Campionii şi antrenamentele precompetiționale ale porumbeilor de fond și maraton

Deoarece este foarte important ca porumbeii care fac parte din lotul de zbor să fie foarte bine pregătiți și să debuteze cu șanse maxime încă de la prima etapă a noului sezon, echipa racingpigeon.ro a gândit o serie de materiale cu rolul de a prezenta modul în care procedează cu aceste pregătiri o parte dintre campionii naționali ai României. Antrenamentele dinainte sezonului fiind o parte esențială pentru un sezon reușit, am procedat la împărțirea pe categorii de zbor (viteză-demifond, fond-maraton) a detalierii modalităților de antrenare a porumbeilor. După ce am expus în acest sens unele exemple foarte elocvente pentru iubitorii distanțelor scurte, în materialul de azi ne-am propus să detaliem cum sunt antrenați înainte de prima etapă oficială şi porumbeii crescătorilor cu rezultate foarte bune la categoriile fond și maraton.

Tandemul format din frații Marius și Bogdan Olaru, membrii ai asociației columbofile din județul Bacău, a avut, cel puțin în ultimii ani, rezultate foarte frumoase la categoria fond. Campioni naționali în anul 2017 la fond maturi și fond crescători, iar în sezonul trecut la fond crescători palmares, Frații Olaru stăpânesc din ce în ce mai bine categoria preferată pentru care își concurează porumbeii. „Având în vedere zona în care locuim, o zonă preponderent de munte, antrenamentele încep destul de târziu, adică undeva în jur de 15 Aprilie. Începem, de fiecare dată, cu antrenamente progresive de la distanța de 10 km până la 80 de km aerieni. Până la distanța de 50 de km antrenamentele sunt făcute zilnic, iar mai departe, porumbeii sunt antrenați o dată la două zile. Mai exact, porumbeii noștri trec prin următoarea serie de pregătiri: câteva antrenamente de la distanța de 10 km, urmează două antrenamente de la 20 de km, trei antrenamente de la 40 de km și ultimele trei antrenamente sunt făcute de la distanța de 80 de km. Porumbeii mai participă și la antrenamentele organizate de asociație, apoi la primele etape, care au același rol. De asemenea, antrenăm porumbeii cu mașina personală între etapele de fond. Motivația pentru care procedăm în acest fel are două aspecte principale. Primul dintre ele este legat de antrenamentele făcute înainte de prima etapă, antrenamente care au, considerăm noi, rolul de a familiariza porumbeii cu ultimii km ai traseului până în crescătorie. Cealaltă latură ține de antrenamentele făcute între etapele de fond, care au scopul strict de a menține forma porumbeilor”, ne-a explicat Bogdan Olaru.

Cătălin Bocăneț: „Rolul antrenamentelor este de a anunța porumbeii că începe sezonul!”

Având un palmares format din multe cupe naționale la categoriile de fond și maraton, Bocăneț Cătălin (Neamţ) este unul dintre crescătorii care reușesc să se afle an de an pe una dintre treptele podiumului național. Columbofilul moldovean optează, mai degrabă, pentru un număr cât mai mare de antrenamente, în detrimentul antrenamentelor făcute direct de la distanțe foarte mari: „Cum este, de exemplu, perioada în care ne aflăm acum, porumbeii sunt lăsați liberi să zboare de voie. Antrenamentele încep abia cu două săptămâni înainte de prima etapă și depind de mai mulți factori, cum ar fi vremea și timpul pe care îl am la dispoziție. De regulă, încep de la distanțe relativ scurte, undeva în jur de 50-60 de km și ajung până la distanța de 100 de km. Eu aș recomanda că este mai bine să facem antrenamente multe și de la distanțe mici, decât rare și de la distanțe mari. Spun acest lucru deoarece rolul antrenamentelor este de a aduce porumbeii în formă, de a le reactiva instinctul de a veni acasă și de a îi anunța că încep concursurile. Nu îi putem lăsa până începem cocursurile și să îi angajăm direct”, este de părere Cătălin Bocăneț.

Tudor Marian: „Dacă am posibilitatea, duc porumbeii la antrenamente în toate punctele cardinale!”

În județul Olt activează unul dintre cei mai de succes columbili atât din Oltenia, cât și din țară. Tudor Marian este tipul de crescător foarte discret, dar care cunoaște foarte bine cum să își concureze porumbeii, având rezultate deosebite la nivel provincial și național. Înainte de fiecare sezon, porumbeii columbofilului oltean au parte de câteva antrenamente care au rolul de a îi pregăti cât mai bine pentru noul sezon: „Primul antrenament pe care îl fac este cu maxim două săptămânii înainte de primul concurs. Primele lansări le fac de la 5 sau maxim 10 km aerieni, din diverse direcții, dacă este posibil, din toate cele patru puncte cardinale. La aceste prime antrenamente, vremea trebuie să fie foarte frumoasă, iar ca oră de lansare, prefer ora 13, pentru că este mai cald, dar și pentru a-i feri de răpitoare. Pentru că joc văduvie totală, porumbeii sunt lansați separat, pe sexe. În rest, se antrenează în jur de 35-40 de minute în jurul crescătoriei”, ne-a declarat acesta.

Florin Petrache: „În fiecare an, antrenez puii spre sud, pentru a face o selecție cât mai bună!”

Pentru Florin Petrache, un alt crescător foarte bun din zona Moldovei, antrenamentele făcute înainte de sezon sunt deosebit de importante. Deoarece poziția geografică îl dezavantajează și nu își poate antrena așa cum trebuie puii pe direcția de zbor a porumbeilor maturi, Florin Petrache apelează la o soluție care, cel puțin la prima vedere, poate intriga. Crescătorul din Piatra Neamț preferă să își ducă puii la antrenament spre sud, direcție total opusă rutei de zbor, însă mai apoi, în primăvară, ca yearlingi, antrenamentelor dinainte de startul campionatului se desfăşoară pe ruta de zbor: „După ce observ că porumbeii zboară foarte bine în jurul crescătoriei, deoarece în zona noastră porumbeii stau închiși din luna noiembrie, îi duc la primul antrenament, care are loc de la distanța de 25 de km. Dacă nu au sosiri care să mă mulțumească, repet acest antrenament până porumbeii vin așa cum trebuie. Abia după aceasta, mai fac încă 3-4 antrenamente cu mașina personală. Pentru că nu am foarte mult timp la dispoziție, următoarele antrenamente la care participă porumbeii mei sunt cele făcute de asociația noastră. Distanța maximă a acestora, adică până la graniță, este undeva în jur de 150-160 de km. Prima etapă este de la aproximativ aceeași distanță, după care facem un salt considerabil, până la 420 de km”, a detaliat crescătorul.
Foarte importante pentru toți crescătorii amintiți până acum, antrenamentele făcute înainte de sezon sunt, practiv, parte a acestuia. Deși, oficial, sezonul de concursuri începe cu prima etapă, porumbeii trebuie pregătiți cu cel puțin câteva săptămâni înainte, așa cum recomandă mai toți crescătorii rugați să își spună punctul de vedere. Iarna este perioada de repaus pentru întreaga natură, deci și pentru porumbeii noștri, care trebuie „reactivați” înainte de a se deschide noul sezon, din motive care depind de mai multe cauze. De la ferirea de rupturi musculare, până la obișnuirea cu ruta de zbor sau cu ultimii km până la sosirea în crescătorie, antrenamentele au un rol foarte important și nu trebuie să lipsească pentru a spera încă de la început că vom avea un sezon competițional reușit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO