Prima etapă de fond în județele Bacău și Vaslui

Duminică, 26 mai 2019, a avut loc prima etapă din categoria demifond-fond și în județele Bacău și Vaslui. În urma protocolului, din cele două județe din Moldova au participat 239 de crescători, care au angajat împreună la acest concurs un număr total de 9.341 de porumbei. Lansarea a avut loc din localitatea Kalinka (Polonia), iar câștigătorii au fost Familia Gălățanu din Bârlad (VS) pe lansare și Iulian Gologan din Buhuși (BC), la crescători.

Concursul de la Kalinka, unul destul de greu din punct de vedere al rutei de zbor, a fost o etapă clasică de fond, cu distanțe cuprinse între 600 și 690 de km. Deși, așa cum s-a amintit, crescătorii din cele două județe au concurat împreună, se pare că cei din Vaslui s-au descurcat mai bine la această etapă. Primele nouă locuri pe lansare au fost ocupate de crescătorii vasluieni, în timp ce la crescători lucrurile au stat cu totul invers, pe primele patru locuri clasându-se doar crescători din Bacău.

Familia Gălățanu, locurile 1 și 2 pe lansare

Având una dintre cele mai mari distanțe din cadrul etapei (687 km), Familia Gălățanu din Bârlad a reușit să câștige primul și al doilea loc pe toată lansarea. Locul întâi al clasamentului general a fost câștigat de un mascul tânăr, 3094104 reprodus în anul 2018, în timp pe locul al doilea s-a clasat o femelă, 0762367, reprodusă în anul 2016. Mai trebuie amintit și faptul că ambii porumbei sunt concurați la natural, la etapa de la Kalinka având ca poziție de cuib ouă de 10 zile. „În general, avem undeva la 80-85 de păsări la lotul de zbor și participăm la consursurile de fond și maraton. Anul acesta, porumbeii au fost împerecheați astfel încât la prima etapă a sezonului să avem ouă de aproximativ 10 zile. Până acum, au participat la toate etapele de viteză-demifond organizate de asociația noastră. În rest, nu le-am făcut nici un antrenament, ci doar zbor liber afară, în jurul crescătoriei. Masculul care a câștigat această etapă este urmașul a doi porumbei pe care eu i-am concurat și care au realizat rezultate foarte bune. Mama lui a fost locul 3 Fond tineret pe județul Vaslui în 2015, iar tatăl a fost locul 3 maraton FCI pe județ și locul 4 As Fond tot pe județ. La o etapă de 849 de km, tatăl porumbelului a fost locul al doilea din peste 2300 de porumbei și concurează chiar și în acest sezon. Femela de pe locul al doilea, anul trecut a reușit să facă norma la As Maraton, zburând etape ca Madona și Birzai. Ca origini, mama ei este de la Cristi Stan, iar tatăl de la Ștefan Buțucanu. Porumbeii noștri primesc mâncare l-a sac îmbunătățită și cu alte semințe și alune, iar ca produse folosim doar Tollyamin și glucoză. În încheiere, aș vrea să mulțumesc familiei mele pentru toată susținerea pe care mi-o acordă în acest sport”, a precizat Cătălin Gălățanu.

Iulian Gologan, locul 1 la crescători

Crescătorul băcăuan Iulian Gologan a participat la fondul de la Kalinka cu 66 de porumbei. El a reușit o etapă foarte bună, din cei 66 de porumbei angajați clasând nu mai puțin de 45, primii doi sosiți făcând parte și din echipă. Clasându-se suficient de bine, pe locurile 30 și 38, cei doi porumbei, un mascul și o femelă, i-au adus lui Iulian locul 1 din 239 de crescători. „Porumbeii sunt concurați tot sezonul la natural, la fondul de la Kalinka având pui de 4-5 zile. Primul porumbel sosit, 0545455/2016, este unul dintre cei mai buni porumbei ai mei. Mama lui este de la Florin Petrache, iar tata de la Adrian Lazăr și până acum a reușit rezultate foarte bune, participând inclusiv la două expoziții. Și femela de pe locul al doilea, 0296631/2015, este un porumbel de bază al lotului de zbor. Am achiziționat-o  de pui de la Dan Gavril și are în spate tot porumbei de la Florin Petrache. De altfel, acesta este și motivul pentru care i-am selectat pentru echipă, știind că sunt porumbei constanți și că sunt capabili de rezultate foarte bune. În rest, pregătirea porumbeilor este una normală, în afară de faptul că încerc, în măsura timpului disponibil, să îi duc la două antrenamente pe săptămână înainte de etapele mai lungi”, ne-a declarat Iulian Gologan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO