Demifondul, o categorie cu valoare adăugată

De regulă, în sportul columbofil românesc se vorbeşte, cu precădere, de două categorii cu mare priză la columbofili: cursele de viteză și cursele de maraton. O mare parte dintre crescătorii de porumbei voiajori concurează la etapele de viteză, ori la cele de maraton, și doar o mică fracţie optează pentru cursele cuprinse între 100 și 700 km. Crescătorii care dețin porumbei de viteză preferă, de regulă, etapele mai scurte, cel mai adesea cuprinse între 100 și 200 km aerieni. Spre deosebire de aceștia, crescătorii care concurează pentru categoriile de maraton, consideră, cel mai adesea, prima parte a sezonului și etapele de viteză intermediare ca simple antrenamente pentru maratoniștii lor. Dar, cu toții știm că există și alte etape de zbor, în consecință și alte categorii, cum ar fi demifondul, fondul, generalul etc. Astfel, ne putem pune mai multe întrebări: Mai există crescători care joacă, în special, pentru demifond, fond sau general? Există crescători care zboară strict pentru aceste norme, sau ele sunt îndeplinite jucând tot planul de zbor? Dacă da, ce fel de porumbel este porumbelul de demifond? Dar cel de general sau fond? Cu siguranță, foarte mulți columbofili ne vor răspunde că trebuie să fie un porumbel de calitate, însă nu acest aspect se dorește a fi scos în evidență, deoarece nivelul de calitate al porumbeilor din România este unul foarte ridicat. Prin prezentarea, în rândurile următoare a campionilor provinciali din Transilvania, Oltenia și Muntenia la categoria demifond maturi, încercăm atât să promovăm această categorie, cât și să ne dăm seama cum își joacă aceștia porumbeii pentru categoria demifond.

Marius Dorog este campionul provincial din sezonul trecut al Transilvaniei la categoria demifond maturi. El este membru al asociației columbofile din județul Hunedoara și își concurează porumbeii din orașul Simeria. Cu toate că locuiește într-o zonă foarte grea pentru a concura porumbeii, reușește să facă rezultate remarcabile, fiind de mai multe ori campion național și participant la olimpiada columbofilă. Și sezonul trecut a fost unul foarte bun pentru columbofilul hunedorean. Unul dintre cele mai bune rezultate a fost locul 1 național As Speed Maturi și locul 1 provincial Transilvania Demifond Maturi, cu femela 0051045/2016, prezentă și în olimpiada columbofilă de anul acesta. Rezultatul nu pare deloc întâmplător dacă studiem pedigree-ul acestei femele, unde îl vom regăsi pe celebrul The Kannibaal al lui Dirk van Dyck, dar și alte linii de porumbei pentru aceste distanțe, ca porumbei de Koopman sau Schaerlaeckens. Din cauza zonei de munte în care locuiește, dar și datorită rutei de zbor, Marius preferă etapele de zbor mai scurte și prea puțin pe cele de maraton: „Eu concurez porumbeii, în special, pentru categoriile As, adică As Speed, As Fond și chiar As Național, deși este o normă mai grea. Zona nu îmi permite să joc foarte mult la maraton, dar angajez porumbei și acolo”. Campioana sa de anul acesta a fost concurată doar la etapele de viteză și demifond, având parte de o motivație involuntară, dar care, se pare că a dat roade foarte bogate: „Porumbeii au fost jucați la văduvie, iar din cauza faptului că masculul acestei femele a întârziat, ea s-a împerecheat cu un alt mascul, care era în aceeași situație, adică femela lui întârziase. Între timp, perechea masculului a revenit acasă, s-au bătut foarte tare între ele pentru mascul și asta a motivat-o extraordinar de mult”. Una dintre primele concluzii pe care le putem observa este aceea că, un porumbel bun, motivat așa cum trebuie și concurat la categoria care i se potrivește, îți poate aduce satisfacții pe măsură.

Fraţii Dario se bazează pe genele „Olandezului Molendijk”

Frații Dario sau tandemul Dario Luci & Claudiu, cum mai sunt cunoscuți cei doi crescători din Drobeta-Turnu Severin, se pot lăuda cu un palmares greu de atins: de 18 ori campioni naționali, de 20 de ori vicecampioni naționali, de 16 ori locul 3 național și o mulțime de cupe provinciale și județene, la care se adaugă prezența în cadrul olimpiadei columbofile de la Budapesta din 2014. 0493049/2016 este unul dintre cei mai buni masculi ai tandemului, printre multe alte rezultate de top fiind și campionul provincial al Olteniei la Demifond Maturi în 2018. Și-a demonstrat calitățile încă de când a concurat ca pui, fiind locul 4 Național General Pui, iar la vârsta de un an a fost campionul național al acestei categorii. În sezonul trecut a fost locul 2 Național General Maturi, dar și locul 6 Național General Palmares Maturi, locul 9 Național Fond Palmares Maturi, locul 13 Național Demifond Maturi etc. Calitatea genelor este cea care și-a spus cuvântul, masculul provenind din linia formată de masculul „Olandezul Molendijk”, cum își numesc cei doi frați reproducătorul de bază al crescătoriei, linie care a adus tandemului „undeva la 20 de titluri de campioni și vicecampioni naționali la diferite categorii”. Privind palmaresul său național, dar și cel provincial, unde a ocupat numeroase locuri de 1, putem observa că distanțele la care acest mascul a reușit să performeze sunt, preponderent, distanțe în cadrul curselor de o zi, la categorii ca viteza, demifondul, generalul și fondul. Astfel, vedem încă o dată importanța concurării porumbeilor la distanțe accesibile aptitudinilor lor.

„Porumbeii mei sunt specializaţi în cursele pâna la 800 de kilometri“

Campionul provinciei Muntenia și vicecampion național la categoria Demifond Maturi este masculul 0192692/2016, al crescătorului Marius Fugaru din Constanța. Provine din porumbei de la crescători celebri ca Gabi Vandenabeele, Freddy Vandenheede, Gust Cristiaens, tandemul Chicheanu+Rusu și a fost concurat sezonul trecut la etapele de viteză și demifond. Marius Fugaru este tipul de crescător care concurează atât la etapele de viteză-demifond, cât și la cele de distanță, însă este de părere că este dificil să abordăm toate tipurile de etape cu aceeași porumbei: „Eu concurez, în special pentru cursele de o zi, undeva între 100 și 800 km. Mai departe consider că e nevoie de alt tip de porumbei, speciali pentru cursele de două sau mai multe zile”, ne-a explicat acesta. Mai mult decât atât, Marius ne-a întărit afirmațiile cu propriul său exemplu: „Mi-am dorit să fac norma As Național cu câțiva porumbei și am angajat la o etapă de maraton mai mulți porumbei care se aflau în primii 10 pe județ la categoria General. A fost o cursă foarte dificilă, au intrat puțin porumbei în prima zi, iar eu am avut pierderi foarte mari. Porumbeii care sunt pentru curse de o zi, cel mai adesea se pierd dacă etapa se întinde pe durata a două zile, ori dacă sosesc, sosesc foarte epuizați”.
Revenind la una dintre ideile de bază ale articolului, observăm că crescătorii care au rezultate remarcabile la nivel provincial și național la Demifond sunt prezenți la fel de bine în clasamente și la alte categorii, am putea spune înrudite, cum ar fi, de exemplu, As Speed, General sau Fond, cu aceeași porumbei. Astfel, există porumbei care pot concura cu succes la etape de viteză, demifond și fond, însă este dificil să abordăm tot planul de zbor cu același tip de porumbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO