Minune columbofilă românească: puiul „Mihai“ clasează două maratoane naţionale!

Vechiul proverb românesc „Tot răul spre bine” pare că se potrivește de minune cu povestea lui Nicolae Stanciu din Deta, județul Timiș. În urma unor evenimente mai puțin plăcute, care, din păcate, afectează de ani buni columbofilia românească şi europeană, Nicoale Stanciu a devenit protagonistul uneia dintre cele mai mari surprize ale sezonului 2019: puiul RO 0487609-2019 zboară și clasează Berlin Național 2019 și Stendal Național 2019!

Nicolae Stanciu a debutat în sportul columbofil în sezonul 2016, an în care a concurat doar cu yarlingi. Nu a fost deloc un impediment, pentru că în același sezon Nicolae Stanciu a fost câștigătorul locurilor 1 și 2 la categoria Maraton Tineret pe județul Timiș și campion județean la categoria Maraton Crescători. De asemenea, a fost câștigătorul locurilor 1 și 3 pe zona de Vest la Maraton Extrem Tineret. A urmat un sezon 2017 și mai bun, la al cărui final Nicolae Stanciu a fost campionul provinciei de Vest la categoria Maraton Crescători Palmares și campionul județului Timiș la categoriile Maraton Crescători și Maraton Palmares Crescători, iar la porumbei a câștigat locul 2 As Maraton Tineret pe Timiș și locul 2 Maraton Extrem Palmares pe zona de Vest. Însă, 15 decembrie 2018 a fost o zi pe care Nicolae Stanciu nu o va uita prea ușor. Absolut toți porumbeii săi au fost furați din crescătoria din Denta, mai puțin cinci perechi de matcă pe care apucase să îi mute într-o altă locație. „În 2016 am concurat pentru prima dată, majoritatea porumbeilor pe care îi aveam fiind de la Nicu Șiclovan de la Arad. Au urmat cele două sezoane de zbor foarte bune, urmate de anul 2018 când, în iarnă, au fost furați toți porumbeii. Am avut noroc că, la sfatul lui Nicu Șiclovan, mutasem 5 perechi de matcă într-o altă crescătorie, altfel rămâneam fără nici un porumbel”, a mărturisit Nicolae Stanciu.
A urmat o perioadă foarte dificilă, însă cu ajutorul prietenilor, Nicolae Stanciu a reușit să își refacă lotul de porumbei. A primit cadou pui reproduși la începutul acestui an de la diferiți crescători, ca Liviu Plăvițu, Nicu Șiclovan, Călin Ususan, Dinu Curea, Timoti Varga, Alin Zăria, Doru Sabău, Cosmin Joldes și Kapuși Ludovic. În afară de aceștia, un lot de 22 de pui a fost achiziționat de la Oliviu Râmneanțu, astfel că a reușit să strângă un lot de aproximativ 120 de pui. După câteva antrenamente, o parte din pui au fost angajați la concursurile cu maturii. Printre clasările importante putem aminti locul 8 la etapa Kecskemet 2 din 8306 porumbei, însă Nicolae Stanciu a mers mult mai departe, angajându-și puii în vârstă de doar câteva luni inclusiv la etapele de fond și maraton.

RO 0487609 / 2019 zboară și clasează Berlin Național și Stendal Național

Atras de etapele de maraton, Nicolae Stanciu nu a rezistat tentației de a angaja o parte din pui inclusiv la aceste concursuri. Nu a ales întâmplător nici concursurile de maraton la care să participe, trimitându-și echipele de porumbei la două etape naționale de tradiție: Berlin Național și Stendal Național. Pentru Stendal Național, Nicoale Stanciu a angajat o echipă de 5 pui. Masculul 0487609 / 2019, cu doar trei pene năpârlite, a reușit performanța de a clasa, ocupând locul 911 din 3419 porumbei la distanța de 1058 de km, după ce anterior fusese angajat și clasase etapa Kecskemet 1 (207 km). Nu a fost însă suficient, pentru că 0487609 / 2019 s-a aflat printre cei trei pui angajați şi la Berlin Național. A fost din nou singurul care a reușit să claseze, chiar dacă a trebui să zboare aproximativ aceeași distanță ca la Stendal Național. Mai mult decât atât, 0487609 / 2019, botezat de acum înainte „Mihai”, s-a clasat pe locul 426 din 4135 de porumbei, devansând o mulțime de porumbei cu experiență mult mai bogată. Astfel, „Mihai“, deși este reprodus la începutul lunii martie, reușește la vârsta de doar câteva luni să claseze două etape naționale de maraton și să îndeplinească norma Maraton Grand Prix. Cel mai probabil este singurul porumbel din țară cu o astfel de performanță, stabilind un nou record național. „RO 0487609 / 2019 face parte din lotul de pui cumpărat de la Oliviu Râmneanțu din Timiș. După câteva antrenamente de 40 de km, puiul a fost angajat la o etapă de 200 de km, apoi la o etapă de fond de 700 de km, din nou la o etapă de 200 de km. A treia zi după ultima etapă de 200 de km a fost angajat la Stendal și apoi, după sosire, a fost angajat la Berlin fără alte antrenamente. În rest, pregătirea pentru aceste concursuri a fost foarte simplă. Am folosit hrană Vanrobaeys, iar pentru recuperare am folosit Cestasol, Bt-Amin și Tollyamin”, a adăugat Nicolae.
În afară de performanța uriașă a lui 0487609 / 2019 și alți pui au reușit să concureze foarte bine. RO 0487613 / 2019 a zburat și a clasat 4 etape de fond, iar sora lui a concurat și a clasat o etapă de fond, urmând să fie retrasă la reproducție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO