Topul național al Fondului Tineret, o afacere moldovenească

Păsările tinere, yarlingii, concurează mereu cu un farmec aparte. Columbofilii au, fiecare, abordări diferite față de tinerii lor competitori, însă, cu toții așteptă ca ei să își dovedească repede valoarea. Fie că vorbim de crescătorii care concurează la etapele de viteză, fond sau maraton, cu toții așteaptă de la primul sezon de concursuri al unui porumbel ca acesta să dovedească faptul că va fi unul dintre membrii de bază ai lotului de zbor.

Cu siguranță, foarte mulțumiți de cum s-au comportat tinerii lor zburători au fost și crescătorii care au ocupat primele trei locuri ale podiumului național la categoria Fond Tineret. Cupa de campioni naționali ai categoriei a mers anul acesta în județul Buzău. Tandemul Oancea S.+Sorescu P. au reușit să concureze cu succes unul dintre cei mai buni tineri ai lor, care i-a răsplătit pe măsura eforturilor depuse. Femela 0021229/2017 (foto dreapta) a reușit să obțină din cele trei etape nominalizate pentru îndeplinirea normei doar 9,49 puncte de penalizare, coeficient care a propulsat-o pe locul 1 național Fond Tineret 2018, dintr-un număr colosal de 6992 de yarlingi care au reușit să încheie norma. „Femela provine dintr-un original Johann Mhler, având în spate porumbei din liniile Gaby Vandenabeele și Schaerlaeckens, iar mama este o femelă De Smeth-Mattys, în combinație cu porumbei Robert Venus. Ea a fost zburată la văduvie totală, cum, de altfel, zboară toți porumbeii noștri. A concurat la etapele noastre preferate, etapele de fond. Noi, ca și tandem, asta preferăm, cursele de o zi, inclusiv fondul. Sincer să vă spun, nu am băgat-o foarte mult în seamă de la început, pentru că mai întâi așteptăm ca porumbeii noștri să dovedească faptul că sunt capabili de performanță. Abia după ce am observat că vine foarte bine am început să o pregătesc în mod special, fără a vă imagina că a avut parte de lucruri extraordinare. Folosim un program de foarte mult timp, program din care face parte inclusiv un antrenament cu mașina personală, între etapele de fond, de la distanța de 70-80 de km aerieni. În rest, pot să vă spun că este o femelă foarte calmă, care a răspuns foarte bine la metoda văduviei”, ne-a declarat, Paul Sorescu, cel mai activ membru al tandemului.
Pe următoarea poziție a clasamentului național s-a clasat Petrache Florin (foto stânga), un crescător foarte familiarizat cu premiile naționale. 0366351/2017 este seria masculului care a reușit să aducă crescătorului său o nouă cupă națională, în urma a trei clasări foarte bune în cadrul etapei cu lansare din localitatea Losice, Polonia. El a reușit un coeficient de 10,59 puncte, clasându-se la doar un punct și zece sutimi în spatele campioanei naționale. „Porumbelul provine dintr-o familie foarte bună, un frate al vicecampionului de anul acesta fiind locul 10 național As Fond. Tatăl masculului este un original Raoul Verstraete, nepot din celebrul Topstar, iar mama este originală Etienne Devos, nepoată din Kleine Didi. L-am concurat la văduvie, deși există cazuri când unii tineri sunt zburați și la natural. A avut un sezon destul de oscilant, adică a alternat sosirile foarte bune cu unele sosiri mai puțin bune, dar sunt mulțumit de cum a încheiat sezonul. Perechea sa s-a pierdut la începutul sezonului și poate și de asta a avut câteva sosiri mai puțin reușite. În momentul când a primit altă pereche lucrurile s-au schimbat radical. A fost foarte atașat de ea și asta m-a ajutat să îl motivez foarte bine. Înainte de etape am dus porumbeii la câteva etape de antrenament, iar acest mascul era eliberat separat. Acasă îi așteptau toate femele, dar acest mascul era atras doar de femela sa. În general, caut să extra-motivez porumbeii care dovedesc că sunt capabili să facă performanță, cum este și cazul acestui mascul”, a explicat crescătorul.
Podiumul a fost completat de Gheorghe Cristi din Suceava, unul dintre cei mai premiați columbofili la nivel național în sezonul trecut. Cu un punctaj de 13,13 puncte de penalizare, femela sa cu seria 0305049/2017 a încheiat topul 3 național, cei trei porumbei fiind departajați de doar 3,64 puncte într-o competiție deosebită, cu un grad foarte ridicat de competitivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO