Debut perfect de sezon cu puii pentru Cătălin Nițu (OT)

În asociația columbofilă Olt, sezonul cu puii a debutat abia săptămâna trecută. Pentru prima etapă, porumbeii au fost lansați din localitatea Ploiești, crescătorii participanți având distanțe între 130 și 160 de km. Fiind vorba de una dintre cele mai mari asociații din zona de sud a țării, numărul porumbeilor angajați a fost unul de-a dreptul impresionant. Aproape cinci mii de pui și 117 crescători au luat parte la prima etapă a sezonului, anunțându-se o etapă de proporții. Performerul concursului a fost Cătălin Nițu din Scărișoara, columbofil care a început mai mult decât perfect noul sezon de pui, câștigând atât locul întâi pe lansare, cât și primul loc la crescători.

Chiar dacă a debutat oficial abia în 2014, Cătălin Nițu a urcat repede pe culmile succesului în sportul columbofil. Campion Național la categoria General și ocupantul locului al treilea la Olimpiada din 2016, categoria H, Cătălin Nițu a reușit în fiecare an să se mențină printre cei mai buni crescători ai provinciei sale, dar și la nivel național.

Locul 1 împotriva a 4785 de porumbei 

Mai mereu performanța este asociată cu munca perseverentă, însă în cazul lui Cătălin Nițu se adaugă și porumbei de o calitate certă. Faptul că nu locuiește în permanență cu porumbeii săi nu l-a împiedicat deloc pe Cătălin să acumuleze un palmares important, din care fac parte multe cupe naționale, provinciale și județene. Categoria sa preferată este Generalul, unde a și obținut, de altfel, cele mai importante titluri din cariera sa. Prin urmare, în funcție și de pretențiile pe care le are de la zburătorii săi, Cătălin Nițu își concurează cu atenție puii. O dată începute etapele, ei sunt angajați la concursuri săptămână de săptămână, până la ultima etapă din țară: „Numărul de pui reproduși în fiecare an este de aproximativ 60-70. După ce sunt separați de părinți li se acordă o importanță deosebită, în special în încercarea de a îi menține sănătoși, pentru că vreau să evit pe cât posibil tratamentele, fie ele și preventive. Înainte de prima etapă puii merg la 7-8 antrenamente cu mașina personală, începând de la 5-6 km și până la distanța de 40 de km. După acestea, urmează trei antrenamente cu mașina asociației și apoi etapele. Puii merg la toate etapele, mai puțin la etapa de fond, pentru că nu cred că mă avantajează pentru categoria pe care eu o urmăresc. Mai mult decât atât, nefiind mereu acasă, nu pot să urmăresc foarte bine năpârlirea și din aceste motive nu i-am concurat niciodată la etapa de fond. Consider că distanța de 350 de km pe care eu o am la ultima etapă din țară este suficientă pentru ei. După sezon, în funcție și de numărul de boxe libere pe care îl am în compartimentul zburătorilor, puii mai trec printr-o selecție unde va conta și felul în care arată. Însă, cel mai important este să concureze. Selecția se face în primul rând concurându-i, iar apoi contează și cum au concurat, dacă au întârziat de mai multe ori sau au alte abateri. Sunt de părere că puii trebuie concurați destul de serios pentru a se selecta. Indiferent de categoria de zbor, puii trebuie concurați și selectați pentru a putea să ne bazăm pe ei în viitor. De exemplu, eu nu urmăresc la pui câte clasări au sau ce punctaje au făcut, important este ca ei să revină acasă, să nu întârzie și să fie constanți”, a explicat Cătălin.

Locul 1 pe lansare, locul 1 crescători

Rezultatul foarte bun din clasamentul pe lansare a fost completat de locul 1 la crescători, porumbelul de pe primul loc fiind introdus și la echipă. Ajutat de al optulea porumbel sosit în crescătorie, cei doi pui de echipă au reușit cel mai bun punctaj pentru clasamentul crescătorilor și l-au propulsat pe Cătălin pe primul. „Porumbelul care a câștigat acest concurs este un pui reprodus la lotul de zbor. Aveam mai degrabă încredere în cel de al doilea porumbel care a venit dintre cei din echipă, din simplu motiv că urmăresc mai mult puii reproduși din porumbeii de matcă. Acolo încerc să observ dacă s-au nimerit cuplurile, iar puii din zburători nu îi urmăresc în detaliu, pentru că nici nu stau să îi împerechez, ci îi las să se ia cum doresc. Însă mă bucur, mai ales că observ că în ultimul timp am avut mulți porumbei buni și dintre cei reproduși la lotul de zbor”, a adăugat Cătălin.

Cătălin Nițu: „Puii concurează la natural!”  

Ca majoritatea crescătorilor, Cătălin Nițu își concurează puii cât mai natural cu putință. Nu este deloc adeptul multelor intervenții, de orice natură ar fi ele, ci lasă lucrurile să își urmeze cursul firesc. „Atât cât am posibilitatea, încerc să stau cât mai departe de tratamente. Prefer să elimin un porumbel bolnav și nu intervin cu un tratament decât atunci când este o afecțiune generalizată. Puii nu sunt ținuți la întuneric sau alte metode, iar în ceea ce privește antrenamentul, sunt eliberați de două ori pe zi. Nu sunt adeptul nici al antrenamentelor intense, ci prefer porumbeii relaxați și liniștiți”, a completat Cătălin.

Așadar, Cătălin Nițu este un exemplu pozitiv foarte potrivit pentru cei care nu reușesc sau nu au posibilitatea să acorde foarte mult timp porumbeilor lor. Mult mai important decât timpul acordat este ca porumbeii să fie sănătoși și de calitate. Avându-le pe acestea, succesul va veni aproape de la sine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO