Miraculoasa etapă de fond organizată la Botoşani a fost adjudecată de Mihai Bizubac

Duminica trecută, iubitorii concursurilor de distanță au trăit primele emoții pe care le presupune un concurs de fond. În asociațiile columbofile din județele Suceava şi Botoșani a fost organizată weekend-ul trecut prima etapă de demifond-fond, una cu o participare record: 24.229 de porumbei. Învingător a fost masculul inelat cu Gold al crescătorului sucevean Mihai Bizubac. La crescători, s-a impus Artemie-Ilie Roșca.

Așa cum deja am amintit pe site-ul nostru, etapa de demifond-fond de la Janow a fost cea mai complexă etapă organizată vreodată în România. Au fost îmbarcați 24.229 de porumbei în mai multe centre de colectare organizate în cele două județe, în total participând 617 crescători. Deși lansarea a fost programată inițial pentru ziua de sâmbătă, vremea nefavorabilă a făcut ca porumbeii să fie lansați în dimineața zilei de duminică, pentru a nu compromite în nici un fel o etapă de asemenea anvergură.

9004780/2018, un mascul de doar un an, câștigă etapa de la Janow!

Prestigioasa cursă de la Janow a fost câștigată de crescătorul Mihai Bizubac din Zamostea, Suceava. Mihai concurează împreună cu fiul său sub titulatura „Bizu şi Bizu Jr.” și a participat la această etapă cu un lot de 59 de porumbei concurați la văduvie. Unul dintre tinerii săi, 9004780/2018, nominalizat și pentru a face parte din echipă, a reușit să fie cel mai bun porumbel al etapei, ocupând primul loc al clasamentului la capătul unui zbor de 565 de km. „Masculul este inelat cu inel Gold, de aceea mă bucur foarte mult pentru acest rezultat. Ca întregul lot de zbor, este văduv de la prima etapă, care la noi nu s-a mai organizat din cauza vremii. Pe linia mamei, este descendent din porumbelul „Harry” al lui Jan Hooymans. Pe mama sa am cumpărat-o la licitație, de la Cristian Lemnaru din Olt. Tatăl porumbelului este reprodus din cei mai buni doi porumbei ai mei, cu rezultate foarte bune pe județ, provincie și în campionatul național. Bunicul lui de pe linia tatălui a fost locul al doilea la o etapă de fond la care au participat peste 14.000 de porumbei. Bunica lui, tot pe linia tatălui, la o etapă de fond de 550 de km, a fost locul 1 pe centru Suceava, plus alte rezultate foarte bune, iar anul trecut a fost locul 1 General palmares pe provincie. Pentru această etapă, porumbei au fost pregătiți absolut normal, cu accent pe antrenamentele în jurul crescătoriei, o zi masculii și în ziua următoare femelele, alternativ. Masculul, având și inel Gold, va juca în continuare pentru etapele de fond”, ne-a detaliat Mihai.

Locul 1 crescători a mers la Suceava

În clasamentul crescătorilor la aceeași etapă, câștigătorul este tot un columbofil din Suceava. Artemie-Ilie Roșca a participat cu un lot de 78 de porumbei, din care a reușit să claseze 38. Doi dintre primii trei porumbei care au sosit în crescătoria sa de la această etapă s-au aflat printre cei cinci nominalizați pentru echipă. În clasamentul general, cei doi porumbei s-au clasat pe locurile 15 și 45, sosind în crescătorie la o diferență de doar 4 minute. Astfel, Ilie Roșca a acumulat cel mai bun punctaj la crescători, adjudecându-și primul loc al clasamentului din care mai fac parte 616 columbofili. „După cum ați văzut, am un număr destul de mare de porumbei la lotul de zbor și nu este ușor de ales o echipă pentru fiecare etapă. În general, mă bazez pe forma porumbeilor, pe felul în care se prezintă din punct de vedere fizic. În rest, nu pot preciza o anumită metodă după care îmi selectez porumbeii pentru echipă. Categoriile mele preferate sunt viteza, demifondul și fondul. Am și ceva porumbei de maraton, dar nu mă preocupă prea mult. În rest, porumbeii mei sunt concurați la văduvie și fac antrenamente doar în jurul crescătoriei, de două ori pe zi”, ne-a explicat Ilie Roșca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO