Cum putem ajuta porumbeii să aibă un penaj bun?

Printre columbofili este foarte cunoscută paradigma că orice sezon competițional începe cu marea năpârlire. Ideea care se desprinde din acest sfat este că, în mare măsură, sezonul competițional al unui porumbel poate fi influențat pozitiv sau negativ de calitatea penajului său, de aici devenind foarte importantă perioada de năpârlire. În momentul de față avem la dispoziție foarte multe tipuri de hrană specială pentru năpârlire, la fel de multe suplimente sau minerale, ceea ce scade riscul ca porumbeii să năpârlească prost. Problemele de sănătate și paraziții pot afecta destul de mult calitatea noilor pene, însă aproape orice crescător se străduiește pe cât posibil să nu dea greș, iar porumbeii săi să dispună de un penaj foarte bun pentru sezon. Însă, chiar și așa, pot apărea destul de multe probleme cu penajul zburătorilor. Pene rupte sau îndoite, în special primăvara în timpul împerecherilor, sau un porumbel care a întârziat cu năpârlirea ultimelor pene și acestea prezintă unele carențe sau un penaj, per total, nu foarte bun, sunt situații aproape nelipsite din orice crescătorie. Pentru aceste probleme, există câteva procedee folosite de crescătorii români pentru a „repara” neajunsurile regăsite în penajul porumbeilor.

De la bun început trebuie amintit faptul că este esențial ca năpârlirea să fie una de calitate și să aibă loc în mod natural și la timpul ei. Un penaj de calitate îndoielnică nu poate fi refăcut în totalitate, cel mult poate fi doar îmbunătățit. Din acest motiv, diferitele exemple la care vom apela mai jos se referă doar la situații excepționale (pene rupte, îndoite etc).

Dr. Bogdan Oros- părerea specialistului

Medic veterinar specializat în porumbei și, în același timp, columbofil, Bogdan Oros recomandă o atenție foarte mare când vine vorba de „intervenții” la penajul porumbeilor. Orice încercare de a reface o pană compromisă, fie că ne referim la smulgere sau refacere prin hrană și suplimente, poate avea un cu totul alt rezultat decât cel așteptat. „Dacă porumbeii nu au năpârlit bine este destul de dificil să îmbunătățim calitatea penajului. În primul rând, se poate interveni prin hrană bogată în semințe mici, (rapiță, in, cânepă), dar nu în procente mai mari de 3-4% din rație. Apoi putem folosi Sedochol pe mâncare sau în apă și diferite ceaiuri. Baia cât mai deasă ajută, de asemenea, la îmbunătățirea penajului, mai ales dacă folosim sare de baie sau sare și oțet. Dacă penajul este unul uscat poate fi vorba de o tricomonoză. În această situație, trebuie făcut un examen și intervenit cu tratament. Când vine vorba de o pană ruptă putem proceda la smulgerea ei, dar trebuie să știm că este un procedeu foarte dureros pentru porumbei. Este recomandat să se taie din vârful penei de două-trei ori consecutiv, iar la o săptămână de la ultima tăiere să se smulgă pana respectivă. Dacă este o pană îndoită, o putem reface cu ajutorul aburilor. Punem pana deasupra unui vas în care este apă fiartă și se va îndrepta”.

Cum putem reface un penaj afectat?

Oricâtă atenție ar avea crescătorul, este imposibil să nu apară o situație neprevăzută. O întreagă discuție se crează atunci când ne confruntăm cu o pană care se rupe în timpul sezonului, iar ghinionul face să fie la unul dintre porumbeii care concurează și foarte bine. Pentru astfel de situații există mai multe variante de a interveni. Multiplu campion național la categoriile scurte, Szekely Miclos (Alba Iulia) este de părere că trebuie să avem în vedere năpârlirea porumbeilor pe tot parcursul anului. Pentru a nu fi pus în situația să intervină pentru refacerea unor pene, Szekely Miclos preferă o atitudine preventivă. „În primul rând, este foarte importantă hrana. Eu folosesc tot timpul anului hrana de la Verselle Laga, diferitele sortimente fiind date porumbeilor în funcție de cum au nevoie. Al doilea lucru de care țin cont este deparazitarea. Eu deparazitez porumbeii la fiecare două-trei luni. Procedând astfel (n. red. hrană de calitate și deparazitare), nu întâlnesc multe cazuri de pene afectate. Dacă, totuși, un porumbel va năpârli prost, încerc să intervin. Dacă este vorba de primele patru pene primare, se rup sau altă deteriorare, prefer să le las așa. De la a cincea pană până la a zecea, dacă se va rupe una dintre ele, încerc să o smulg, dar într-o perioadă în care nu au parte de foarte mult stres. De exemplu, o perioadă bună pentru a smulge penele rupte sau afectate este după ce i-am văduvit, în timpul primelor antrenamente înainte de sezon. În schimb, în timpul sezonului nu fac acest lucru. Prefer mai bine să opresc porumbelul respectiv acasă. Smulgerea ultimelor patru remige, de exemplu, este foarte periculoasă. Avem șanse foarte mari să ne trezim cu o pană mult mai proastă calitativ sau să nu mai crească deloc. Din acest motiv nu recomand să fie smulse ultimele patru remige. În rest, recomand folosirea multor ceaiuri și a complexelor de aminoacizi. De exemplu, un ceai bun pentru penaj se găsește la Natural. La fel de bun este ceaiul de urzică și urzică moartă”, este de părere Szekely Miclos. În schimb, pentru Alexandru Ionescu (Mureș), de mai multe ori campion național la categoriile Viteză, Demifond și General, lucrurile par să fie puțin mai simple vis-a-vi de „accidentele” care pot apărea în legătură cu penele porumbeilor. „Dacă intervine o problemă de acest gen, de exemplu o pană ruptă sau nenăpârlită, cel mai adesea o smulg. Însă, înainte cu două săptămâni tai pana respectivă de la jumătate, pentru că se crede că se usucă. Când am la porumbei pene îndoite, încerc să le îndrept la abur. Nu pot să spun că folosesc ceva anume pentru a reface sau a îmbunătăți penajul porumbeilor. De regulă, nu am mari probleme în această privință. În sezon, lucrurile se schimbă puțin. Am avut porumbei care au zburat cu aripa incompletă, sau cu o pană ruptă. Trebuie avut grijă doar dacă e vorba de ultimele două pene de zbor”, a precizat acesta.

O metodă inedită de a reface o pană ruptă o aflăm de la Daniel Cobzaru din Galați, un crescător care a cunoscut din plin performanța în columbofilie. „Când am un porumbel căruia i s-a rupt o pană de zbor, încerc să o repar. Tai pana respectivă cât mai aproape de aripă, în secțiunea în care este goală la mijloc. Apoi caut o pană de la un alt porumbel, dar din aceeași aripă și cam de aceeași dimensiune și o înfig în tija penei tăiate. Pun și puțin lipici, ca să se fixeze mai bine, și problema este rezolvată. Am folosit de multe ori acest procedeu și am avut porumbei care au zburat foarte bine chiar și cu o pană sau mai multe reparate în acest fel”, a precizat Daniel Cobzaru.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO