Florin Hanciu, campionul județului Timiș la concursurile cu puii

Crescătorul Florin Hanciu din Chișoda, Timiș, a fost „autorul” unui sezon de concursuri cu puii de vis. El s-a aflat mai tot timpul pe podium, indiferent de categoria etapei, de cele mai multe ori chiar pe primul loc. La final de sezon, Florin Hanciu este de departe cel mai bun crescător al județului Timiș la zborurile cu puii, lucru care se reflectă și în clasamentele pe categorii întocmite recent: locul 1 județean Viteză Pui, locul 1 județean As Speed Pui, locul 1 județean General Pui și locul 1 județean Crescător Pui. Mai mult decât atât, la categoria Viteză, Florin Hanciu și-a adjudecat primele 7 locuri în clasamentul județean, iar la categoria As Speed este atât campion cât și vicecampion județean.

Încă de la început trebuie remarcat faptul că Florin Hanciu este tipul de columbofil care își concurează porumbeii foarte puternic. Chiar din anul nașterii, porumbeii săi participă la cât mai multe concursuri cu putință, astfel că trec printr-o selecție foarte de dură. Pentru Florin Hanciu „coșul” este singura metodă sigură pentru a ajunge repede la performanță, așa cum a demonstrat din plin și la concursurile cu puii din acest sezon.

Campion județean la patru categorii: Viteză, As Speed, General și Crescător

Marea pasiune a lui Florin Hanciu sunt concursurile de maraton. De altfel, porumbeii săi concurează foarte bine la această categorie, dar nu se descurcă rău nici la distanțele mai scurte. În acest moment, familia sa de porumbei este construită în jurul unui mascul celebru, „11-le”, achiziționat de la Lucian Mermezan din Timișoara, porumbel care a reușit să claseze 10 etape de maraton din tot atâtea angajări. Pentru a fi capabili de astfel de performanțe, porumbeii lui Florin Hanciu sunt obișnuiți încă de pui cu duritatea concursurilor. Toți puii trebuie să participe la etapa de fond, care cel mai adesea are în jur de 600 de km, asta după ce au fost angajați înainte la absolut toate etapele din planul de zbor. Anul acesta a fost rețeta perfectă pentru a fi campionul județean la aproape toate categoriile campionatului, având la dispoziție un lot de doar 51 de pui.

„Puii trebuie să zboare toate etapele din planul de concurs“

„Înainte de a începe etapele, puii sunt duși la 5-10 antrenamente, care încep de la 35 de km și ajung până la 80 de km. Apoi participă la toate etapele din planul de zbor, inclusiv la etapa de fond, pe care eu o consider foarte importantă pentru experiența lor. De exemplu, anul acesta nu a rămas nici un pui acasă, la nici o etapă. Eu nu am încredere în porumbeii care nu zboară deloc ca puii, deoarece porumbeii mei cei mai buni au fost zburați destul de dur încă din primul an de viață. Între etape, puii sunt duși la un antrenament de 45 de km. Ziua de antrenament este, de regulă, joi sau vineri, în funcție și de ziua în care este concursul. Încă de când sunt trecuți în compartimentul lor, puii sunt hrăniți cu o mâncare ușoară. În timpul sezonului folosesc multă hrană depurativă, iar pentru pregătirea etapelor folosesc amestecul Champions de la firma Verselle Laga. Acord o importanță majoră și produselor naturiste, ca de exemplu mierea de albine și lămâia pentru recuperare. După sezon, puii rămași trec la programul de năpârlire și sunt închiși până la primăvară când vor începe pregătirile pentru sezonul cu maturii”, a precizat Florin Hanciu.
Între etapele centralizate pentru realizarea normelor, Florin Hanciu se poate lăuda cu numeroase locuri de top. De exemplu, campionul său la General are două locuri de 1 și un loc 2, iar norma la Crescător Pui a fost realizată din trei locuri 1 și două locuri 2. Cu astfel de rezultate este ușor de obsevat că nu întâmplător a reușit să își adjudece primele locuri la atâtea categorii. Semnele sunt mai mult decât bune pentru anul viitor, mai ales că va fi începutul unei colaborări cu Augustin Olar, tatăl regretatului columbofil Bogdan Olar. „Începând de anul viitor voi concura în tandem cu Augustin Olar, sub numele Hanciu+Olar, după dispariția nefericită a prietenului meu, Bogdan Olar. Între porumbeii pe care i-am concurat anul acesta s-au aflat și porumbei din crescătoria lor, astfel că rezultatele pe care le-am realizat reprezintă un omagiu pentru plecarea lui Bogdan dintre noi”, a adăugat Florin.

2 Comments

  • Felicitari maxime Florin si ma bucur mult pt ce ai putut realiza pe plan columbofil tu sti ca eu mereu team apreciat bravo si la mai mare......

  • Succes in continuare alături de Tinu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO