Etapa cu numărul 6 din planul de zbor cu puii al Asociației Columbofile Hunedoara a fost una cu un numeric important, respectiv 4.068 de porumbei, cei 136 de crescători alegând să testeze astfel originile liniilor columbofile pe care le cultivă. Locul I în clasamentul porumbeilor a fost ocupat de tandemul Team Laurențiu Pinca – Ciprian Barbu, care a îmbarcat 117 pui și au clasat 46, iar la categoria crescători, prima poziție a fost adjudecată de tandemul Team Bro. Aceștia au intrat în competiție cu 67 de porumbei, 36 dintre ei prinzând clasamentul.
La etapa de Totkomolos 2, tandemul Team Laurențiu Pinca-Ciprian Barbu a clasat primii doi porumbei pe locurile 1 și 7, în ciuda faptului că a fost o etapă dificilă, cu multe pierderi, după cum susține Laurențiu Pinca. Acesta este un columbofil cu ,,state” vechi în columbofilia românească, fiind membru columbofil încă din anul 1999, iar din anul 2018 zboară în tandem cu Ciprian Barbu. Acesta din urmă locuiește în Germania și are un rol important în acest tandem ca urmare a faptului că a adus porumbei cu o genetică foarte bună. Columbofilul care se ocupă efectiv de îngrijirea și concurarea porumbeilor este Laurențiu Pinca, acesta reliefând faptul că experiența nu a deprins-o doar de la colegul de tandem, ci și de la vecinii acestuia, frații Radu. „Columbofilia m-a atras de mic copil, tata fiind crescător de porumbei și pasionat de acest sport, iar tot tatăl meu m-a înscris în `99 la asociație de columbofili. Etapele cu puii le pregătesc cu aceeași rigurozitate, însă cu anumite particularități. Puii îi joc cu metoda întunericului o serie, iar cealaltă serie, mai tânără, o joc la natural. Aceștia sunt antrenați în fiecare zi în jurul crescătoriei și doar uneori sunt duși la antrenament cu mașina personală. Mâncarea pe care o primesc porumbeii este în special de la Beyers. Înainte de plecare aceștia primesc Energy, iar la sosire mâncare depurativa. Porumbeii mei sunt tratați, de obicei, o data la trei săptămâni de tricomonoză și boli respiratorii, dar aceste două tratamente le dau alternativ. Liniile de porumbei sunt Koopman și Vandenabelle. Categoriile preferate sunt viteza, demifondul și generalul, categorii la care am avut cele mai multe satisfacții”, spune Laurențiu Pinca (foto stânga).
Cum aminteam încă de la început, și la categoria crescători câștigător a fost tot un tandem. Este vorba despre Team Bro, un tandem binecunoscut în județ și nu numai, care s-a format în anul 1998 în jurul unui princpiupiu care este încă păstrat: în columbofilie lucrurile trebuie păstrate cât mai simple. ,,Puii sunt separați pe sexe, văzându-se doar cu o ora înainte de îmbarcare. Pregătirea pentru următoarea etapa începe din ziua sosiri etapei deja desfășurate: mâncare, caloric vorbind, cât mai săracă, iar odată cu înaintarea însăptămână creștem valoarea sa calorică. Produsele folosite sunt: Tolliamin forte, Avidress, Carnispeed, electroliți și Immunol. Tratamentele folosite sunt cele știute de toți: tricomonoza, bolii respiratori și Adeno. Înainte de primul concurs facem în jur de 15 – 20 de antrenamente începând de la 10 până la 100 km. În timpul concursurilor nu ducem niciodată porumbei la antrenamente, așa zis intermediare, deoarece porumbei zboară bine în jurul crescătoriei. Liniile de porumbeii pe care le deținem în momentul actual sunt 90% Dirck van den Bulck, cu infuzii de la Leo Heremans și Stieckers – Donkers. Noi concurăm după metoda întunericului și a ușii culisante și, având în vedere calitatea ridicată a puilor, tot timpul avem, în primul stol venit, minim 10-15 porumbei dintre care sunt 2-3 din echipă. În alcătuirea echipei mizez pe porumbeii cu cel mai mic punctaj la etapele anterioare”, precizează Mircea Radu (foto dreapta), unul dintre componenții tandemului „Team Bro“.
Lasă un răspuns