Maraton cu viteză sau maraton-maraton?

Pentru o mare parte dintre crescătorii din România, cursele de maraton reprezintă, fără doar și poate, ce mai mare atracție. Capacitatea porumbelului voiajor de a se întoarce în crescătorie este un lucru care fascinează prin sine, dar atunci când distanța de la care sosește un porumbel este una considerabilă, de multe sute de kilometri, sentimentul recunoștinței pare mai puternic.

O dată cu evoluția sportului columbofil în țara noastră s-au dezvoltat și cursele de maraton, astfel, avem azi la dispoziție etape de peste o mie de kilometri. Dacă acum câțiva ani concursurile de distanță durau mai multe zile, acum, când totul este caracterizat de viteză, un concurs de maraton se încheie în mai puțin de două zile de la lansarea porumbeilor. Acest lucru înseamnă, implicit, porumbei mai rapizi, mai rezistenți și capabili să zboare 800-900 km într-o singură zi. Porumbeii care clasează pe primele locuri la o cursă de maraton reușesc viteze considerabile. Acest lucru ne face să ne întrebăm ce putem face pentru a avea porumbei mai rapizi în cursele de maraton. Putem apela la combinarea liniilor de viteză cu cele de maraton pentru a avea porumbei de maraton mai rapizi? Sau trebuie selectați doar porumbeii de maraton care reuşesc de la sine să dezvolte o viteză considerabilă?
Pentru a afla posibile variante și metode am stat de vorbă cu câțiva maratoniști consacrați care activează în cadrul Federației naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România. Rugat să răspundă la aceste două întrebări, Gheorghe Preda din judeţul Olt, un crescător recunoscut pentru multitudinea rezultatelor obţinute la nivel național la categoriile care presupun curse de maraton, este de părere că infuzia de viteză în porumbeii de maraton nu trebuie să provină din liniile de viteză. „Când vorbim de o cursă de maraton de la peste 1000 de km, dacă mai avem și caniculă si vânt din față, porumbeii care nu au sânge pur de maraton nu vor face față. Porumbelul de maraton este caracterizat de rezistență, inclusiv talia joacă un rol în cadrul curselor de maraton, lucru pe care nu le întâlnim la porumbeii de viteză”, ne-a mărturisit acesta. De asemenea, Preda este de părere că „putem încerca această variantă pentru concursurile de maxim 800 de km, unde porumbeii proveniți din astfel de cuplaje pot face rezultate frumoase”. Daniel Măgirescu din Bacău, unul dintre crescătorii care formează tandemul „Măgirescu, Ojog+Dorneanu”, campioni naționali la categoria As Maraton Maturi, este un adevărat exemplu în cadrul acestei discuții. „Eu am încercat să fac lucrul ăsta. Am combinat porumbeii mei, capabili să vină în față de la etape de peste o mie de kilometri, cu porumbei Janssen. Consider că am făcut o mare prostie, hibrizii rezultați pierzându-se la curse de maxim 800 km”, a explicat crescătorul.
Cunoscut pentru rezultatele sale la categoriile de maraton din cadrul Federației Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România, Bogdan Ciobanu din Suceava este categoric: „Un maratonist adevărat zboară la curse de maraton adevărate, cu porumbei de maraton. Nu are nevoie de etapele de viteză, lucru care înseamnă că nu are nevoie de porumbei de viteză!”. Întrebat cum a procedat pentru a își întări propria familie de porumbei, reputatul maratonist moldovean ne-a explicat: „Am mers afară, la crescătorii care fac rezultate în curse de maraton cu distanțe de peste 1000 km și am cumpărat de la aceștia”.
Campion național la categoria As Maraton Maturi în sezonul trecut, Daniel Berar din Cluj este de părere că pot rezulta porumbei buni din aceste cuplaje, dar este de preferat ca porumbeii de maraton să nu fie cuplați cu cei de viteză pentru un aport de rapiditate. „Putem face și așa și pot rezulta porumbei buni, dar, de preferat este să căutăm porumbeii de maraton rapizi și să lucrăm cu aceia”, ne-a explicat acesta.
Concluzia generală care se desprinde, așadar, în urma acestor discuții este aceea că porumbeii de maraton sunt capabili să dezvolte singuri o viteză care să îi propulseze pe primele locuri ale clasamentelor, nefiind nevoie să apelăm la infuzii cu porumbei de viteză sau demifond. Clasificarea porumbeilor pe categorii de zbor este un lucru îmbucurător, care scoate în evidență nivelul tot mai ridicat la care se desfășoară campionatul columbofil din țara noastră, dar și faptul că ne aflăm pe drumul care duce la specializarea crescătorilor pe anumite categorii de zbor.

1 Comment

  • Femela 50% Mathiks Desmet 50% Janssen Carmazan claseaza 840km si 1040 km la varsta de 1 an si mai zboara 1 de 1040 in crescatoria Chisan Mihai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO