Ultimele două ediții ale maratonului național Bîrzai, organizat de asociația columbofilă din județul Neamț, au fost caracterizate de un grad foarte ridicat de competitivitate. Însă, pentru orice columbofil dornic de performanță, un număr cât mai ridicat de porumbei și de crescători reprezintă încă un motiv pentru a-și dori victoria, gustul acesteia fiind cu mult mai plăcut atunci când și concurența este pe măsură.
Unul dintre cei mai constanți crescători în cadrul etapei naționale Bîrzai este Vicențiu Scripcaru. Deși locuiește în localitatea Tecuci din județul Galați, Vicențiu Scripcaru este membru al asociației columbofile Vrancea și este unul dintre cei mai buni maratoniști din țara noastră, fiind de nu mai puțin de 8 ori prezent pe podiumul național. La ultimele două ediții ale deja tradiționalului maraton al provinciei Moldova, Vicențiu Scripcaru a reușit câteva clasări de top, dar, cu siguranță, cel mai important rezultat al său în cadrul acestei etape este clasarea pe locul 1 Birzai Palmares 2018. Prin două sosiri foarte bune, masculul 0599826/2014 a reușit să acumuleze un punctaj de 13.20 puncte, ceea ce a făcut să ocupe prima treaptă a clasamentului din care mai fac parte încă 272 porumbei.
Anul trecut, loc II Bîrzai Naţional
La ediția din 2017, 500 de crescători au îmbarcat peste 4600 de porumbei, dând tonul pentru ceea ce începea să fie un clasic al campionatului columbofil din România. Lansați o dată cu apariția primelor raze de soare în dimineața zilei de 30 iulie 2017, porumbeii participanți au avut de străbătut distanțe exclusiv peste 1000 de km, ceea ce face din Birzai Național una dintre cele mai dificile etape ale planului de concursuri. Masculul columbofilului Vicențiu Scripcaru a reușit să sosească în crescătorie dis-de-dimineața, la ora 05:41, în cea de a doua zi a concursului, reușind să se claseze pe locul 74, după ce a trebuit să parcurgă în zbor o distanță de nu mai puțin de 1182 km. Mult mai bine au stat lucrurile în 2018, sezon în care etapa Birzai Național a cunoscut o creștere extraordinară a numărului de porumbei și de columbofili participanți. Astfel, au participat nu mai puțin de 10832 de porumbei, aparținând celor 888 de crescători care s-au încumetat să își angajeze zburătorii lor într-o cursă de asemenea amploare. Deși într-o astfel de concurență cei care câștigă pot apărea de oriunde, 0599826 a reușit o etapă fantastică, clasându-se pe locul al doilea în clasamentul general al concursului. Având aproape o sută de km în plus față de anul precedent, totuși, el a reușit să ajungă în crescătorie a doua zi după lansare, la ora 05:42, fiind autorul celor mai bune clasări în ultimii doi ani ai etapei Birzai Național.
Calmitatea, calitatea maratoniștilor adevărați
Privind retrospectiv asupra celor două sezoane în care el a participat la maratonul Birzai, putem spune că a fost concursul în care acest mascul s-a evidențiat cel mai mult, totul culminând cu locul 1 în palmaresul realizat din ultimele două ediții. Printre calitățile de care acest mascul a dat dovadă, cu siguranță, calmitatea este cea mai importantă: „În primii doi ani ai săi ca zburător nu a ieșit cu foarte multe lucruri în evidență. În schimb a fost un porumbel foarte constant, mai ales la etapele de distanță. Drept dovadă, doi ani la rând a fost între primii 3 porumbei ai asociației la categoria As Maraton. În rest, pot să spun că este un porumbel foarte calm”, ne-a explicat Vicențiu Scripcaru. În ceea ce priveşte linia de sânge al campionului, campionul gălăţean ne-a dezvăluit că tatăl său este nepot din doi porumbei dubli campioni naţionali şi olimpici, „Summer Night“ şi „Alice“. Mama lui este reprodusă de Florin Balcan din doi porumbei Schreus-Hauben, o linie de sânge mai puţin folosită în România, însă foarte apreciată în vestul Europei.
Lasă un răspuns