Categoria General Pui, „o afacere“ a tandemurilor

Sezonul 2021 a scos în evidență, în cazul categoriei General Pui, două tandemuri foarte puternice. Primul dintre acestea este cel format din columbofilii Gabriel Robaș și Daniel Bucaciuc, iar cel de-al doilea este format de crescătorii Adrian Adăscăliței și Maricel Iordache. Cele două tandemuri au în comun câte o cupă națională câștigată în acest sezon la categoria amintită, dar, poate mai important decât atât, este că în top 10 național îi regăsim de câte trei ori, în condițiile în care s-au realizat peste 2.000 de norme. Alături de cei patru, pe podiumul național îl regăsim și pe suceveanul Liviu Perijoc. Deși maratonist „de profesie”, acesta reușește să câștige o cupă națională și la General Pui.

Partea și mai interesantă a acestui articol, dincolo de cele amintite mai sus, este că atât tandemul Robaș G.+Bucaciuc D., cât și Iordache&Adăscăliței, au mai câștigat și alte trofee naționale cu aceeași porumbei. Tânăra femelă a tandemului Robaș G.+Bucaciuc D are chiar patru cupe naționale, cu tot cu aceasta, iar puiul concurat de tandemul Iordache&Adăscăliței este pe podiumul național și la categoria Demifond.

Robaș G.+Bucaciuc D (SM), din nou campioni la General

Începând cu sezonul 2021, tandemul Robaș G.+Bucaciuc D a concurat în cadrul Asociației Columbofile Satu-Mare. Cu toate acestea, cei doi au avut din nou un sezon foarte bun, reușind să câștige noi cupe naționale. Devenind campioni naționali la General Pui, cu 7,97 puncte de penalizare, tandemul a acumulat un palmares de-a dreptul impresionant la această categorie. Începând cu 2019, nu a fost niciun sezon în care cei doi să nu fi câștigat măcar o cupă națională. Cât despre noua campioană a tandemului, putem spune că a avut un sezon fără greșeală. Ea ocupă locul 3 Național la categoriile Viteză și Demifond, iar la General și As Speed este campioană națională. Trei din cele șase etape centralizate pentru norma la General sunt de mai puțin de un punct penalizare, iar la prima etapă de Budapesta (337), aceasta a câștigat locul întâi pe lansare, împotriva a 2.873 de porumbei. În aceste condiții, este clar că discutăm despre cel mai bun pui al întregului sezon 2021. „Puii au fost trimiși de către tandemul meu în România la finalul lunii februarie și au stat la întuneric până în prima săptămână din luna iulie. Au reușit să schimbe întreg penajul de pe corp, iar când s-au maturizat, i-am separat pe sexe. Au fost etape când înainte de îmbarcare i-am lăsat împreună și etape când nu s-au văzut, dar nu am sesizat vreo diferență. Mâncarea folosită a fost aceeași, câteva amestecuri Beyers și Gerry. Ca origini, tatăl puiului este un porumbel original Rudy de Saer, iar mama este o combinație pe linia lui Fantastisc, celebrul porumbel al tandemului meu, cu porumbei Gino Clicque. Puiul este de fapt o femelă și cred că s-a motivat foarte tare datorită unui bol cu mâncare pe care i-l puneam în boxa ei”, a detaliat Gabriel Robaș.

Tandemul Iordache&Adăscăliței (MH), pe podium și la General Pui

Pentru că în 2020 a schimbat locația din care concura, tandemul Iordache&Adăscăliței (foto stânga) a abordat sezonul 2021 doar cu porumbei tineri. Dar, acesta nu a fost deloc un impediment. Ei au reușit să câștige două cupe naționale, la As Speed Tineret și General Tineret, ambele cu același porumbel, și alte două cupe naționale în campionatul puilor, câștigate, de asemenea, cu același porumbel. Performera din campionatul puilor este tânăra femelă RO-21-1220112, care la General a fost penalizată cu 18,80 puncte. Cea mai bună etapă a sa a fost chiar cea de fond, unde a ocupat locul al doilea pe lansare (511 km), din 1.962 porumbei. „În momentul în care a trebuit să mutăm crescătoria, majoritatea porumbeilor pe care i-am păstrat au fost pe linia campionului național din 2015 la Viteză Maturi și pe linia unei alte foarte bune zburătoare a noastră, pe care i-am încrucișat cu diferiți porumbei importați. Puii de 2021 au fost reproduși începând cu 1 martie și au concurat la natural, fără întuneric, fără boxe sau alte artificii. Ne dorim ca porumbeii noștri să concureze bine cel puțin doi, trei ani și din acest motiv îi lăsăm să se dezvolte normal. Am avut în total un lot de 120 de pui și am folosit, în timpul sezonului, sortimente de hrană de la Versele Laga și Vanrobaeys, pe care le-am amestecat. În orice caz, mâncarea a fost una preponderent ușoară, cu doar o zi de încărcare. Tratamente nu facem decât dacă este cazul, adică doar dacă vedem că porumbeii chiar sunt bolnavi. Jucăm foarte dur, în general, fără să menajăm porumbeii. Este metoda noastră, care până acum a dat rezultate foarte bune. Noi credem doar în porumbei buni, care au nevoie de cât mai puține lucruri pentru a obține rezultate”, a declarat Adrian Adăscăliței.

Liviu Perijoc (SV), pe podiumul național și la General

Suceveanul Liviu Perijoc a concurat în trecut și la categoriile cu etape de o zi, dar, destul de repede, s-a raliat zonei în care concurează și a început să țintească doar către maraton. La aceste categorii a devenit un foarte bun concurent, câștigând inclusiv câteva cupe naționale. Însă, chiar dacă nu mai reprezintă un obiectiv pentru el în momentul de față, a reușit ca în 2021 să câștige locul 3 Național datorită excelentei prestanțe a femelei RO-21-2024310 (19,26 puncte de penalizare), a cărei poveste este la fel de frumoasă ca și performața sa. „Sunt prieten cu Luca, cel care se ocupă cu transportul de porumbei. Am avut o discuție într-o zi, iar el a spus că etapele de fond din zona noastră nu sunt atât de dificile. Atunci, eu i-am propus să facem un schimb de 5 pui și să vedem cum se vor descurca aceștia. Puii pe care i-am trimis eu lui au concurt destul de bine, zic eu, iar la etapa derby a sezonului cu puii, au câștigat locurile 6, 8 și 9. În același timp, puiul care cu care am câștigat acest trofeu, o femelă, este de la el, din cei 5 pui pe care mi i-a trimis. Așadar, un schimb foarte reușit. Vreau să vă spun că eu nu concurez puii foarte tare. Jucând maraton, îi angajez doar la câteva etape de viteză, după care îi opresc. Dar, anul trecut, am avut un lot de 10 pui pe care i-am concurat mai mult, iar când am văzut că această femelă vine foarte bine etapă de etapă, am început să mă ocup și mai atent de ei. Am avut și ghinionul ca pe la mijlocul sezonului să nu mai putem ieși în Ucraina, fiind nevoiți să concurăm pe Polonia, iar etapele au devenit ceva mai grele. Cu toate acestea, a reușit să încheie norma cu un punctaj foarte bun chiar la ultima etapă, Zarnow 2 (620 km), unde a ocupat locul 4 pe județ. Trebuie să precizez că a fost un pui de seria a treia, care nu a terminat nici năpârlirea. Ca origini, mama ei este din porumbeii lui Bibi Ștefănescu, iar tatăl este un porumbel Ulrich Lemmens”, a detaliat Liviu Perijoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO