Andrei Ciocan, campionul „surpriză“!

Andrei Vasile Ciocan, din localitatea Broșteni, județul Gorj, se poate considera un columbofil fericit: a reușit, în sezonul 2018, Locul 1 Național la categoria AS Național Tineret în clasamentul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR), rezultat râvnit, cu siguranță, de mulți columbofili. El a fost declarat campion naţional al categoriei ca urmare a unor noi prevederi care menţionează că porumbelul aflat pe primul loc într-o categorie va fi declarat campion doar dacă va fi prezent în Expoziţia Naţională. Cum porumbelul crescătorului din Timiş, Daniel Burciu, nu a fost prezent în Expoziţia Naţională de la Braşov, campion al categoriei a fost declarată femela RO-17-0351008 aparţinând lui Ciocan.

Tânărul columbofil concurează în cadrul Asociației Columbofile Gorj, afiliată FNCPR, debutând în sezonul de zbor cu puii din anul 2010. Deține porumbei din mai multe linii deja consacrate în columbofilia românească (Desmet-Mathys, Emiel Denys, Wegen, Janssen etc.), dar și porumbei autohtoni din zonă. Andrei Ciocan are o volieră modernă, construită recent, împărţită în trei compartimente: pui, femele văduve și masculi văduvi. „Până acum, am zburat porumbeii la natural, însă de anul viitor voi trece la văduvie. În fiecare an reproduc aproximativ 100 de pui din cele 20 de perechi de la matcă, iar sezonul de maturi îl încep cu aproximativ 45 de porumbei. Ca şi regulă generală, yarlingii îi zbor până la distanța de 750 km, urmând ca maturii să meargă la toate etapele, inclusiv la cursele de maraton“, ne-a declarat Andrei Ciocan.

Tânăr, dar meritos

Rezultatul extraordinar obţinut anul trecut nu este o întâmplare, ci este rodul unui program strict de selecţie şi antrenament. Zburătorii crescătorului gorjean au un program strict pe parcursul unei zile, „un program pe care l-am perfecţionat în ultimii ani“, după cum el însuşi mărturiseşte. Antrenamentul de dimineață începe la ora 05:30 dimineața, porumbeii zburând aproximativ o oră. Seara, antrenamentele încep la o oră cât mai târzie. Înainte de cursele de maraton, porumbeii sunt duși la câteva antrenamente cu mașina personală, distanţele variind. Înainte de a înregistra acest rezultat la nivel național, Andrei a reuşit câteva prezenţe notabile în Top 3 la nivel de asociație și provincie. Dintre acestea, amintim: Locul 3 județean As Fond Tineret în 2015, Locul 1 județean As Fond Palmares 2 ani, Locul 2 județean Fond Palmares 2 ani în 2016, Locul 1 județean General Maturi Palmares 2 ani, Locul 1 județean General Maturi Palmares 3 ani, Locul 1 județean Fond Palmares 3 ani, în 2017 etc.

Femela campionă „a rupt“ topurile la nivel judeţean şi provincial

Femela care i-a adus cinstea de a fi campion național are seria RO 351008/ 2017 și a arătat încă de la începutul sezonul că va fi o bună zburătoare. Ca origini provine din porumbei Rau Precup și Cioacă Florin, fiind nepoată din masculul olimpic deținut de acesta din urmă. La finalul sezonul a reușit performanța de a ajunge prima acasă de 8 ori de la diferite etape, câștigând numeroase cupe la nivel județean și provincial: Loc 1 județean și provincial As Național Tineret, Loc 1 județean și 5 provincial General Tineret, Loc 1 județean General Palmares 2 ani, Loc 3 județean Fond. Femela a fost zburată la natural, crescând un pui la începutul sezonului, iar apoi a fost concurată pe ouă de plastic. Înainte de a fi îmbarcată la ultima etapă, Izium Național, femela a primit un pui de două zile, pentru motivație.
În ceea ce privește hrana și întreținerea porumbeilor, Andrei folosește pe perioada zborurilor hrană de la de la Verselle Laga, iar pe timpul iernii își prepară singur hrana porumbeilor săi. De asemenea, folosește produse naturiste ca mierea de albină, oțetul de mere, lamâia, uleiul de usturoi preparat acasă, usturoiul, dar și produse ca Belgasol, pentru condiționare, electroliți ca Elektrolit 3 Plus, recuperatori pentru ficat ca Bedgen sau Sedochol, la întoarcerea din curse.

„Anul acesta voi pune accentul şi pe maraton!“

În finalul discuţiei, crescătorul s-a declarat mulțumit de competiția pe care Federația Națională Columbofilă o propune columbofililor, apreciind transparenţa şi corectitudinea care încep să caracterizeze columbofilia românească. Rugat să trasmită câteva gânduri de final pentru crescătorii de porumbei, în special cei tineri, Andrei este de părere că atunci când sunt achiziționați porumbei, aceștia trebuie să provină din linii bune, în special de la crescătorii din zonă. Aceștia trebuie concurați cât mai mult posibil, pentru a rămâne cei mai buni. Porumbeii sunt împărțiți pe categorii de zbor, astfel trebuie să avem în vedere faptul că, de obicei, nu vom face rezultate cu porumbei de viteză concurați la maraton, și nici invers. „Anul acesta (n.red. 2019) voi folosi pentru prima dată sistemul văduviei, lucru care sper să îmi îmbunătăţească rezultatele. În plus, voi pune accentul şi pe cursele de maraton pentru că eu consider că o parte dintre porumbeii mei se pretează foarte bine la zborurile pe distanţe lungi şi foarte lungi“, a concluzionat Andrei Ciocan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO