acum, am acumulat destulă experiență”, a precizat Dominic Bedeleanu.

Peste 60 de antrenamente și mâncarea depurativă, „cheile” succesului

Cele două aspecte principale care au contribuit decisiv la rezultatul tandemului Bedeleanu+Șchiau de la prima etapă cu puii din acest an sunt antrenamentele foarte numeroase și mâncarea depurativă. Jumătate din amestecul pe care puii celor doi columbofili îl primesc în perioada concursurilor constă în hrană depurativă, iar despre antrenamente, amintim că aceștia și-au dus porumbeii cu mașina de peste 60 de ori. „De regulă, concurăm puii cu mâncare ușoară. Cam 60% din amestecul pe care îl primesc este mâncare depurativă. Anul acesta, pe lângă amestecurile sport și dietă pe care le foloseam de obicei, am adăugat V26 și Relax de la Vanrobaeys, pentru că au rămas de la etapele cu maturii. Dar, de regulă, puii primesc amestecurile sport și dietă produse de prietenul nostru de la Reghin. După cum puteți observa, nu folosim mâncare energizantă. Considerăm noi că dându-le mâncare ușoară, puii nu fac adeno-ecoli. Trebuie să spun că le-am făcut peste 60 de antrenamente, începând cu 7 km și terminând cu 120 km, atât pentru a îi pregăti, cât și pentru a îi învăța să se detașeze de stol și să nu piardă timp. La majoritatea antrenamentelor am lansat de mai multe ori din același loc, dar niciodată nu am dat drumul la toți puii deodată”, a completat Dominic Bedeleanu.

În total, la această etapă, tandemul Bedeleanu+Șchiau a clasat 39 de pui din 50 angajați. În afară de aceste aspecte însă, deloc de neglijat, putem foarte ușor să observăm că în spatele oricărei performanțe columbofile stă multă muncă, pasiune, motivare, dar și pricepere.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO