Obținerea rezultatelor, cea mai camptivantă latură a columbofiliei, nu este nici pe departe un lucru foarte simplu. În primul rând, ai nevoie de porumbei de foarte mare calitate. Acestora li se adaugă munca zilnică în crescătorie pentru a îi avea mereu sănătoși, în formă și apți pentru performanță. Această cheie a succesului în sportul cu porumbei a fost, se pare, descoperită și de Frații Dario din Severin, columbofili care se pot lăuda cu un palmares aproape incredibil în cadrul curselor de o zi, dar și la maraton. Deși au debutat relativ recent, în anul 2010, Claudiu și Luci Dario au cunoscut de nenumărate ori gustul victoriei: de 18 ori campioni naționali, de 20 de ori vicecampioni naționali și de alte 16 ori pe locul trei național, cărora li se adaugă zeci de cupe județene și provinciale, dar și participări la Olimpiadele columbofile.
Reporter: Bună ziua şi bine v-am găsit! Domnilor, v-aş ruga, în câteva fraze, să caracterizaţi fenomenul columbofil din România. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce aţi recomanda organizatorilor de concursuri columbofile pentru a creşte competivitatea şi corectitudinea competiţiilor?
Fraţii Dario: Columbofilia românească este o pasiune care în ultimii ani se dezvoltă cu pași repezi. Competiția este an de an mai grea și mai diversificată, iar competitorii sunt de la un an la altul mai pregătiți, mai serioși, mai documentați și mai hotărâți să lupte pentru locurile fruntașe. În ceea ce privește partea a doua a întrebării, considerăm că, pentru a crea o competiție cât mai corectă, dar și pentru a fi cât mai credibili în tot ceea ce facem, trebuie să eliminăm toate suspiciunile și răutățile care există, să promovăm intens și să încurajăm sportul columbofil prin seriozitate și transparență în organizarea competiției. Am mai adăuga să învăţăm să ne recunoaștem înfrângerea, atunci când este cazul, și să ne bucuram de victorie.
Rep.: Cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, ca și crescători?
Fraţii Dario: Suntem tipul de crescători calmi, atenți, serioși și foarte ambițioși.
Rep.: Cum vă caracterizați porumbeii?
Fraţii Dario: Porumbeii noștri sunt capabili să se bată în fiecare an la titlul de Campioni Naționali. Punctele lor forte sunt puse în valoare la categoriile Demifond, General și Fond, unde tot timpul am fost pe podium.
Zboară la văduvie
Rep.: Care este numărul de porumbei pentru fiecare categorie (matcă, pui, zburători) cu care lucrați?
Fraţii Dario: Pentru matcă avem în jur de 25 perechi, din care reproducem aproximativ 80-100 de pui. La lotul de zbor avem în fiecare an undeva la 80 de porumbei.
Rep.: Ce metodă de zbor folosiți?
Fraţii Dario: Noi folosim metoda văduviei încă din anul 2010 și o recomandăm cu plăcere ca fiind cea mai bună.
Rep.: Când treceți porumbeii la văduvie și cum procedați?
Fraţii Dario: De obicei, după prima sau a doua etapa oficială. Masculii sunt lăsați pe pui mari câteva zile, iar femelele sunt mutate în alt compartiment. Dacă sunt foarte agitate, le mai lăsăm o dată pe zi, atunci când masculii sunt afară la antrenament, să hranească puii.
Rep.: Cum procedați pentru a nu se împerechea femelele văduve între ele?
Fraţii Dario: Aici este mai greu. Spre exemplu, încercăm să introducem săptămânal câte un mascul tânăr, închis într-o boxă transparentă în compartimentul femelelor, pentru a le crea impresia că se pot împerechea cu el și pentru a nu începe să-și dorească să se împerecheze între ele.
Rep.: Cum vă pregătiți reproducătorii înainte de împerechere?
Fraţii Dario: Ne asigurăm că sunt sănatoși, iar aici trebuie să menționăm că tratamentele de iarnă sunt obligatorii. Cu 10 zile înainte de a îi împerechea le întărim imunitatea, le refacem flora intestinală și ficatul cu ceaiuri naturale, probiotice și vitamine. Îi introducem câteva zile, două sau trei, în boxe pentru a se cunoaște și pentru a își stabili boxele. Apoi îi separăm și peste alte 3-5 zile îi lasăm pentru tot anul împreună.
Rep.: Pentru mulţi columbofili, năpârlirea porumbeilor în timpul sezonului reprezintă o mare problemă. Dumneavoastră cum procedați pentru a întârzia năpârlirea acestora?
Fraţii Dario: Da, napârlirea poate fi o mare pacoste pentru columbofili. Noi aplicăm cea mai populară şi mai simplă metodă: încercăm să îi ținem la semi-întuneric în timpul zilei.
„Tratamentele pentru Tricomonoză, Coccidioză și căi respiratorii sunt absolut obligatorii “
Rep.: Cum descrieți pregătirea porumbeilor pentru angajarea la o etapă? Care sunt pașii pentru o pregătire corectă?
Fraţii Dario: Recuperare luni şi marţi, ceva preventiv pentru tricomonoza sau respiraţie în funcţie de eventualele simtome ale porumbeilor, miercuri-joi întărim organismul porumbeilor cu ajutorul vitaminelor, mineralor şi probioticelor, iar vineri pregătim porumbeii pentru concurs: îi energizăm şi vitaminizăm pentru etapele până la 700 km, iar pentru etapele mari le dăm proteine mai multe pentru a-i susţine la efortul mărit.
Rep.: Ce metode de motivare folosiți înainte de o etapă?
Fraţii Dario: Noi, la văduvie, folosim mai multe metode de motivare. Cea mai ușoară este să scoatem masculii din boxe și lăsăm femelele în locul lor pentru 10-15 minute. Apoi, dăm drumul la masculi peste ele, iar când se liniștesc îi luăm ușor şi îi punem în coșul de concurs. Aici trebuie să facem mențiunea că la etapele scurte nu îi lăsăm să se calce, pe când la etapele mai lungi, au voie să facă lucrul acesta.
Rep.: Cum vă hrăniți porumbeii, în funcție de tipul etapei, în ultimele zile dinaintea îmbarcării?
Fraţii Dario: În general, în ultimele zile, când observăm că porumbeii sunt recuperați bine, începem pregătirea pentru îmbarcarea la următoarea etapă. Pentru acest lucru folosim mâncare mai grasă în procente progresive pentru etapele de două zile. În același timp intensificăm și antrenamentele, iar la etapele de o zi le dau mâncare mai ușoară și seminte mici.
Rep.: Cum vă recuperați porumbeii după o etapă de zbor obișnuită? Dar după una foarte dificilă?
Fraţii Dario: La sosire, la fiecare etapă, porumbeii noștri primesc în apă Electrolit și Bedgen sau Sedochol. Mâncarea pe care le-o dăm la sosire este foarte ușoară, depurativă. Mai primesc minerale și grituri curate, plus baie cu apă călduță și odihnă la semi-întuneric.
Rep.: Ce tratamente considerați că sunt necesare în sezonul competițional și când trebuie efectuate acestea?
Fraţii Dario: Considerăm că tratamentele pentru Tricomonoză, Coccidioză și căi respiratorii sunt absolut obligatorii în sezonul de concursuri. Noi le administrăm atunci când porumbeii primesc apă în mașina de transport, dar alternativ, nu două tratamente în aceeași săptămână.
Rep.: Care sunt tratamentele anuale obligatorii, în opinia dumneavoastră?
Fraţii Dario: Tratamentele obligatorii, după părerea noastră, sunt împotriva următoarelor boli: Tricomonoză/Coccidioză, Salmonella, Paramixoviroza și problemelor respiratorii. De asemenea, deparazităm anual porumbeii.
Rep.: Folosiți produse naturiste? Dacă da, care ar fi cele recomandate de dumneavoastră?
Fraţii Dario: Sigur că folosim produse naturiste. Cele mai utilizate de noi și cele pe care le și recomnadăm sunt: mierea, usturoiul, ceaiul cu lămâie și Naturaline, Avidres, King Herbs.
Puii zboară inclusiv etapa Derby
Rep.: Cum vă îngrijiți puii în anul naşterii?
Fraţii Dario: Acordăm puilor o foarte mare atenție. Ei sunt sunt viitorul, ca atare trebuie să avem mare grijă ca puii să aibe o imunitate foarte bună, să fie sănătoși și să se dezvolte normal. Singurele tratamente pe care le primesc puii în anul nașterii sunt administrate cu o lună înainte de sezon, plus obligatoriul vaccin împotriva paramixovirozei.
Rep.: Cum antrenați şi concurați puii în anul nașterii? Ce distanță considerați că este suficientă pentru ei?
Fraţii Dario: Începem antrenamentele cu puii de la 10 km și ajungem până la 70 km. Apoi îi zburăm toate etapele din planul de zbor. Ca și distanță maximă, credem că etapele până în 550 km (etapa derby) sunt suficiente.
Rep.: Cum selectați puii înainte de a face parte din lotul dumneavoastră de zburători?
Fraţii Dario: Puii care dau dovadă că sunt sensibili și bolnăvicioși sunt eliminați. Mai departe, cei care rămân participă la etapele de zbor și astfel se și selecteză.
Rep.: Faceți o selecție a porumbeilor rămași după sezonul de concursuri? Dacă da, în ce constă aceasta?
Fraţii Dario: După foarte cunoscutul proverb românesc, toamna se aleg bobocii. Bineînțeles că facem o astfel de selecție, nu numai toamna, ci continuă și iarna. În primul rând, vedem care sunt cei mai buni 10 porumbei ai noștri, din ce linii provin, câți pui au rămas din fiecare pereche, din care pereche s-au pierdut cei mai mulți pui, comparăm cu sezoanele anterioare și tragem niște concluzii. După aceasta, unii pleacă și alții devin prioritari. Tipul acesta de selecție este foarte important, deoarece în funcție de analiza făcută, împerechem porumbeii pentru anul următor.
Rep.: Câte împerecheri acordați unui porumbel recent introdus la matcă până să reproducă un pui de calitate?
Fraţii Dario: În acest caz, acordăm maxim două împerecheri diferite. Facem acest lucru pentru a testa porumbelul respectiv mult mai aproape de realitate.
Rep.: Când considerați că un porumbel și-a încheiat cariera de zburător și trebuie introdus la matcă?
Fraţii Dario: Pentru a merita un loc în campartimentul de matcă, un porumbel trebuie să zboare minim trei sezoane. Apoi, să aibă niște rezultate remarcabile: participare la Olimpiada columbofilă, Campion național sau vicecampion naținal.
Lasă un răspuns