Ioan Sărac, al doilea câştigător al concursului Berlin Național

După ediția de debut din 2011, când, în ciuda unui val de scepticism, Berlin Național s-a dovedit o cursă foarte reușită, în 2012 a urmat organizarea unei noi etape de Berlin, cu același scop și urmând aceleași principii. Având o ușoară tendință experimentală, concursul Berlin Național din 2011 a demonstrat tuturor că este o etapă care merită să devină tradiție, iar crescătorii au avut dovada reală că se pot organiza cu succes și în România etape care să se extindă la nivel național. Astfel, cu mult mai puţine incertitudini, s-a organizat în 2012 o nouă etapă din capitala Germaniei, care avea să se dovedească a fi un adevărat test de rezistență pentru toți porumbeii angajați. Câştigătorul acestei „once in the life time“ etape a fost arădeanul Ioan Sărac.

În 2012, Berlin Național a avut loc pe 07 iulie, și de această dată fiind vorba de o lansare întârziată. A fost, din nou, o etapă de anvergură, la care au participat 3.074 porumbei și 675 de crescători, din diverse zone ale țării, din Timiș până în Vaslui și din Maramureș până în Prahova. Când toate lucrurile au fost puse la punct, la ora 14:35 porumbeii au fost lansați, având încă de la început condiții grele de zbor. Fiind în plină vară, canicula și-a făcut simțită prezența din plin, iar vântul din față pe tot traseul a solicitat la maxim capacitatea porumbeilor. Primii porumbei au sosit la mijlocul celei de a doua zile de concurs, ajungând mai întâi în județele Bihor, Arad și Alba Iulia. Marele câștigător a fos Ioan Sărac (914 km), din Sântana, județul Arad, cel căruia îi sosea la ora 13:30 femela 0393026/2010, campioana concursului Berlin Național 2012. „În vremea aceea etapele de maraton aveau o extindere redusă, pentru că participam câte două sau trei județe. Când s-a organizat pentru prima dată Berlin Național, primul gând a fost către competiție. Ideea că vor participa crescători din toată țara a fost ceva extraordinar, deoarece se oferea pentru prima dată posibilitatea să participe crescători din toate zonele, cu o largă dispunere a distanțelor de concurs, ceea ce aducea un plus de motivare pentru a participa. Am participat și la acea ediție de debut, însă nu foarte pregătit, pentru că încă eram la început. În 2012 am pregătit în mod special un lot de 10 porumbei, pe care i-am concurat la natural. De altfel, aceasta este și părerea mea, chiar și după atâta timp, că o etapă de genul și de dificultatea de care a fost Berlin Național din 2012 nu poate fi câștigată decât de un porumbel foarte motivat, jucat la natural. Femelei care a câștigat cursa i-am făcut o poziție pe pui de aproximativ 10 zile, dar nu cred că acesta a fost factorul decisiv. Pentru etape de acest fel este nevoie de porumbei foarte puternici, care știu să se descurce peste noapte și pe traseu, să se oprească pentru a mânca, pentru a bea apă și așa mai departe. Vă spun sincer, o astfel de clasare la un astfel de concurs este, cred eu, o împlinire pentru oricine! Trăieşti sentimente unice atunci când vezi porumbelul sosind pe trapă! Acum, Berlin Național este o cursă consacrată, despre care vorbește toată țara. Personal, aș avea o singură mențiune. Consider că etapa Berlin Național se organizează cam târziu, iar mulți crescători, mai ales cei care nu folosesc văduvia sau nu au posibilitatea să concureze la văduvie, au probleme mari cu năpârlirea porumbeilor. Cred că cea mai bună perioadă în care să aibe loc Berlin Național ar fi sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie. Voi participa și anul acesta la Berlin, pentru că este o plăcere de fiecare dată, dar cred că va fi o etapă destul de grea. După cum au stat lucrurile anul acesta, este posibil ca unul din crescătorii din sudul Transilvaniei să câștige, însă vom vedea ce va fi”, ne-a explicat Ioan Sărac.

Astfel, pentru al doilea an la rând, Berlin Național era câștigat de un crescător din Arad, fiind din nou o cursă foarte grea, dar foarte reușită în același timp. Tot o femelă intra în lista de aur a câștigătorilor Berlin Național, având un avans de mai bine de jumătate de oră față de următorul porumbel clasat și o viteză de doar 957.25 m/min.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO