Hrănirea porumbeilor iarna, o problemă cu mai multe metode de rezolvare

Perioada de iarnă este considerată de către columbofili, în general, ca o perioadă de repaus. Mai mult sau mai puțin adevărat, cert este însă că în perioada de iarnă porumbeii au un alt metabolism, un alt comportament și au nevoie de o anumită îngrijire, diferită de cea de pe parcursul anului. Între punctele importante, hrănirea în perioada rece este un subiect larg dezbătut, ușor controversat și care diferă de la crescător la crescător.

În general, columbofilii români cunosc cu precizie ce fel de hrană trebuie să primească porumbeii lor în diferitele perioade ale anului. Cum în momentul de făță porumbeii încă năpârlesc, dar temperatura a suferit deja modificări, resimțite mai ales în timpul nopții, hrana porumbeilor trebuie să fie foarte bine dozată, astfel încât să asigure necesarul de nutrienți pentru năpârlire, dar porumbeii să nu se îngrașe peste măsură. După cum se cunoaște, porumbeii se hrănesc din abundență în perioada rece, de aceea rația și conținutul amestecului pentru iarnă devin foarte importante.

Ionuț Strava (BV): „Amestecul de iarnă conține obligatoriu ovăz și fulgi de ovăz!”

O părere foarte avizată despre hrănirea porumbeilor în toată această perioadă este cea a lui Ionuț Strava din Brașov, crescător foarte cunoscut la nivel național datorită rezultatelor sale foarte bune la concursurile de viteză: „În această perioadă, când porumbeii încă mai năpârlesc, amestecul pe care îl primesc este unul foarte bogat în grăsimi, asemănător cu cel folosit în perioada concursurilor. Hrana conține multe semințe oleaginoase, in, rapiță și chiar cânepă. În timpul iernii folosesc mâncare foarte bună, cu cel mult 20 % orzoaică. În schimb folosesc mult ovăz decorticat și fulgi de ovăz, chiar dacă porumbeii se îngrașă. Porumbeii primesc acest tip de amestec până cu două săptămâni înainte de împerechere, când din nou primesc un amestec cu valoare proteică mai ridicată. Trebuie să adaug că în toată această perioadă porumbeii mei primesc diferite ceaiuri”.

Iulian Mălinche (BR): „În luna decembrie porumbeii intră în programul de iarnă!”

Pentru categoria maraton, Iulian Mălinche este unul dintre numele de referință. Rezultatele sale foarte bune la nivel național îl recomandă drept un crescător serios și pregătit, astfel că sfaturile sale sunt demne de luat în seamă: „După ce trec de perioada de năpârlire, adică undeva în luna decembrie, porumbeii trec la programul de iarnă. Amestecul pentru această perioadă va conține 50% orzoaică, iar restul reprezintă un amestec de bază. Câte o zi pe săptămână porumbeii primesc usturoi, vitamine și probiotice. În felul acesta merg până în primăvară, când la început de martie porumbeii primesc o cură de 4-5 zile doar cu orzoaică. Tot acum porumbeii sunt lăsați și afară și încep pregătirile pentru împerechere”.

Lucian Bercea (CT): „Am observat că dacă porumbeii sunt hrăniți iarna cu orzoaică sunt mult mai ușori!”
Foarte interesantă pentru subiectul nostru este părerea lui Lucian Bercea din Constanța, dublu campion național și vicecampion la categoria Demifond. Pentru perioada de iarnă, crescătorul constănțean folosește foarte mult orz, până în jur de 70-80% din amestec: „Cât porumbeii încă năpârlesc primesc un amestec destul de bogat. Începând cu luna decembrie primesc un amestec special pentru iarnă, care conține orz în proporție de 70-80%. Primesc amestecul acesta până la începutul lunii februarie. Când încep pregătirile pentru perioada de antrenamente sau de împerechere, hrana este diversificată treptat, până revin la amestecul folosit la concursuri sau la reproducere. Folosesc destul de multe ceaiuri pentru ei și, o dată pe săptămână, vitamine. Consider că orzoaica este foarte importantă pentru perioada de iarnă. De exemplu, porumbeii mei nu se îngrașă, devin mult mai ușori și penajul este foarte mătăsos”.

Daniel Măgirescu (BC): „Este recomandat ca porumbeii care stau închiși pe timpul iernii să primească undeva la 30-40% orz în rația de hrană!”

Daniel Măgirescu, multiplul campion național al României la maraton, este un alt crescător care apelează la orz pentru a-și hrăni porumbeii în timpul sezonului rece. Chiar și așa, amestecul de iarnă folosit de Daniel Măgirescu nu este unul 100% light, ci conține destul de multe cereale și semințe bogate în calorii: „Tendința crescătorilor este ca pe timpul iernii să nu mai acorde o așa mare importnță tipului de hrană pe care îl folosesc. Mulți apelează la semințele autohtone, dar ar fi bine să asigure porumbeilor lor o hrană de calitate și aici mă refer la amestecurile speciale pentru porumbei. Hrana folosită de mine în timpul iernii conține până la 30-40% orz, floarea-soarelui, porumb, dar și amestec la sac. Porumbeii mei stau toată iarna afară, zboară, de aceea folosesc destul de mult porumb. În schimb, cei care țin porumbeii închiși, ar fi de preferat să folosească mai mult orz în amestecul de hrană, pentru ca porumbeii lor să nu se îngrașe excesiv!”

Putem observa, ca linii generale, că orzul sau orzoaica sunt larg folosite pentru hrănirea porumbeilor în timpul iernii. De asemenea, produsele naturiste, ceaiurile și probioticele sunt folosite foarte des în această perioadă, ceea ce ne face să credem că iarna este sezonul în care porumbeii primesc tot ceea ce au nevoie pentru a dezvolta un organism puternic, cu o imunutate foarte bună și pregătit pentru eforturile din timpul zborurilor sau al reproducerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO