Anul trecut, competiţia crâncenă pentru titlul de Campion Naţional Fond Maturi

În sezonul trecut, lupta pentru supremație în cadrul categoriei Fond Maturi a fost una deosebit de acerbă. La finalul anului competițional, nu mai puțin de 13045 de porumbei au reușit să îndeplinească condițiile normei, aspect care scoate în evidență atracția columbofililor pentru această categorie, dar și nivelul foarte ridicat de competiție. Având distanțe care încep, de regulă, cu minim 500 de km și o dificultate destul de ridicată, etapele de fond sunt dintre cele mai atractive și mai căutate etape din categoria zborurilor de o zi.

Campionul național al categoriei Fond Maturi din sezonul 2018 este un mascul de trei ani, reprodus și concurat de Răzvan Călina din Bașcov, județul Argeș. În urma sosirilor foarte bune realizate la cele trei etape nominalizate pentru îndeplinirea normei, masculul cu seria 0021746/2015 a acumulat un punctaj de numai 3.86 puncte de penalizare. Mykolaiv a fost, se pare, etapa preferată a campionului național de anul trecut. El a reușit să înregistreze sosiri foarte bune la acestă etapă, în cadrul căreia a avut de străbătut o distanță între 619 și 631 km până a ajunge în crescătorie. Ocupând locul 1 pe lansare din 1606 porumbei angajați la etapa Mykolaiv 4, locul 4 din 5250 de porumbei la Mykolaiv 1 și locul 6 din 2421 de porumbei la Mykolaiv 3, masculul columbofilului piteștean a reușit să își asigure cea mai înaltă treaptă pe podiumul național. Este un porumbel cu origini Gaby Vandenabeele și a concurat sezonul trecut la toate cursele organizate între 100 și 700 km. Până la prima etapă de fond, inclusiv, a fost concurat la natural, iar după primul fond întregul lot de zbor a fost trecut la văduvie până la finalul sezonului. Răzvan Călina este un columbofil pasionat de cursele de o zi, astfel că își angajează cei aproximativ 60 de zburători săptămânal, inclusiv campionul național fiind angajat în numai o săptămână la două curse de demifond și una de fond, de unde a avut sosiri foarte bune. A demonstrat faptul că este un porumbel de mare calitate încă din sezonul 2017, sezon în care a ocupat locul 1 județean la Demifond Maturi, în special datorită faptului că în timpul sezonului a fost schimbată ruta de zbor dinspre Ucraina spre Polonia. „Ca și pregătire specială, porumbeii mei se antrenează minim o oră dimineața și o oră seara în jurul crescătoriei. În funcție de timp, îi duc la un antrenament sau două în timpul saptămânii de la minim 30 de km, antrenamente care au rolul de a îi face să străbată cât mai repede distanța între mine și crescătorul din fața mea, pe direcția de zbor eu fiind ultimul columbofil”, ne-a explicat crescătorul.

Echipă mică, rezultate mari

Locul al doilea la nivel național a fost ocupat de către crescătorul maramureșan One Nicu, al cărui mascul 0349381/2016 a obținut un punctaj de penalizare cu doar nouă sutimi mai mare decât campionul național (3, 95 puncte). Provine din doi porumbei originali Ad Schaerlaeckens și întregul sezon a fost concurat la văduvie. A reușit un sezon competițional extrem de bun, în afară de locul 2 Național Fond Maturi ocupând și a treia treaptă a podiumului național la categoria As Fond. Cele mai bune sosiri ale sale au fost înregistrate la etapele cu lansare din localitatea Amstetten, etapă cu distanțe între 614 și 641 km, clasând toate cele cinci etape organizate, la ultima dintre acestea a reușit să se claseze chiar pe primul loc din 935 de porumbei. Rezultatul înregistrat de columbofilul One Nicu din Baia Mare este cu atât mai răsunător cu cât ținem cont de faptul că a început etapele de fond doar cu o echipă de cinci porumbei: „Din cei aproximativ 80 de porumbei de la lotul de zbor am selectat o echipă de cinci porumbei pentru a participa la fonduri. Iniţial, alesesem doar doi, însă la insistenţele unui prieten, coleg de club, care mi-a spus că mă fac de râs dacă mă duc la îmbarcare cu doar doi porumbei, am mai adăugat trei la echipa iniţială. Este adevărat, de cei cinci m-am ocupat în mod special tot sezonul! Dintre ei, doi s-au accidentat, unul la a doua etapă și celălat la a treia etapă. Restul de porumbei au fost angajați la etapele de viteză și demifond, deoarece erau majoritatea tineri iar tinerii au mai întâi nevoie de experiență”, a precizat crescătorul.
Podiumul a fost completat de femela 0672059/2016 a tandemului Manole Victoraș+Răzvan din județul Dâmbovița, care a cumulat un punctaj de 4.44 puncte de penalizare. Astfel, dacă privim punctajele de penalizare ale primilor trei porumbei din clasamentul național o să observăm că sunt diferențiați doar de 0.58 de sutimi. Astfel, ne putem da seama cât este de dificil să devii campion național la categoria Fond și cât este de ridicat nivel competiţional la această categorie atât de îndrăgită de columbofilii români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO