Cei mai buni porumbei de General din România după sezonul 2019

Categoria General reprezintă o categorie specială a campionatului național columbofil din România, a cărei frumusețe și competitivitate atrage foarte mulți crescători. Complexitatea de etape necesare este, cel mai probabil, motivul pentru care mulți crescători aleg să se dueleze pentru General. Așa cum se cunoaște, pentru a realiza norma categoriei General, porumbeii trebuie să claseze minim șase concursuri care să se încadreze în următoarele intervale de distanță: 1 – 3 etape între 95 și 420 km; 1 – 3 etape între 285 și 630 km; 1- 3 etape peste 475 km. Trebuie menționat că pentru pui, norma categoriei General se realizează prin clasarea a cinci etape, însă urmărind același principiu de distanță ca cel menționat mai sus. În 2019, 1.122 pui au realizat norma la General.

La finalul sezonului 2019, Nelu Bîzgan din Suceava este campionul național la General Pui, tandemul Robaș&Bucaciuc din Maramureș a câștigat locul 1 Național General Tineret, Frații Oprișescu din Dolj au câștigat locul 1 Național General Maturi, iar la Crescători, locul 1 Național a fost câștigat de tandemul Popa+Marin.

Nelu Bîzgan câștigă în 2019 două titluri de campion național cu puiul RO-19-1014578
Pentru Nelu Bîzgan (foto dreapta), 2019 a fost un sezon pe care îl va ține minte mult timp de acum înainte. Tinerii săi zburători au concurat mai mult decât bine, cu doi dintre ei câștigând trei titluri naționale: 1 Național Demifond Pui, 1 Național General Pui și 2 Național Demifond Pui. Cele două locuri de 1 Național de la Demifond și General au fost câștigate de puiul cu seria RO-19-1014578, care devine astfel unul dintre cei mai reprezentativi porumbei pentru crescătoria columbofilului sucevean. „Pentru că eu sunt plecat din țară, porumbeii sunt în grija mamei mele. Ea i-a concurat în acest sezon, iar meritul este în totalitate al ei. Mama campionului este o femelă de la Cosmin Olteanu din Prahova, iar tatăl este de la Viorel Zimveliu. Puii au fost reprodusi normal, în luna martie și au stat la întuneric până înainte cu două săptămâni de prima etapă. Ca hrană, în timpul sezonului am folosit două tipuri de amestecuri de la Bayers, Sport Galaxy Light și Energy”, ne-a declarat Nelu Bîzgan. La aceeași categorie, podiumul național este completat de Mironescu Ioan și Nicu (SV), pe locul al doilea, și Constantin Ploștinaru, din Mehedinți, pe locul al treilea.

Tandemul Robaș&Bucaciuc, locul 1 Național General Tineret

La Tineret, campioana națională de anul acesta este femela RO-18-2042124, concurată de tandemul Robaș&Bucaciuc din Maramureș. Rezultatul nu este deloc întâmplător, tânăra campioană fiind nepoata a doi super zburători: Mr. Fantastic al lui Daniel Bucaciuc, câștigător al locului 1 Național KBDB As Fond în 2017, și Contador, al lui Joël Verschoot. „Femela a fost concurată la văduvie tot sezonul. Pentru că am avut un deficit de masculi, iar primăvara îi lăsăm să se împerecheze cum vor, femela nu a avut pereche înainte să fie trecuți la văduvie. A zburat aproape tot sezonul doar de pe odihnitoare. Doar înainte de al patrulea fond am împerecheat-o, iar efectul s-a văzut imediat. La acel fond a avut locul doi pe județ, cea mai bună clasare la fond a ei, după ce locul 1 județean a fost câștigat tot de noi. În afară de acest lucru, nu pot să spun că femela a fost motivată special. Pentru pregătirea porumbeilor am folosit gama de hrană ușoară de la Bayers și foarte puține suplimente. Nici antrenamente între etape nu am făcut prea multe, pentru că timpul nu ne-a permis. În total, cred că am făcut tot sezonul în jur de cinci antrenamente”, a precizat Gabriel Robaș. În clasamentul național al tinerilor, pe următoarele două locuri s-au clasat Ionuț Cîrciumaru și George Vochin, ambii din Dolj.

Frații Oprișeșcu, câștigători ai locului 1 Național General Maturi

Cel mai bun porumbel matur care a concurat în 2019 pentru categoria General a fost masculul RO-17-0245823 al fraților Marius și Jean Oprișescu din Băilești, județul Dolj. Este vorba despre un super porumbel, un mascul care a adus în crescătoria fraților Oprișescu nu mai puțin de trei cupe naționale: 1 Național General Maturi, 1 Național As Speed Maturi și 2 Național Viteză Maturi. „Masculul a fost concurat la văduvie tot sezonul, aceasta fiind metoda după care ne concurăm porumbeii în general. Porumbelul este reprodus în crescătoria noastră, dintr-un mascul de la Sorin Leu, colegul nostru de club, în pereche cu o femelă originală Vandenabeele, de la tandemul Stănescu&Dobre. Deocamdată, este porumbelul care ne-a adus cele mai mari satisfacții pe plan columbofil și sperăm că va fi și un bun reproducător”, a declarat Jean Oprișescu. Pe același podium, s-au mai clasat Adrian Cîrciumaru (DJ), pe locul al doilea, și tandemul Ioan&Cătălin Feștilă (NT), pe locul al treilea.

Tandemul Popa+Marin, locul 1 Național General Crescători

În clasamentul dedicat crescătorilor, tandemul Popa+Marin deține supremația după sezonul 2019. Pentru cei doi crescători din Dâmbovița, categoria General este una dintre cele mai îndrăgite, atât la porumbei, cât și la crescători. Poate un plus este acordat clasamentului crescătorilor, pentru că este cel care demonstrează abilitatea crescătorului de a selecta mereu cei mai în formă porumbei. Pentru aceste sezon, tandemul Popa+Marin a contat pe opt dintre porumbeii lor de la lotul de zbor, care este evident că nu i-au dezamăgit. De altfel, era și greu să nu facă performanță, pentru că vorbim de porumbei care au câștigat deja mai multe cupe naționale, ca de exemplu femela 22000/2018, locul 2 Național Viteză Tineret 2019 și locul 2 lotul olimpic categoria G. Etapele cu care tandemul Popa+Marin au câștigat locul 1 Național General Crescători (28,05 puncte) sunt doar etape de locul 1: 1/143 crescători, 1/140 crescători, 1/141 crescători, 1/64 crescători, 1/56 crescători, 1/36 crescători. „Ne place categoria General pentru că este o categorie complexă, cu etape de la 100 la 800. De regulă, porumbeii de echipă sunt porumbeii care au mai demonstrat că sunt buni zburători și pe care îi urmărim cu atenție pentru a vedea dacă sunt sau nu în formă. Anul acesta ne-am bazat pe opt porumbei, cu rezultate foarte bune până acum, și am reușit să obținem acest titlu național. Este pentru a șasea oară când vom urca pe podiumul național la categoria General”, ne-a declarat Alexandru Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO