Iulian Malinche, campionul „Gold“ 2018

Columbofil tânăr, dar cu o experienţă bogată în competiţiile naţionale, Iulian Malinche a reuşit, în acest an, un sezon excepţional,  acumulând la categoria Fond Tineret doar 16.53 de puncte de penalizare, adjudecându-şi astfel locul I Naţional în clasamentul Gold. Performanţa sa i-a adus, la Gala Campionilor, organizată la Braşov în luna ianuarie a acestui an, un consistent premiu în valoare de 10.000 de lei brut.

Proaspătul campion spune că este încântat de competiţia organizată de FNCPR, mai ales că pentru Clubul Gold au fost introduse multe elemente de siguranţă care au asigurat o compeţie corectă şi transparentă. „Înfiinţarea «Clubului Gold» a fost o idee foarte bună, deoarece, în acest fel, crescătorii pot fi răsplătiţi pentru munca şi talentul lor. Consider că regulamentul clubului a fost unul bun şi echidistant, lucru apreciat de toţi crescătorii. Pentru mine, personal, a contat şi faptul că s-au introdus multe elemente de siguranţă în cadrul campionatului Gold, şi aici fac referire la clemarea cu stickere, îmbarcarea în boxe separate sau filmarea pe traseu a porumbeilor respectivi. Toate aceste au sporit siguranţa organizării unei compeţii cinstite şi transparente“, a declarat Iulian Malinche. Acesta este de părere că astfel de competiţii au rol deosebit în progresul columbofiliei româneşti şi determină crescătorii să investească în porumbei de mare valoare, ceea ce face ca, de la an la an, campionatul naţional să fie tot mai puternic.

Investiţia în inele Gold a dat roade
Columbofilul brăilean spune că nu a achiziţionat multe inele la începutul sezonului, ci a optat pentru cumpărarea a 10 bucăţi. „În anul 2017 am achiziţionat  10 inele şi, cu siguranţă, voi achiziţiona inele Gold si anul acesta. Recomand tuturor crescătorilor să investească în inele deoarece cu cât participă mai mulţi cu atât va creşte concurenţa şi calitatea campionatului“, a precizat Malinche, care a adăugat că premiile puse în joc în Clubul Gold sunt o motivaţie puternică. „Valoarea premiilor este un aspect esenţial şi, bineînţeles, o extramotivaţie a crescătorului, dacă joci să şi câştigi. Pe mine, sincer, m-a bucurat mult mai mult faptul că femela a reuşit să claseze în primii 20 Naţional la Fond şi AS Fond, dar nu poţi să nu te bucuri când acest lucru vine la pachet cu o sumă substanţială“, a mai spus tânărul crescător. Iulian Malinache consideră că, în ultimii ani, columbofilia românească se află pe un puternic trend ascendent atât ca urmare a investiţiilor în porumbei de valoare, cât şi datprită unor competiţii mai corecte, mai transparente: „Este evident că ne aflăm pe drumul bun. Am progresat foarte mult în ultimii ani şi eu sunt convins că vom mai creşte. S-au investit sume enorme în porumbei din linii genetice de o reală valoare, iar acest lucru se vede. Este, de asemenea, evident că lucrurile s-au îmbunătăţit şi la nivel de organizare, de transparenţă a competiţiilor.“

O femelă concurată la văduvie
În ceea ce priveşte linia de sânge a porumbelului câştigător, Iulian spune că este o femelă reprodusă din doi porumbei cu origini foarte bune: tatăl femelei este original Pieter Veenstra – fiu din Chanel No.5, iar mama este original Gaby Vandenabeele – nepoată din celebrul Wittenbuik. „La primile trei etape de Fond, femela a fost concurată la văduvie, apoi, la ultimele două etape, a fost concurată la natural“, a precizat Malinche, care a mai spus că porumbiţa va fi concurată în continuare, urmând să îndeplinească norma la Palmares Fond, respectiv AS Fond.
Cât despre produsele pentru întreţinerea porumbeilor folosite, crescătorul spune că, în general, folosele produse de la firma Rohnfriend, de care se declară foarte mulţumit, în vreme ce mâncarea în timpul sezonului provine de la Verselle Laga, Vanrobayes şi Bayers.
Dintre rezultatatele obţinute de crescătorul brăilean amintim aici: Loc 1 nat Maraton Tineret 2016, Loc 3 nat AS Maraton Palmares 3 ani (`13-`15), Loc 3 nat Maraton Extrem Tineret `14, Loc 1 Prov. Maraton 2018, Loc 2 Prov. Maraton 2018 etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO