Daniel Berar: „Coșul este singurul şi cel mai bun selecționer “

În sezonul trecut, Daniel Berar din Cluj a reușit să își asigure supremația la nivel național în cadrul uneia dintre cele mai frumoase și urmărite categorii de către iubitorii concursurilor de maraton: As Maraton Maturi. Concurând într-o zonă foarte grea atât din punct de vedere geografic, cât și al numericului mic de porumbei care participă la etapele de maraton, provincia Transilvania, rezultatul realizat de femela 0129022/2016 a lui Daniel Berar este cu atât mai remarcabil cu cât a reușit un punctaj relativ mic, de 10,16 puncte de penalizare, printre etapele centralizate pentru îndeplinirea normei fiind și Berlin Național, etapă clasată pe locul 4 din 619 porumbei în clasamentul județului Cluj. Vă prezentăm, în cele ce urmează, un interviu acordat în exclusivitate pentru cititorii www.racingpigeons.ro de către campionul clujean.

Rep.: Cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, ca și crescător?
B.D.: Sunt un crescător perseverent și foarte dedicat în tot ceea ce fac cu și pentru porumbeii mei.

Rep.: Cum vă caracterizați porumbeii? Care ar fi punctele forte, dar și punctele slabe ale liniei dumneavoastră de porumbei?
B.D.: Consider că sunt niște porumbei destul de buni, bunicei, aș putea spune. Însă, deocamdată, nu dețin o linie proprie.

Rep.: Care este numărul de porumbei pentru fiecare categorie (matcă, pui, zburători) cu care lucrați sau v-ar plăcea să lucrați?
B.D.: În compartimentul de matcă, în momentul de față, am 40 de porumbei. Intenția mea este să reduc numărul și să ajung la 20 de porumbei pentru reproducție. Anual reproduc în jur de 100-120 de pui, iar pentru lotul de zbor opresc un număr de 70 de porumbei.

Concurează atât la văduvie, cât și la natural

Rep.: Ce metodă de zbor folosiți?
B.D.: Aici trebuie să fac mențiunea că folosesc atât metoda văduviei, cât și naturalul. Din cei 70 de porumbei care fac parte din lotul de zbor, 50, adică 25 de femele și 25 de masculi, sunt concurați la văduvie. Îi separ cu 5 zile înainte de primul concurs și rămân la văduvie până la finalul sezonului. Majoritatea sunt tineri și vor participa la etapele de viteză, demifond și fond. Ca să nu am probleme cu împerecheatul femelelor văduve între ele, pe timpul zilei le țin închise afară, în țarc. Dacă observ că totuși că au astfel de tendințe, le închid în boxe individuale. Asta ar fi legat de porumbeii care zboară la văduvie. Restul de 20 de porumbei, majoritatea de 2 ani sau mai mult, sunt concurați la natural. Îi împerechez pe data de 1 Mai, iar la prima etapă de maraton vor merge pe ouă. Ca și situație de cuib pentru cei care sunt concurați la natural, pentru femele prefer să aibă ouă între 4 și 14 zile, iar masculii pui de 7-10 zile. Dar, dacă îți urmărești cu atenție porumbeii, vei observa că fiecare pasăre are o poziție de cuib când este în super-formă.
Rep.: Considerați că metoda „la natural” este mai potrivită pentru zborurile de maraton, iar văduvia pentru cele de viteză-demifond sau ambele se pretează pentru orice fel de categorie de zbor?
B.D.: Da, personal consider că porumbeii care sunt concurați la maraton trebuie să fie la natural.
Rep.: Cum vă pregătiți reproducătorii înainte de împerechere?
B.D.: Toți porumbeii mei, atât matca, cât și lotul de zburători, sunt pregătiți la fel înainte de a fi împerecheați. Sunt deparazitați, apoi vaccinați împotriva paramixovirozei, după care tratați de tricomonoză. Ca și suplimente, primesc vitamine, drojdie și uleiuri. În plus, la porumbeii de zbor fac un tratament, de preferat cu fosbac, împotriva problemelor respiratorii.
Rep.: Aveți în vedere ca zburătorii dumneavoastră să nu aibă o năpârlire avansată în timpul sezonului? Dacă da, cum procedați pentru a întârzia năpârlirea acestora?
B.D.: Da, țin cont ca porumbeii să nu năpârlească. Pentru cei care sunt zburați la văduvie, le obscurizez compartimentul, astfel încât să nu intre prea multă lumină, pe când cei de la natural sunt împerecheați foarte târziu și nu năpârlesc prea mult până la etapele de maraton.
Rep.: Cum descrieți pregătirea porumbeilor pentru angajarea la o etapă? Care sunt pașii pentru o pregătire corectă?
B.D.: La văduvi, antrenamente zilnice, cu steagul. Mâncarea pe care o folosesc, SuperStar, este dată în rație, iar înainte de îmbarcare, spre finalul săptămânii, încep să îi condiționez cu produsele adecvate. Văduvii participă la toate etapele de viteză, demifond și fond. Pentru cei zburați la natural, antrenamentul este la liber, fără să îi forțez, dar undeva la mijlocul săptămânii îi duc cu mașina la un antrenament de 40 de km. Folosesc mâncare Champion Plus IC, pe care le-o dau de trei ori pe zi, iar cu două, trei zile înainte de îmbarcare, îi condiționez. La începutul sezonului participă la toate etapele până la primul fond, după care vor participa doar la etapele de fond, respectiv maraton.

Văduvii au voie să se vadă înainte de îmbarcare

Rep.: Ce metode de motivare folosiți înainte de o etapă?
B.D.: Porumbeii pe care îi zbor la văduvie, înainte de îmbarcare, îi las să se vadă pentru 5 minute. La cei zburați la natural, nu am un plan exact de motivare a lor. În funcție de fiecare porumbel, mai jonglez cu situația de cuib: pui mic, ouă în plus, ascund partenerul etc.

Rep.: Cum vă recuperați porumbeii după o etapă de zbor obișnuită? Dar după una foarte dificilă?
B.D.: În prima zi, adică ziua sosirii, folosesc aceeași mâncare, dar diluată. Adaug un procent de 50% de orz, orez nedecorticat și ovăz decorticat. În apă, tot la sosire, adaug electroliți, miere, lămâie și aspirină. În a doua apă, le pun BS, împotriva tricomonozei și electroliți. În cazul unei etape foarte dificile sau mai dificile, continui mai multe zile cu electroliți și vitamine adăugate în apa de băut.

Rep.: Ce tratamente considerați că sunt necesare în sezonul competițional și când trebuie efectuate acestea?
B.D.: Cred că obligatoriu trebuie să facem un tratament de tricomonoză după ce porumbeii au primit apă în mașina de transport și, de asemenea, un tratament pentru căile respiratorii, făcut în cazul în care observăm semne de boală sau o scădere de formă.

Rep.: Care sunt tratamentele anuale obligatorii, în opinia dumneavoastră, și când le administrați?
B.D.: Cred că obligatoriu nu este decât vaccinul de paramixoviroză. Dar, este recomandat ca iarna să facem tratamente împotriva virmilor intestinali și salmonella, iar înainte de a ecloza puii, trebuie să facem un tratament de tricomonoză.

Rep.: Folosiți produse naturiste? Dacă da, care ar fi cele recomandate de dumneavoastră?
B.D.: Da, folosesc foarte mult miere și lămâie.

Rep.: Cum vă îngrijiți puii în anul nașterii?
B.D.: Imediat ce sunt înțărcați, puii sunt vaccinați împotriva paramixovirozei. Urmează un rapel, făcut la două-trei săptămâni după vaccin și tratament împotriva tricomonozei. Dacă este cazul, tratez și pentru probleme respiratorii. Cât despre metoda întunericului, nu o folosesc.

Rep.: Cum antrenați şi concurați puii în anul nașterii? Ce distanță considerați că este suficientă pentru ei?
B.D.: Le fac câteva antrenamente, începând de la 5 km, apoi 10, 20, 40, 80 și 100 km. Urmează două-trei etape de 150 km și una-două etape de 200-300 km. Pentru că avem o zonă foarte grea, nu mergem prea departe cu puii. Doar un număr mic de pui este concurat mai departe, mai mult așa, experimental.

Berar Daniel: „Toţi porumbeii merită o şansă!”

Rep.: Descrieți, din punct de vedere fizic, porumbelul perfect pentru maraton.
B.D.: Pentru mine, porumbel perfect este acela care vine cel mai bine!

Rep.: Cum procedați pentru a întări și a proteja imunitatea porumbeilor dumneavoastră? Au probioticele un rol în acest scop?
B.D.: Ca să am porumbei cât mai sănătoși, folosesc vaccinuri, probiotice, vitamine și o hrană suficient de diversificată.

Rep.: Faceți o selecție a porumbeilor rămași după sezonul de concursuri? Dacă da, în ce constă aceasta?
B.D.: Nu și nici selecție la mână nu fac. Singura modalitate de îmi selecta porumbeii este angajarea la concursuri. Coșul este singurul selecționer.

Rep.: Cum selectați puii înainte de a face parte din lotul dumneavoastră de zburători?
B.D.: Cred că toți porumbeii merită o șansă, chiar și numai să facă numeric mai mare. Dacă am îmbarca toți doar porumbeii de vărf, câți ar mai face punctaje bune?

Rep.: Câte împerecheri acordați unui porumbel recent introdus la matcă până să reproducă un pui de calitate?
B.D.: Undeva între 2 și 4 ani, dar acest lucru depinde și de pedigree sau performanțele porumbelului respectiv.

Rep.: Când considerați că un porumbel și-a încheiat cariera de zburător și trebuie introdus la matcă?
B.D.: Un porumbel și-a încheiat cariera de zburător și merită un loc la matcă atunci când ajunge măcar la nivel de provincie pe locul întâi.

Reporter: Cum ați caracteriza fenomenul columbofil din România?
Berar Daniel: Din păcate, este ușor în regres. Cred că unificarea tuturor într-o singură federație ar aduce facilități reale pentru tineri și pensionari. Pentru a avea o competiție absolut corectă, consider că lansările trebuie făcute live, sistemele de sosiri să fie transmise live și poziția GPS mașinii de transport să fie postată live.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO