Interviu cu campionul oltean, Cătălin Nițu – un columbofil serios și perseverent

Cătălin Nițu este un tânăr crescător de porumbei din județul Olt, care și-a început cariera în anul 2014. A urcat foarte repede în vârful ierarhiei provinciale și naționale, grație porumbeilor de calitate pe care îi deține, dar și priceperii sale de a îi pune în valoare. Punctul culminant al ascensiunii sale a fost atins în sezonul 2017, adică după doar trei ani de la debut, an în care a reușit să câștige locul 1 Național General Maturi cu femela 329107/2014. Campioana sa a făcut parte și din lotul olimpic al României la categoria H, clasament în care s-a poziționat pe locul al treilea. De atunci și până în prezent, Cătălin Nițu a reușit să fie mai mereu printre cei mai buni crescători, obținând și alte rezultate importante. Pentru aceste motive am realizat un interviu detaliat, din care puteți afla aproape toate „secretele” sale!

Reporter: Domnule Cătălin Nițu, sunteți un crescător tânăr și care ați început relativ recent să concurați porumbeii. Ținând cont de acest aspect, cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, că și crescător?
Cătălin Nițu.: Sunt un columbofil meticulos. Îmi place competiția și încerc să le ofer porumbeilor mei tot ce trebuie pentru a obține rezultatele dorite.

Rep.: Cum vă caracterizați porumbeii? Care ar fi punctele forțe, dar și punctele slabe ale liniei dumneavoastră de porumbei?
C.N.: Porumbeii pe care îi dețin și concurez sunt, în special, porumbei pentru categoriile General, Fond și sper să concurez și la Maraton în viitorul apropiat. Ei provin din porumbei care au câștigat numeroase locuri de top, atât la nivel național, cât și internațional, fiind capabili să câștige locuri fruntașe începând de la 100 km până la 800 km.
În anii ce urmează îmi doresc că porumbeii mei să concureze cu succes și la etapele de maraton.

Rep.: Care este numărul de porumbei cu care lucrați sau v-ar plăcea să lucrați?
C.N.: La reproducție dețin 18 perechi, zbor în fiecare an aproximativ 35-40 de porumbei, iar pui scot în jur de 50-60 de pui pe care îi concurez cu asociația până la 350 de km. Sunt de părere că acesta este numărul acceptabil de porumbei pe care îl pot concura și de care mă pot ocupa așa cum trebuie.

Văduvia, metoda preferată

Rep.: Ce metodă de zbor folosiți și pe care o recomandați?
C.N.: Ca și metodă de zbor folosesc văduvia începând cu anul 2017. Este o metodă care necesită mai mult timp pentru porumbei, dar consider că este mai bine pentru mine față de metoda natural, deoarece nu sunt tot timpul lângă porumbei. Vin acasă doar în weekend, iar asta nu îmi permite să le urmăresc cu exactitate poziția de cuib și nu vreau să risc pierderea vreunui porumbel bun din aceste motive.

Rep.: Când treceți porumbeii la văduvie și cum procedați?
C.N.: Porumbeii sunt trecuți la văduvie cu aproximativ una-două săptămâni înainte de prima etapă de concurs și concurează tot timpul sezonului ca văduvi.

Rep.: Ați putea detalia metoda personală de zbor?
C.N.: Zbor porumbeii la văduvie începând de la prima etapă până la ultima etapă. Porumbeii sunt împerecheați în jurul datei de 15 februarie, fiecare pereche este lăsată să crească câte un pui, urmând a fi separați cu una-două săptămâni înainte de prima etapă de concurs și concurați la văduvie tot sezonul. După fiecare etapă de concurs porumbeii sunt lăsăți împreună cu partenerul, în funcție de duritatea etapei (câteva ore sau toată ziua).

Rep.: Cum procedați pentru a nu se împerechea femelele văduve între ele?
C.N.: Aici este mai greu, nefiind tot timpul lângă porumbei. Din 2017 de când practic această metodă de zbor am avut în fiecare an câte două femele care s-au îmerecheat între ele. De obicei elimin una dintre ele care nu are rezultatele dorite sau pe amândouă dacă este cazul.

Accent pe pregătirea puilor

Rep.: Cum vă pregătiți reproducătorii înainte de împerechere?
C.N.: Înainte de împerechere le ofer reproducătorilor mâncare mai slabă.

Rep.: Dar la lotul de zbor, cum pregătiți porumbeii din lotul de zbor înainte de împerechere?
C.N.: La fel ca și în cazul reproducătorilor, și la zburători le este oferită mâncare puțin mai slabă, ei fiind împrecheați în jurul datei de 15 februarie.

Rep.: Aveți în vedere că zburătorii dumneavoastră să nu aibă o năpârlire avansată în timpul sezonului?
C.N.: Da, urmăresc pe cât posibil să întârzi năpârlirea porumbeilor din lotul de zbor. Pentru asta nu le ofer mâncare așa bogată în proteine și folosesc pe timpul zilei metoda „semi-întunericului” în compartimente.

Rep.: Cum descrieți pregătirea porumbeilor pentru angajarea la o etapă? Care sunt pașii pentru o pregătire corectă?
C.N.: Pregătirea porumbeilor pentru orice etapă de concurs constă în mâncare bună, la sac, electroliți pentru recuperare, la sosire, odihnă și antrenamente, atât în jurul crescătoriei, cât și de la diferite distanțe, cu mașina personală. Aceasta este metoda de pregătire de la prima la ultima etapă, pentru că încerc să nu le schimb programul.

Rep.: Ce metode de motivare folosiți înainte de o etapă? Răspundeți în funcție de metodă de zbor folosită!
C.N.: La văduvie cred că se pretează cel mai bine gelozia, atât a masculului, cât și a femelei.

Rep.: Cum vă recuperați porumbeii după o etapă de zbor obișnuită? Dar după una foarte dificilă?
C.N.: După fiecare etapă de concurs, porumbeii primesc electrolit în apă, mâncare curată, grit și vitamineral. Sunt lăsați să se odihnească, iar împreună cu partenerul stau aproximativ una-două ore. Dacă a fost o etapă mai dificilă, porumbeii sunt lăsăți cu partenerul mai mult timp împreună, ca de exemplu până seară sau chiar și a două zi dimineața.

Un sistem imunitar puternic – cheia succesului

Rep.: Ce tratamente considerați că sunt necesare în sezonul competițional și când trebuie efectuate acestea?
C.N.: În timpul sezonulului competițional tratamentele sunt necesare doar dacă porumbeii prezintă simptomele vreunei boli, în rest nu le folosesc.

Rep.: Care sunt tratamentele anuale obligatorii, în opinia dumneavoastră, și când le administrați?
C.N.: Le administrez porumbeilor mei în fiecare an tratamente pentru tricomonoză, coccidioză și vaccinul de paramixoviroză. Acestea le încep după data de 1 decembrie.

Rep.: Dar produse naturiste?
C.N.: Da, folosesc produsele naturiste! Cel mai des administrez ceaiurile de plante și sucul de usturoi.

Rep.: Cum vă îngrijiți puii în anul nașterii (primesc tratamente, folosiți întunericul etc.)?
C.N.: În anul nașterii am grijă ca puii să nu primească tratamente de niciun fel. Doar cei care au nevoie primesc tratament individual sau sunt eliminați. Încerc, pe cât posibil, să le întăresc puilor sistemul imunitar, iar pe timpul concursurilor aceștia sunt zburați la natural, fără a folosi vreo metodă anume. Îi concurez până la distanța de 350 de km, deoarece cred că este suficient pentru ei în primul an de viață.

Rep.: Cum procedați pentru a întări și a proteja imunitatea porumbeilor dumneavoastră? Au probioticele un rol în acest scop?
C.N.: În primul rând încerc ca lotul de reproducție să fie într-o perfectă stare de sănătate. În acest fel vor crește pui sănătoși, care pe viitor vor fi capabili să obțină rezultate foarte bune. Referitor la probiotice, le folosesc pentru protejarea florei intestinale a porumbeilor după tratamente sau situații de stres.

Rep.: Procedați la o selecție a porumbeilor rămăși după sezonul de concursuri?
C.N.: Sigur! Cel mai adesea, după fiecare sezon de concursuri, elimin porumbeii care nu au realizat rezultate notabile.

Rep.: Cum selectați puii înainte de a face parte din lotul dumneavoastră de zburători?
C.N.: Cred că cel mai bun mod de a selecta puii este angajarea la concursurile organizate de asociație.

Rep.: Câte împerecheri acordați unui porumbel recent introdus la matcă până să reproducă un pui de calitate?
C.N.: Dacă în urma împerecherii cu două-trei femele nu a reprodus vreun pui care să mă mulțumească, acel porumbel este eliminat fără ezitare.

Rep.: Când considerați că un porumbel și-a încheiat carieră de zburător și trebuie introdus la matcă?
C.N.: Atunci când a zburat și a obținut rezultate de top la nivel județean, provincial sau național timp de doi sau trei ani.

„Fenomenul columbofil în România a crescut în ultimii ani“

Rep.: Domnule Cătălin, am ajuns aproape la final. În încheiere, cum ați caracteriza fenomenul columbofil din România? Ce recomandări aveți pentru o competiție cât mai corectă și cu un nivel cât mai ridicat?
C.N.: În ultimii ani pot spune că fenomenul columbofil în România a crescut destul de mult. Practic, de la an la an, eu îl văd în creștere, sunt din ce în ce mai mulți columbofili care se înscriu în cadrul asociațiilor columbofile județene, care doresc să concureze porumbeii, care investesc în porumbei și vor să obțină performanță, aspecte pe care le consider benefice pentru sportul columbofil.
Consider că Federația a luat deja o măsură bună prin eliminarea ceasurilor mecanice, iar că recomandare personală cred că testele antidoping ar trebui făcute cu mai mare responsabilitate și de persoane neutre competiției, de exemplu medici veterinari specializați!

Rep.: Considerăm că am atins multe puncte importante, iar din discuțiile cu dumneavoastră se pot extrage multe lucruri utile. Vă mulțumim pentru amabilitate și sinceritate. Mult succes pe mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO