Una din categoriile de distanță care au dat mari bătăi de cap în sezonul 2022, atât columbofililor, cât și porumbeilor lor, a fost categoria As Fond Palmares 3 Ani. Pentru realizarea acestei norme, porumbelul trebuie să claseze anual cinci etape de tip fond, astfel că, pe durata celor trei sezoane columbofile, el trebuie să fie capabil să claseze nu mai puțin de 15 curse. Aproape că nici nu este de mirare că, după încheierea sezonului 2022, doar două păsări au reușit să realizeze această performanță.
Campionul național al categoriei As Fond Palmares 3 Ani, în sezonul 2022, a fost masculul cu seria 0012573-2019 (foto cover), care a ocupat prima treaptă a podiumului național, cu un total de 1.149,83 puncte de penalizare și 9.017 kilometri clasați, care aparține tânărului columbofil Viorel Munteanu, din localitatea Perșunari, județul Prahova. „Pot spune ca m-am născut cu porumbei în curte, tatăl meu fiind pasionat de sportul columbofil. Personal, am început să mă ocup și să investesc în aducerea în volieră a unor noi voiajori din anul 2012. Categoriile mele preferate sunt fondul și maratonul, iar în volieră dețin un număr de aproximativ 50 porumbei maturi, 30-32 dintre aceștia formează lotul meu de zbor, iar ceilalți sunt păsările din compartimentul de matcă. Anual reproduc 40 de pui pe care îi triez foarte dur chiar din anul nașterii. Până în anul 2018 nu am reușit să câștig nimic notabil, având doar rezultate modeste. În sezonul anului 2018 am obținut însă primul rezultat foarte bun și foarte important pentru mine, și anume am ocupat locul 1 As Maraton Maturi pe Provincia Muntenia, iar în campionatul județean, în același an, am câștigat mai multe trofee la categoriile fond și maraton. Începând din acel sezon și până în prezent am reușit ca, an de an, să fiu prezent pe podiumul județean, la cele două categorii.
Porumbeii din crescătoria mea sunt formați din încrucișarea a câtorva linii consacrate de fond și maraton, aduși, în proporție de 90%, din crescătoria lui Cosmin Olteanu, căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale, atât lui, cât și managerului crescătoriei, George Drăgușin“, a declarat Viorel Munteanu.
El spune că masculul care i-a adus medalia de aur are în spate linii celebre de zburători, fiind un porumbel de o talie medie, cu un penaj mătăsos și foarte ușor la mâna. „Este primul meu titlu obținut la nivel național și, evident, reprezintă o foarte mare satisfacție, mai ales că am devenit campion la o categorie destul de grea. Acest mascul a fost concurat pe două rute diferite, Ucraina și Polonia. El a reușit să claseze cinci din cinci etape de fond din planul de zbor chiar de la vârsta de un an. Metoda de zbor prin care a fost concurat a fost văduvia, mergând la concurs atât el, cât și partenera lui. Masculul nu a câștigat niciodată locul 1 pe etapă, dar a fost cel mai constant porumbel din lotul de zbor, el fiind tot timpul porumbelul pe care m-am bazat la echipă. Ca și origini, bunicii și străbunicii campionului au fost aduși din crescătoria Cosmin Olteanu, aceștia fiind fii de originali Herman Brinkman, Roger Vereecke, Georges Carteus, Bruggeman și Van Loon. Chiar și pe celebra „484” o regăsim la baza acestui porumbel. Campionul 0012573-2019 “, a mai spus crescătorul prahovean.
Pe poziția a doua a podiumului național al categoriei As Fond Palmares 3 Ani a urcat femela cu seria 1001900-2019, porumbiță ce aparține lui Eugen Stoica, din județul Arad. După cele trei sezoane, coeficientul obținut în urma celor 15 clasări la etapele de fond a fost de 1.582,81 puncte și 9.217 kilometri clasați. „Această femelă provine din familii foarte puternice de porumbei, care au transmis cursieri buni timp de mai multe generații. Tatăl ei este nepotul lui «Kleine Dirk», a lui Gerard Koopman, iar mama este 100% Gaby Vandenabeele, fiind nepoata lui «Napoleon». Campioana este o porumbiță cu un fizic foarte bine clădit, are o talie medie, aripa foarte bine ventilată, un spate puternic, o musculatură și un penaj foarte calitativ, iar prin realizarea acestei performanțe a scos în relief voința de fier cu care a fost înzestrată“, a dezvăluit Eugen Stoica.
Lasă un răspuns